• windows'un tüm diski şifreleme özelliği. dosya sistemi seviyesinde şifrelemeden farklı olarak amacı üçüncü partiler tarafından ele geçirildiğinde verileri okunmaz kılmaktır. dosya seviyesinde şifreleme ise aynı bilgisayarın diğer kullanıcılarının, hatta sistem yöneticisinin dahi dosyalarınıza erişimine engel olur. bitlocker'ın öyle bir derdi yoktur. "hırsız makinayı çalarsa bari verilerimi ele geçirmesin" senaryosuna odaklanır.

    mesela şifrelenmemiş bir diskiniz varsa sistem açılınca kullanıcı adı ve şifre sorsa bile diskinizi alıp başka makinaya takarak içindekileri okumak mümkün olur. oysa bitlocker ile şifrelenmiş makinada bunu yapamaz. illa ki şifrenizi bilmesi gerekir.

    aynı makinayı kullanan iki kullanıcının birbirinin dosyalarına erişimini engellemeye yaramaz. onun için ayrıca dosya bazlı şifreleme uygulamanız gerekir. (bkz: encrypting file system).

    bitlocker'ın en büyük dezavantajı ise eğer disk anahtarının yedeklendiği dosyayı kaybederseniz diskinizdeki tüm verileri kaybetme ihtimaliniz. anahtarlarınızı iyi korumanız lazım. windows bunun için kullanışlı bir seçenek olarak microsoft hesabınıza yedekleme imkanı veriyor. hem diskinizi çaldırıp hem microsoft hesabınızı kaybederseniz de zaten artık bazı şeylerin olacağı varmış deyip üstüne bir bardak su içmekte fayda var.
  • enteresan bir teknikle aşmışlar. (bkz: bitunlocker)
  • bir defa unlock ettikten sonra tekrar kilitlemenize izin vermeyen dahiyane microsoft yazılımı. örneğin laptopunuzu açtınız daha önceden bitlocker ile diskinizin özel bilgilerinizi sakladığınız bölümünü şifrelemiştiniz ve unlock ettiniz buraya kadar herşey tamam, çok güzel, çok hoş. şimdi diyelim işiniz bitti ve laptopu sleep moda alıp çantanıza atacaksınız. ama ya bir hırsızlık olursa ? içindeki bilgiler bazen laptoptan daha değerli olduğu için diski tekrar kilitli duruma getirmek istediniz. yapamıyorsunuz ! yok vallahi şaka değil. boşu boşuna arayıp durmayın o unlock komutunun yanında bir de lock komutu yok. koymamış adamlar. tekrar kilitlemenin yolu bilgisayarı kapatmak. ama ben kapatmak istemiyorum sleep modunda kalsın işim olduğunda açayım ulaşayım bitince tekrar kilitleyeyim diyorsanız hayır olmaz diyor microsoft size. bu şımarık tavırları herhalde apple'dan öğrenmiş olmalılar.

    bir ek not, komut satırından yazılan birkaç parametre ile o sürücüyü tekrar lock etmek mümkün. hatta bu parametreleri bir bat dosyası içine kaydedip kısa yol yapıp tekrar lock etmek de mümkün. yani teknik olarak oluyor, olabiliyor. ama ben sıradan bu işlerden hiç anlamayan bir kullanıcı olarak neden bu kadar kolay bir iş için gidip forum forum araştırıp bu komut dizisini bulup oradan bir bat dosyası yaratmak zorundayım ?
  • sıçtığımın bilgisayarı çöktükten sonra haberdar olması acayip acı olan bir özellik. zira bilgisayarı formatlamama veya onarım yapmama dahi izin vermiyor. sonuç, servise göndereceğim, onlar da kredi kartıma üfleyecek.

    canım acıyor sözlük, hem de çok fena.
  • windows 10'un içinde bütünleşik olarak gelen işlevsel özellik.
  • windows 7'nin içinde de bütünleşik olarak gelen özellik.
  • windows 7 bilgisayarımda diskimi şifreleyerek kullndığım özellik.

    işin kötü yanı şifremi unuttum ve dosyalarımı kaybetmeden nasıl açacağımı bilmiyorum.

    yok mudur bu işin kolay bir yolu?
  • windows 8.x'e kadar tum drive'i encrypt ederken, windows 8.x ve sonrasinda sadece kullanilan alani encrypt etmeye baslamis hede. henuz denemedim fakat harici encrypt islemlerinizi windows 8.x ve otesinde yapmaniz sinir sagliginiz icin faydali olacaktir.

    ek:
    eved, windows 7'da 1tb bos disk 4 saatte %50'lere anca gelmisken, windows 10 pro'da sadece kullanilan alani encrypt etme secenegi ile 10 saniye surmekte. fak.
  • allah bunun belasini versin.
hesabın var mı? giriş yap