• ar. tek, yalnız, alone, seul.
  • teferrüd arapça bir kelime ferd'den, farsçası tenha. (tenha kaldım gibi)
  • herkesten ayrılma, kendi başına olma, benzersiz olma.
  • en çok sevdiğim kelime bu olabilir, sık sık da kullanmak istiyor deli gönül, ama çoğu zaman karşımdaki anlamaz anlamaz bakınca heves kalmıyor, vazgeçiyorum. halbuki anlaşılmayacak bir şey yok, hem insanı bence daha iyi anlatan ikinci bir kavram da yok. teferrüd işte, ferdleşme, bireyleşme arzusu. bunu hem cemiyetten kendini ayırıp yalnız kalma iştiyakı olarak hem de kişinin kendisini yapıp ettikleri, meziyet ve lezzetleri ölçüsünde cemiyet içinde müstesna bir yere getirme, kendini eşsiz ve emsalsiz kılma çabaları şeklinde yorumlayabilirsin.

    bu duygu, bu arzu insanın içine ilk ne zaman düştü çok merak ediyorum. modern zaman insanlarının, avcı-toplayıcılar ve günlerini mağarada geçirenlere dair iki yüzlü bir tutumları vardır. onları hem aradaki onca zamanllık farkı hesaba katmaksızın ilkellikle suçlarlar hem de kendi içinde bulundukları sikindirik dertlerden kaçınmak adına "en iyisi ilkel adam olmak hacı, oh kafa rahat, dert yok tasa yok, av buldun yapış dayak gördün sıvış, bu işte be!" felsefesiyle yüceltirler. halbuki mağara adamının ya da kadınının niye teferrüd meselesiyle ilgili sıkıntısı olmasın ki? o da insan nihayetinde, paylaşmayı sever ve birlikte yaşamaya da mecburdur, ama kendini bir şekilde diğerlerinden farklılaştırmak, kendine bir hususiyet kazandırmak da istiyordur, neden istemesin? haa, belki o dönem şimdiki zaman fertlerinin sahip olduğu kadar vasıtası yoktur kendini farklılaştırmak için, amenna, ama bir şekilde yolunu buluyordur. ne bileyim herkes geyik peşindeyken bu bizon'a takılmıştır misal ya da diğerleri taş ve sopalarla iş görürken bu kasıp ok yapmıştır. olmaz olmaz dememeli, şu alemde ne kadar yenilik ne kadar çeşitlilik olduysa hep bu teferrüd sayesinde, "ulan dur ben daha baskasini yapayim, ulan dur ben daha başka şeyler bileyim, ulan dur ben daha başka sekilde tarif edeyim, ulan dur ben daha güldürüklü bir video paylaşayım" diye diye geldik bu günlere.

    tabii bir de böylesine güçlü bir çapa varken insan zihninde, nasıl oluyor da bazı zamanlar birtakım ideolojiler insanları nefer olmaya, makina dişlisi olarak kalmaya ikna edebiliyor, helal olsun. sözlüklere baktım, bu anlama gelecek şekilde teneffür kelimesini kullanmamışlar hiç. hadi bu da benden bir ufak katkı olsun, günümüz neşeyle dolsun.
hesabın var mı? giriş yap