• beklentisel kaygı da denir. depremi yaşayan kişilerin uzun süre depremin olduğu saat olan 3.00 e kadar uyuyamamaları beklenti anksiyetesinin sonucudur.

    kötü bir olay olmadan,olayın olacağını düşünerek,olası kötü sonuçların senaryosunu yazarak kendini yiyip bitirmenin adıdır bu.
  • iliskilerin sona ermesinin, carsafa dolanmasinin bas aktoru.
  • optimist hastalığı, eldeki veriler doğrultusunda şunlar bunlar olucak diye öngörüde bulunmak ve öngörünün renginin pembe olması sonrasında gerçeğin bok rengiyle yüzleşilince ortasına düşülen afagan istilası.
  • beklenti kaygısı, gelecekle ilgili endişe, kötü şeylerin olabileceği veya yapmaya başladığınız şeyi başarıyla gerçekleştiremeyebileceğiniz korkusudur. zor bir karar, eylem veya durum beklediğimizde hissettiğimiz kaygıdır. kendi yaratıcı kaygi dolu hikayelerimize inandığımız zaman böyle hissederiz. kaçınma dürtüsünün eşlik ettiği sıkıntı beklentisidir. beklenti kaygısı olan kişi tehlikeyi tahmin edebildiğini düşünür ve bir uyarı gibi algılayabilir.

    beklenti kaygısını üçüncü korku katmanı olarak düşünürüz:

    ilk olarak, bir şeyden korkabiliriz. örneğin şöyle düşünün: "arıdan korkuyorum."

    ikinci olarak, korkmaktan korkabiliriz --- buna bazen korku korkusu veya panik denir. şu örneği düşünün: "eğer bir arı görürsem, o kadar korkarım ki panik atak geçiririm ve sonra kontrolümü kaybederim veya kalp krizi geçiririm."

    son olarak, korkunun üçüncü seviyesine ulaşıyoruz. korkmaktan korkmaktan korkabiliriz. “önümüzdeki haftaki kamp yapma planımı düşünürken bile mutsuzum çünkü bir arı görüp panik atak geçirebilir, kontrolümü kaybedebilir ve saçma bir şey yapabilirim. kamp gezisini iptal etmeliyim”.

    bu üçüncü korku katmanı, güçlü bir kaçınma güdüsüdür. panik atak geçirmek, kendinizi aptal durumuna düşürmek ya da bir ilişkiye zarar vermek gibi felaketle sonuçlanacak tahminler, ilerlemenizi engelleyen aciz bırakan bir kaygıya yol açabilir.

    beklenti kaygısı, yalnızca endişe veya panik değil, aynı zamanda tiksinti, öfke, utanç, pişmanlık, aşağılanma, bunalmış olma veya diğer istenmeyen duygular hakkında endişelenmeyi ve kaçınma dürtüsünü içerir.

    belirli bir durumda panik atak geçirebileceğinizden endişeleniyorsanız, beklenti kaygısı planlanan olaydan saatler, günler ve hatta haftalar önce başlayabilir. yeni bir insanla tanışmanın, umumi bir tuvaleti kullanmanın veya kısa bir duygu veya düşünceyi görmezden gelmenin güvenli olup olmadığına karar veriyorsanız, beklenti kaygısı, bu faaliyeti veya kararı "olmuş gibi düşündüğünüzde" hissettiğiniz korkudur ve tüm bunları hayal ederek, işlerin kötü gidebileceği yolları düşünerek kendinizi korkutmanızdır.

    beklenti kaygısı, görünüşte büyük farklılıklar gösterir: fobik kaçınma, yalnız kalma korkusu, performans kaygısı veya uykusuzluk gibi. okb'si olan birinin kontaminasyondan kaçınmak için yaptığı ayrıntılı planlama, tıbbi test sonuçlarını beklemenin ıstırabı veya istenmeyen, müdahaleci bir düşüncenin geri dönmesinin akıldan çıkmayan korkusu gibi görünebilir.

    beklenti kaygısı, obsesif-kompulsif bozukluğu ve ilgili durumları tanımlayan kompulsiyonları yönlendirir. insanları takıntının neden olduğu ani rahatsızlığı azaltmak için zihinsel ritüelleri ve davranışsal kompulsiyonları gerçekleştirmeye iten, beklenti kaygısıdır.

    beklenti kaygısı, partilere veya restoranlara gitme veya seyahat etme veya zorlayıcı olacağına inandığınız herhangi bir karşılaşma korkusu olarak da ifade edilebilir. geceleri yalnız kalmaktan korkmak, ani bir hastalık veya tehlikenin korkutucu hikayelerindem kaynaklanabilir. ilişkilerle ilgili beklenti kaygısı, flört etmekten kaçınmanızın nedeni olabilir. muhtemelen kovulmayla ilgili beklenti kaygısı, her sabah işe gitmeden önce sizi "hasta" edebilir.

    beklenti kaygısı, belirli endişelerin farkında olmadan vücutta gerginlik olarak ortaya çıkabilir. panik ataklar için bir kurulum olan kronik hiperventilasyonun birincil itici gücü olabilir. baş ağrısı veya ishal, mide bulantısı veya kusma gibi kronik gastrointestinal problemler doğrudan ondan kaynaklanabilir.

    beklenti kaygısı, aşırı aktif bir hayal gücünden veya anılara koşullu tepkilerden gelişir. anksiyete duyarlılığı (endişeli uyarılmanın zihin ve beden tezahürlerinden korkma) adı verilen bir özellik tarafından yönlendirilebilir. ayrıca depresif bir ruh halinden de ortaya çıkabilir. ya da kişinin yenilik ya da zorluklarla baş edemediği hakkındaki inançlarından kaynaklanabilir.

    beklenti kaygısının en etkili tedavisi, onu devam ettiren faktörlere yöneliktir. her zaman olduğu gibi, çok fazla düşünmek daha fazla düşünmekle çözülmez.

    başarılı terapi, duyulara doğru bir geçişi, tutum değişikliğini ve kişinin içsel deneyimle ilişkisinde değişikliği amaçlar. bunlar, kaygı deneyimine izin verirken bununla mücadele etmeden dikkati hayal edilen gelecek yerine şimdiki ana yönlendirmeyi içerir. kaygıyı devam ettiren üstbilişsel faktörlerin ele alınması gerekir.

    ** eğer beklenti anksiyeteniz varsa mümkün olduğunda stres kaynaklarını azaltılın. dengeli bir diyet yapın ve en önemlisi kaygıyı daha da kötüleştirebilecek kafein ve şekeri sınırlayın.
    araştırmalar, kaygıyı azaltabileceğini gösterdiğinden, düzenli olarak egzersiz yapın.
    uyku, anksiyetesi olanlar için bir diğer önemli alandır. her gece aynı saatte yatıp, her sabah aynı saatte kalkarak yeterli uyku alınmalıdır.

    bununla birlikte, beklenti kaygısı uyku bozukluğuna ve uykusuzluğa neden olabilir ve uyku eksikliği kaygıyı kötüleştirir. nefes egzersizleri veya meditasyon, insanların daha kolay uykuya dalmasına yardımcı olabilir. kronik uyku bozukluğu ile mücadele eden kişiler, farkındalık aktiviteleri yardımcı olmazsa mutlaka bir doktora görünmelidir.
  • sosyal fobi , panik bozukluk ve özgül fobi olarak sınıflandırılabilecek, tedavide alkol ve benzodiazepin kullanılabilen, amacın özgüven artışı olduğu hastalık
  • özellikle panik atak hastalarının sıklıkla yaşadığı, gelecek nöbetlerden korkmaları ve bunun da yoğun anksiyete yaratması durumu olarak da görülür.
  • bende panik bozuklukla beraber ortaya çıkan durum. gerçekte çok az atak geçirmiş olmama rağmen sürekli beklenti anksiyetesiyle yaşıyorum. bu durum hayatta, anda gerçekten var olmama engel oluyor. yapmak istediğim, hayalini kurduğum ne varsa -tüm imkanlara sahip olmama rağmen- yapamıyorum. hep bir tetik hali, hep panik atak geçirme ya da o anda olabilecek en kötü şeyin olması korkusu var. altı yıldır böyle yaşıyorum. yaşadığımdan pek bir şey anlamayarak; eski "sağlıklı" ve özgür günlerimi neden daha iyi değerlendirmediğime, yapabilecekken yapmadığıma hayıflanarak... bir yandan beraber yaşadığım insanlara da bağ olduğumu düşünüp üzülerek... bunları pek kimse bilmese de muhtaç ve zavallı bir durumdayım aslında.

    iyi ki yazdım.
  • anksiyeteyi iyice arttıran bir durum. oysa ki farkındalık ve kabullenme ile yargısız tutumla azalacaktır
  • robin sharma'nın bir sözü var:
    insan beklentisi kadar mutludur. formül: sıfır beklenti, sonsuz mutluluk...

    beklenti anksiyetesi birden fazla belirtiye neden olur, ancak belki de en kötüsü zihinsel yorgunluk hissidir. zihin, olabilecek kötü her şeyle ilgili olumsuz fikirlerle aşırı yüklenirken, zihinsel olarak tükenirsiniz.

    beklenti anksiyetesi, şimdiki zamanın kontrolünü kaybetmenize ve ıstırabın artmasına neden olur.
  • anksiyete olacağını düşündüğün şey için önceden anksiyete duymak durumu , duble anksiyete , anksiyete x2

    newt scamender ne demiş;

    “worrying means you suffer twice”
hesabın var mı? giriş yap