• one more cup of coffee'yi türklerden duyduğu "bi çay daha içip öyle kalksaydınız" kalıbından uyarladığını düşündüren

    a)durum
    b)olay
    c)şey
    d)haber
    e)hepsi
  • kendi başına neden bu kadar komik ve espri konusu olduğunu anlayamadığım durum. bob dylan kendisi bunu anılarında yazmamış olsa da bir acar türk gazetecisi bunu iddia etse, bunla dalga geçilmesini normal bulurum. dylan ile röpörtaj yapan bir türk gazeteci kendisine durup dururken "siz de aslında türkmüşsünüz" dese hakkaten ilginç olur. ama adam kendisi ailesinde bir türklük olduğunu, ya da en azından büyükannesinin kars'dan göç etmiş olduğunu kendi söylediğinde, türk gazeteleri "bize ne bob" diye manşet mi atsaydı yoksa duymamazlıktan mı gelseydi? dylan denilen adam sonuçta muhtemelen son yüzyılın en büyük müzisyen/şairlerinden birisidir (belki de birincisidir) ve ben şahsım adına bob dylan'ın türklerle bağlantılı olmasından mutlu oldum. içinde türk geçen birşeyden mutlu olmak bu kadar mı ayıp?
  • bu hafta bob dylanin pazar keyfini sunmayı kabul etmesiyle sonuçlanmıştır.
  • 11 ocak 2005 tarihinde hurriyetin internet sitesinde çıkan haber şöyle, aynen aktarıyorum.... (haberin yanına bir adet saçı sakalı birbirine karışmış bob dylan fotoğrafı ile, bob dylan'ın emmioglu olan rahmetli mehmet amca'nın siyah beyaz bir resmi konmuş ayrıca. bu sayede aradaki benzerliği görüyoruz gerçekten, takdire şayan bir habercilik örneği)

    bob dylan rahmetli eşime çok benziyor...

    bob dylan’ın hayatını anlattığı 3 serilik kitabın ilk cildinde, büyükannesinin ‘kırgız’ soyadını taşıdığını yazması, trabzon’da yaşayan kırgız ailesi’ni heyecanlandırdı.

    bob dylan ile ilgili haberi televizyonda izlediklerini belirten emine kırgız, bob dylan’ın yüz hatlarının 25 yıl önce ölen eşi mehmet salih kırgız’a benzediğini söyledi. 5 çocuk annesi emine kırgız, bob dylan’la akraba çıkmaları halinde sevineceklerini belirterek ‘rahmetli eşime benziyor. yüzündeki kırışıklıklar ve ten rengi eşimi hatırlatıyor. benim oralara gitme gibi bir şansım yok. yaşlı bir insanım. ama o gelirse misafir etmekten mutluluk duyarız’ dedi.

    emine kırgız’ın oğlu engin kırgız ise, trabzon’da kendilerinden başka kırgız soyadı taşıyan aile olmadığını belirtti. engin kırgız, ‘bizim için sürpriz oldu. bu olay bizde de merak uyandırdı. dedem ve babam tek evlat olduğu için ailemizin geçmişi ile ilgili fazla bir bilgimiz yok. bu haberler çıkıca babaannemin yakınlarına sordum, ama dedem ali osman kırgız’dan öteye geçemedim. babam 9 yaşındayken dedemi kaybetmiş. dedem bayburt’un tomara köyü’nden göçetmiş’ diye konuştu. emine kırgız’ın kızı 48 yaşındaki nezahat kırgız ise, ünlü şarkıcının burnunu babasının burnuna benzetti. nezahat kırgız, ‘haberleri izledikten sonra çok duygulandım’ dedi.
  • çok sevindik, gurur duyduk. ayrıca (bkz: şahdık şahbaz olduk)
    sıradakilerden biri:
    pink floyd
    türkçe orjini: pembe fidan
    üyeler; (davud gülmez, raci sucu, recep vahit, nihat mahsun, semih barut)

    (bkz: böyle gider bu)
    (bkz: allahım yarabbim)
  • hemşerimiz konsere gelsin

    bob dylan’ın büyükannesinin kağızman’dan göç ettiğini söylemesi ilçede büyük sevinç yarattı. bob dylan’ı kağızman’ın fahri hemşerisi yapacaklarını söyleyen belediye başkanı yüce, ‘buyursun gelsin, bir de konser versin’ dedi.

    amerikali ünlü şarkıcı bob dylan’ın yazdığı kitabında atalarının türk olduğunu ve büyükannesin de kars’ın kağızman ilçesi’nden geldiğini belirtmesi, bu ilçede heyecan yarattı. kağızman ilçesi ve köylerinde yapılan araştırmada ünlü şarkıcının akrabaları olduğunu belirttiği ‘kırgız’ soyadlı kişiler arandı, ancak bu soyadda kimseye rastlanmadı.

    kağızman belediye başkanı osman nihat yüce, dylan’ı atalarının yaşadığı kağızman’da görmekten mutlu olacaklarını söyledi. kendisiyle en kısa sürede temasa geçerek ilçeye davet edeceklerini belirten başkan yüce, şunları söyledi: ‘bob dylan, kitabında büyükannesinin ilçemizden göç ettiğini yazmış. bu bizi hem gururlandırdı, hem de sevindirdi. dünyaca ünlü bir sanatçının ilçemizden çıkması ve bunu da açıkça söylemesi muhteşem bir olay. kendisini kısa sürede ilçemize bekleriz. atalarını bulmak için elimizden gelen herşeyi yaparız. onu ilçemizin fahri hemşerisi yapmaktan gurur duyarız. kendisi buraya gelir bir de konser verirse, yokluk ve sefaletle mücadele veren kağızman’ı ihya eder.’

    kars’a da gelsin

    kars belediye başkanı akp naif alibeyoğlu da bob dylan’ın kars’tan bahsetmesinin bile büyük bir reklam olduğunu söyledi. dylan’ı kars’ta görmek istediklerini kaydeden başkan alibeyoğlu, ‘dünyaya malolmuş ünlü bir şarkıcının kentimizden bahsetmesi ve atalarının buradan gittiğini belirtmesi kentimizin tanıtımını çok iyi yapmıştır. kesinlikle kenidisini burada görmek isteriz’ dedi.

    makus talihimizi tersine çevirebilir

    kağızman’ın akp’li belediye başkanı osman nihat yüce, bob dylan’ın açıklamalarının kendilerini gururlandırdığını söyledi. kağızman’ın yoksullukla savaştığını söyleyen yüce, ‘bir konser verse makus talihimizi tersine çevirebilir’ dedi.

    büyükannemin soyadı kırgız’mış

    bob dylan, hayatını ve 40 yıllık kariyerini kaleme aldığı 3 serilik kitabın ilk cildinde büyükannesinin trabzonlu olduğunu ve kırgız soyadını taşıdığını yazıyor. dylan kitabında bu konuda şöyle diyor: ‘güney rusya’da bir liman kenti olan odessa’dan abd’ye gelmişler. zaten oraya da bir başka liman kenti olan türkiye’deki trabzon’dan göç etmişler. büyükannemin ailesi aslen ermenistan sınırındaki küçük bir kasaba olan kağızman’dan. soyadları kırgız’mış. büyükbabamın ailesi de aynı bölgeden geliyor. deri ve kundura işiyle uğraşıyorlarmış. büyükannemin ataları istanbul’dan bu bölgeye gelmişler.’ bob dylan annesinin, nelie turk adında bir türk arkadaşı olduğunu da belirterek, ‘bizim evden hiç çıkmazdı. ben de o yıllarda herkesin la bamba adlı şarkısını bildiği ritchie valens’in gizemli türkleri ve gökyüzündeki uzak yıldızları anlatan ‘in a turkish town’ şarkısını söylerdim’ diyor.

    http://www.hurriyetim.com.tr/…~2@nvid~521768,00.asp
  • sinsi zekalı türk medyası bu haberi fırsat bilerek haber bültenlerinin 5 - 10 dakikalık kısmını doldurmuşlardır. malumunuzdur ki yarım dakikalık haberi on dakikaya genişletebilme kabiliyeti konusunda türk medyası'nın üstüne yoktur.

    15.01.2004 tarihli akşam haber bültenlerinde yine gözlerimizi yaşartan şeylere yer verilmiştir. hale de kağızman belediye başkanının "bundan sonra bob dylan'a kağızmanlılar olarak sahip çıkacağız." açıklaması vardır ki beni benden almış bir duygu sağnağının içine sürüklemiştir. neyseki hayatını yazması sayesinde aç susuz, fakir fukara düşmüş bob dylan kurtulmuştur. çünkü kağızman'lılar kendisine sahip çıkacaktır.

    yine enfes bir açıklama da kağızman'da ikamet eden ve soyadı kırgız olan bir ailenin orta yaşlı kadın kişisinden gelmiş, kendisi hayatında ilk kez gördüğü bob dylan'ı gazetedeki resminden teşhis etmiş ve onlarca sene önce ölen kocasına çok benzediğini söylemiştir. özellikle de yüz kemikleri ve surat ifadesinin çok benzediğini.

    bu da göstermiştir ki bob dylanartık yanlız değildir. arkasında koskoca bir kağızman olduğu gibi muhtemel ailesi de bulunmuştur. muhteşem! türk medyası bir olayı daha başarıyla çözmüş olmanın verdiği gururu yaşamaktadır.
  • eğer doğruysa milliyetçi olacağım dediğim olay. bob resin olduğu ülkede ilk tekbiri ben getiririm.
  • herhangi ciddi bir kaynak belirten olmamış, o vakit ekleyeyim. kendi otobiyografisi olan "chronicles: volume one (2004)" da tam olarak şöyle geçiyor:

    "originally, [my grandmother had] come from turkey, sailed from trabzon, a port town, across the black sea… her family was from kagizman, a town in turkey near the armenian border, and the family name had been kirghiz. my grandfather’s parents had also come from that same area, where they had been mostly shoemakers and leatherworkers. my grandmother’s ancestors had been from constantinople. as a teenager, ı used to sing the ritchie valens song “ın a turkish town” with the lines in it about the “mystery turks and the stars above,” and it seemed to suit me more than “la bamba,” the song of ritchie’s that everybody else sang and ı never knew why."

    elbette anadolu kültürüyle bir alakası olmamasıyla beraber, kendisinin kişiliğine veya sanatçılığına türkiyeli olmanın herhangi bir etkisinin olmadığını bildiğimize göre 'türk çıkması' ifadesi oldukça sorunludur. yine de kağızmanlıların nobel almasını kutlamasını acayip tatlı buldum, ne yalan söyleyeyim.

    edit: imla
  • (bkz: oraya bir nobel daha yazmanızı rica edeceğim)

    ülkemize gelen nobel sayısı bu şekilde 3'e yükselmiştir. gerçi bu nobel alanlardan ilki ülkede barınamadı. ikincisi bilimsel çalışmalarını hep ecnebi diyarlarda yaptı ama olsun.
hesabın var mı? giriş yap