• içine zinhar mayonez ve türevleri konulmaz. yok öyle bir cerkeztavuğu. çakmadır o.
  • abhaz versiyonlarinin super oldugu yemektir. usta bir elden ciktiysa sabahtan aksama kadar yersiniz. ustalik gerektirir herkesin yaptigi guzel olmaz. meze falan degil direk yemektir. yaninda ekmek yerine abista` : pasta`` : bildigin pasta degil` ile yenir. icinde kullanilan soslar (parpil cika) abhaz ve/veya cerkes soslari oldugu icin bu soslari bulmak zor olabilir. bunlar tavuga cevizin yaninda ekstra tat verirler.` : agzim sulandi`
  • az kişi tarafından yapılan ve bilinen bir yemektir. en azından bizim ailede sadece babannem yapar yıllardır, annem de aradaki farkı kapatmak için şu son yıllarda atağa geçti *.

    5 kişilik çerkeztavuğu için malzemeler:

    -1 tavuk göğsü (büyük boyutlarda olmalı)
    -1 tavuk budu (büyük boyutlarda olmalı)
    -1 su bardağı ceviz
    -½ bayat ekmek (evdeki dilimleri ve kırıntıları da katabilirsiniz tabi ki)
    -tavuk suyu
    -istenilen miktarda sarımsak (miktarını iyi ayarlayın vur deyince öldürmeyin)
    -tuz, karabiber. istenilirse kırmızı biber.

    tavuklar haşlanır, ekmek ve ceviz ayrı ayrı robottan geçirilir. tavuk suyu; ekmek, ceviz ve baharatlarla karıştırılıp, muhallebi kıvamına getirilir. karışımın yarısı, didiklenen tavuklarla karıştırılır ve servis kabına alınır. kalan karışımla üzeri kaplanır. istenilirse, üstüne kırmızı biberli yağ gezdirilir.

    bence; kırmızı biberli yağ ağır gelebilir, yağsız da gayet lezzetli olmaktadır. istenilirse salça da eklenebilir çerkeztavuğu karışımına, ben salçalı sevmiyorum o ayrı. bu noktada bir klişeye düşüyorum, zevkler renkler diyorum.

    afiyet, şeker, bal olsun, yarasın efenim.
  • yakın bir geçmişe kadar bir tavuk cinsi olarak bildiğim, yapılan yemeğin de bu tavuk türünden hazırlandığını sandığım yemek..
  • ben bunu çerkeslerden hiç yemedim, gerçi fıccın'da yemişiğim çoktur tamam yemiş olabilirim. o halde entry'ye tekrar başlamam lazım,

    referans olarak fıccın'ınkini alırsak, bugün ilk defa yaptığım ve hiç de fena yapmadığım yemek.

    bizim evde yapılan bir şey olmadı bu hiç, annemden gördüğüm bir yol yordam yok. internette yazılanları birleştirip boşlukları kendim doldurdum, valla bence güzel bir şey oldu.

    - gördüğüm genelde tavuğun göğsü kullanıldığı için göğüs aldım. evet gerçekten kolay oldu ama bir dahakine yine de daha yağlı ve aromalı bir et alacağım.
    - ilk defa yaptığım için iki küçük parça göğüs kullandım, 350 gram falan.
    - tavuğu kuşbaşı doğrayıp yeterince uzun haşlarsanız, didiklemek gibi bir derdiniz olmuyor. parmaklarınızın ucunda kendi kendine parçalanıyor zaten, gayet kolay, gayet sorunsuz.
    - haşlama suyunu fazla koymayın tabii. "kalanı çorbaya pilava falan eklerim" diyebilirsiniz ama demeyin, bırakın tavuğun aroması az bir suda daha yoğun olsun.
    - suya birkaç karabiber tanesi ve biraz pulbiber attım.
    - iri bir diş sarımsağı dikine ikiye bölüp onu da içine attım.
    - kaynayınca tuz ekledim.
    - kaynayan su bana çok yağsız geldi, eh göğüs etinden ne olacağıdı. o yüzden biraz tereyağı ekledim. iki yumurtadan omlet yaparken kullandığın kadar.
    - sonra biraz da kimyon attım suya, tavuğa kimyon = aşırı yakışır. bunun bilinmiyor olmasını anlayamıyorum, kimyon dünyanın kesinlikle en "underrated" şeyi kesinlikle.

    o su öyle mükemmel bir şey oldu ki, tavuğu bırakıp suyu bardağa koyup içmek istedim o kadar söyleyeyim.

    tavuk ya da kırmızı et haşlanırken içine patates soğan havuç koymak adettendir. ki baktığım tariflerde kullanan da var. fakat ben tercih etmedim.

    havucun "tatlandırma" ihtimali var. o riski almak istemedim.
    soğan yakışır mı emin olamadım. bir de zaten sarımsakla haşlıyorum, ayrıca çiğ sarımsak da kullanıcam, soğan bana gerekli gelmedi.

    patates konusunda kafam karışık, olabilirdi ama kendisini bir süredir kullanmıyorum. (bkz: patates/@dagny taggart)

    su kaynayınca altını kısıp, artık canınız gerçekten sıkılana kadar tencereyi unutun. ne kadar yumuşak o kadar iyi.

    tavukları tencereden kaseye aldığınızda, alırken karabiber tanelerini ayıklamayı unutmayalım, yumuşacık olduğunu ve parmaklarınızla çok rahat dağıldığını göreceksiniz. kuşbaşı doğrayarak haşladığınız için, bu aşamada ayrıca küçültmeniz falan gerekmeyecek. yani zaten gerek yok ama siz yine de robot kullanmayı düşünmeyin. ben düşündüm, fakat iyi olmayacağı, robotun eti çok fazla sulandıracağı söylendi o yüzden yapmadım.

    iki dilim ekmeğin içini - ki ben tam buğday ekmeği alıyorum - robotladım. uno'nun kare paketlerinden kullanıyorsanız üç dilim de olabilir, benim dilimler büyüktü.

    aslında aklımda o ekmekleri tavada biraz yakıp öyle kullanmak vardı. unuttum. bir dahakine öyle deneyeceğim. ekmek kızartma makinesi olmadığı için tavada kızartacağım, siz makineyi kullanın.

    cevizi ölçmedim ama işte göz kararı bir miktarını robotladım. burada bir tercih meselesi var, çok robotlayıp un gibi de yapabilirsiniz, azcık çevirip "fark edilmesini" de sağlayabilirsiniz.

    ekmek içi ve cevizi de tavuklu kaseye koyup, üzerine tavuğun haşlanma suyundan ekleyerek karıştırmak gerekiyor.

    bu karışım esnasında baharatları biraz daha artırdım, yani toz karabiber, pul biber, kimyon ve tuz ekledim yine. bu da yine tercih meselesi ama yüksek tatlardan hoşlanan biri olarak ben tavsiye ederim.

    bir diş sarımsağı ezip onu da koydum. ama küçük bir diş olsun, çünkü sarımsağı haşlama suyuna da koymuştuk yani zaten var. mesela onu düşünememişim, benim yaptığım biraz fazla sarımsaklı oldu. insanın zorla rakı içesi geliyor ahah

    rengine bakınca, "fıccın'da yediğim daha koyu renkliydi ya, google'daki görseller de öyle, salça mı koyuyor buna bu insanlar napıyorlar?" diyerek, başıma bir şey gelmeyecekse, ger-çek-ten azcık da biber salçası koydum. yarım tatlı kaşığı falan yani gerçekten az. rengini verdi, iyi oldu.

    ben bunu meze değil yemek olarak yiyecektim. bir haftadır diş telliyim ve her şeyi yiyemiyorum, çerkes tavuğunu da hem lezzetli hem de kolay yiyebileceğim bir şey olduğu için yaptım. bir de açıkçası öğrenmek istedim.

    işte o yüzden, yanına bir de makarna yaptım. tabii ki o da tam buğday ve maalesef yine tabii ki, yumuşak yeme zorunluluğum yüzünden, olması gerekenden biraz fazla haşlanmış.

    makarnayı süzdükten sonra üzerine zeytinyağı + herbes de provence.

    tabağı onunla doldurup üzerine parmesan rendeleyip yanına da bu tavuğu koyunca, oh beybi beybi <3
  • intikam gibi soğuk yenen bir yemektir.
  • anladığım kadarıyla her yapabilenin farklı yaptığı mükemmel yemektir/mezedir.

    şahsen ben bunu irice bir tavuğu düdüklüye atıp sonra çipil çipil ederek sonrada çokcana cevizi, bolcana sarmısak, tuz, karabiber, kırmızı biber ve ekmek içiyle rondoda çekip bu çipillerle karıştırıp üstüne de o düdüklüde kalan tavuk suyundan dökerekten kulak mememsi kıvamı elde ederek yaparım. ama hemen yenmez. buzdolabına koyacaksın bi 5-6 saat, öyle anca...

    bak anağğnemi özledim şimdi...
  • eskiden cevizleri kirip, ayiklayip,havanda saatlerce ezip, ezilen cevizi de tulbentten gecirip, yagini cikardiktan sonra o cikan iki damla seyi de, hazirlanan tabagin uzerine gezdirebilmek icin onca zahmeti ceken cefakarlarin tavuk ezmesidir. turkiye deyken bir teyze " siz de kendinizi kadindan mi sayiyosunuz hey kizim " demisti kulaklari cinlasin. hakli da tontis, iki dakkada mikserde cevirdimi al sana cerkez tavugu.
  • tarifini bulmaya çalışırken insanı hasta eden bir yemek türü. yalancı çerkez tavuğu tarifi var her yerde, şimdi esasıyla yalancısının tek farkı ekmek yerine mısır unlu bir karışım (?), üzerindeki ceviz yağı mı? çok zor, yapamaz kimse diye karar vermiş sanki biri, gerçeğinin tarifi bulunmuyor. yalancı bir insan değilim kardeşim, yemeğin de hasını, doğrucusunu yapmak istiyorum belki.
  • tavuk haslanir, ote yandan bayat ekmeklerin icleri dogranir. haslanmis tavugun suyu bayat ekmeklere yedirilir ve didklenmis tavuk parcalari da duna eklenip karistirilir, sonra cevizler, sosu falan uzerine dokulur ve mukemmel bi lezzet olusur, bu yemegi cok iyi yapan birine sormustum, boyle anlatmisti. ayrica bir anektod: yilmaz guney ve esi paris'te iken, yilmaz guney bu yemegi cok seven esine bizzat hazirlarmis cerkez tavugu
hesabın var mı? giriş yap