• karbon salmayın oçları temalı insanın moralinin içine sıçan bir belgesel. gerçek kurgudan her zaman daha acıdır diyenlere selam olsun.
  • james balog adlı abimizin hayatının dört - beş yılını ayırarak hazırladığı yapım. onca bilim adamının "arkadaş küresel ısınma var, dikkat" demesine karşı milletin bir tane "yok, paranoya bunlar" diyen bilim adamına inanıyor oluşuna isyan ederek böyle bir işe girişmiş. küresel ısınmayı teorilerle, bilgisayar modelleriyle değil, gözlemleyerek aktarmaya çalışmış ve bence çok kıymetli bir iş yapmış. sadece görselliği için bile izlenebilir, fakat izlerken insanın içi acıyor. dünyayı kendi ellerimizle nasıl yok ettiğimizi ortaya koymuş.
  • sonuna dogru tek bir fotografın herseyi anlatmaya yettigi seydir.
    sadece 2000 ve 2010 arası yasanan on senede karbon salınımının son bir kac yuzyılda olmadıgı ispatıdır.

    nerdeki bu

    belki torunlarımız degil ama onların torunları bize cok saglam kufur etcekler haberiniz olsun.

    hep beraber elbirligiyle dunyanın ırzına geciyoruz.ve bunada devam edecegiz taki buyuk bir afet insanların buyuk kısmını yok edene yada en iyisi toptan silene kadar devam edicek.
  • senenin kaliteli belgesellerinden. james balog ve ekibi iceberg'lerin olduğu yerlere (grönland gibi) 25 kamera yerleştirir. bu belgesel ve fotoğraflar için hayatının beş yılını harcar balog. gene bu belgesel ve fotoğraflar için dizinden üç ameliyat olur. buna rağmen işin peşini bırakmaz ve sonuna kadar gidip, bütün engelleri aşıp bu belgeseli ortaya koyar, bilim adamlarının işine yarayacak fotoğraflar ve dökümanlara imzasını atar. gidip sunumlar gerçekleştirip halkı bilgilendirir. belgeselde bu 25 kameranın 5 yılda saptadığı iklim değişikliği, yani buzulların erimesi-erime hızı anlatılıyor. tabi hepimiz biliyoruz hızla eridiklerinden. belgeseli izlenir kılan şeyse diğer belgesellerden farklı olarak analiz üstüne analiz, grafik üstüne grafikle bu değişikliğin anlatılmaması. gayet basit bir şekilde, öküzün anlayacağı biçimde anlatılıyor değişiklik. hatta gerzek amerikalılar daha iyi anlasınlar diye "aşağı manhattan'ın tamamı kadar bir alan eridi" gibi benzerliklerle bu erime anlatılıyor. sağlam bir belgesel neticede.
  • siz sayıyı, istatistiği falan ciddiye almıyorsunuz, anlamıyorsunuz da zaten. buzulların geldiği durumu alın kendiniz görün o zaman deyip harekete gecen james balog'un belgeseli. durumun vehametini açıkça ortaya koyuyor
  • bilale anlatir gibi anlatmis james abimiz, 2013’un belgeseli ustunden 5 yil gecmis ona ragmen kuresel isinma konusunda neredeyiz ? kocaman bir hic.

    izlerken gogus kafesinize bir okuz oturuyor, izlerken agladim o derece agzina siciyoruz bu dunyanin.

    “climate change is real, and its happening now”
    leo abimize de selam cakalim.
  • chasing coral'ı çok beğenince izlediğim belgesel. esasen chasing coral'ı çekmek isteyenler chasing ice'ın yönetmeni jeff orlowski'ye ulaşarak projelerini iletip chasing ice'tan beş yıl sonra chasing coral'ı çekmişler. ben ters sırayla izlemiş oldum.

    neticede de, olası bir yapay zeka ayaklanmasında, uzaylı istilasında ya da zombi saldırısında insan türünün karşısında her ne/kim varsa onu desteklemeye karar verdim. biz yok olmadan bu gezegen huzur yüzü görmez.

    --- spoiler ---

    öncelikle tripofobisi olanlar için uyarı, rahatsız edici sahneler var, dikkatli izleyin.

    grönland'a 12, izlanda'ya 5, alaska'ya 5 ve montana'ya 2 kamera kurdular. sonuçları ise kabullenmesi çok zor. sadece altı ay farkla aynı yerde çekilen fotoğraflar bile gezegeni nasıl öldürdüğümüzün kanıtı. altı ay önceki fotoğrafta buzla kaplı olan yerde, altı ay sonra buzdan eser kalmamış. bitki ve hayvan türleri ise 1000 yıl önceye göre 100 kat daha hızlı tükeniyor. ve eğer dünya bu hızla ısınmaya devam ederse, önümüzdeki 200-300 yıl içinde ise devasa bir yok oluşa tanık olacağız. yani türlerin yarısından dörtte üçüne kadarki kısmının yok olacağı öngörülüyor. ve bence bu rakamlar hiç de abartı değil.

    belgeseli durdurup dakikalarca baktığım birkaç kare
    hızlı resim1
    hızlı resim2
    hızlı resim 3
    hızlı resim4
    imgur1
    imgur2
    imgur3
    imgur4

    --- spoiler ---

    --- spoiler ---

    you're no longer just a human being walking around in the regular world. you are a human animal, striding around on the surface of the planet that's out in the middle of the galaxy. we as a culture we're forgetting that we are actually natural organisms and that we have this very, very deep connection and contact with nature. you can't divorce civilization from nature. we totally depend on it.

    --- spoiler ---

    --- spoiler ---

    the changes are happening; they're very visible, they're photographable, they're measurable. there's no significant scientific dispute about that. and the great irony and tragedy of our time is that a lot of the general public thinks that science is still arguing about that. science is not arguing about that.

    one of the really troubling things about climate change is that almost all of the world's prestigious climatologist are much more frightened about all this than the public is. people have a hard time understanding when we talk about climate change. what for me is so powerful and actually unprecedented in the work that he is doing, is visualizing the change that allows us to actually see what was and what is become.

    you can't deny it!

    we don't have a problem with economics, technology and public policy. we have a problem with perception. because not enough people really get it yet i believe we really have an opportunity right now. we are nearly on the edge of a crisis, but we still have an opportunity to face the greatest challenge of our generation, and in fact, of our century.

    --- spoiler ---
  • james balog adlı bir fotografcınin hayatının tam tamına 5 senesini harcadığı uğruna dizinden defalarca kez ameliyat olduğu yapım.

    aslında bildiginiz bir şeyi izliyorsunuz kutupların eridiğini bilmeyen insan yoktur fakat erime hızının fotoğraflarla videolarla göze sokulması insanı inanılmaz rahatsız ediyor. buzullar 1900'den 2000'e kadar yüz yılda tam 12 kilometre çekilmiş. 2000'den 2010'a kadar ise 14 kilometre çekilmiş. yani on yılda önceki yüz yıldakinden daha fazla geri çekilmiş. bu korkunç bir gerçek. 2010'dan 2020'ye kadar ne kadar çekilmiş olacağını düşünmek bile istemiyorum. bu durumda yakın bir zamanda 45cm ile 90 cm aralığında okyanus seviyesinin yükseleceği iddia ediliyor. kıyı şeridindeki bircok insanın ve ada ülkelerinin bundan etkileneceği bariz. şimdi ise iklim değişikliklerine sebep olupta bu sonuçları ortaya çikardığımız yetmezmiş gibi okyanus şehirleri kurma projeleri sunuluyor. bu bütün olanlardan daha korkunç bana göre. buzulları erittik, ormanları tahrip ettik, karalara adım başı bina diktik şimdi ise sıra okyanusa şehir kurmaya geldi.
  • netflix’in en kaliteli içeriklerinden biri. küresel ısınmayı hala şehir efsanesi olarak gören kitlenin özellikle izlemesi gerekir. fotoğrafçı james balog 4-5 yıllık özverili çalışmasıyla bu konudaki gerçeklerin gün gibi ortada olduğunu göstermekle kalmamış, aynı zamanda karbon salınımının geldiği seviyeyle dünyanın nasıl içine ettiğimizi de belgelemiş.
hesabın var mı? giriş yap