• civ 5 çıkınca obsolete olmuştur.
  • soyle ffa ya da 4v4 multiplayer'ini oynamak icin gerekirse 2 gun ise gitmem. oz gecmisime bile yazdigim oyun. oyunun ureticisi firaxis'in sitesinde ogretmenler icin ilk cag ve orta cag tarihini ogrencilere oynatarak ogretebilecekleri senaryo ve harita paketleri bulunabilen oyun. multiplayer konusunda ciddiyim. ilgilenen varsa 2 tik uzaginizdayim.
  • sanıyorum bir yılı aşkın süredir oynadığım oyun. oyunun başında barbara bağlayıp 3 4 devleti warrior ordusuyla dağıtarak prince seviyesinde kazanabiliyorum. medeni bir insan evladı gibi oynayınca da noble seviyesinde kazanabiliyorum. hatta son 10 oyunumun hepsini kazandım. gerçi bana kalırsa iyi oyuncu dediğin en azından monarch seviyesinde kazanabiliyor olmalı. çünkü prince ve altındaki seviyeler standart stratejilerle kazanılabiliyor, hatta çoğu zaman işi fanteziye bağlayabiliyorsunuz. oyunun tadı marathon hızında oynarken çıkıyor. diğer hızları hiç beğenmiyorum.

    farkettiğim kadarıyla, oyunda en kritik şeyler şunlar:
    -------------------
    şehir seçimi:
    en iyi şehir nehir kenarında olan şehirdir. hele bir de bu şehrin fat crossunda 3'ten fazla stratejik kaynak varsa dayayın settlerı. fakat çoğu zaman durum böyle olmadığından, diğer senaryolardan bahsedeceğim:
    erken dönemde şehir kuracağınız yerler mutlaka nehir kenarında olmalı. diğer türlü çoğu zaman masraflarını bile amorti edemiyorlar. nehire ek olarak, şehrin fat crossu içinde muhakkak et veren bir stratejik kaynak olmalı. inek, koyun, domuz, midye veya balık varsa tadından yenmez. yengeç, pirinç veya buğday hatta oasis(vaha) varsa nispeten idare eder. bunlar yoksa şehrin adam olması çok vakit alıyor. bir diğer önemli konu ise tepeler. şehrinizin fat crossunda en az 4 tepe olmalı. 4 tepe yoksa da tokmak verecek bir stratejik kaynak olmalı. yoksa granary bile 30 turn alıyor. şehirlerin fat crossları birbirleriyle çakışmasa iyi olur. ama katiyen bu konuda obsesiflik yapmayın. bırakın, 20 tile olacağına 12 tile olsun. şehrin nüfusu tile sayısından fazla olursa dayarsınız specialisti. tasvip etmesem de, sürekli saldırı altında kalma ihtimaliniz varsa şehirleri tepelere yapmayı tercih edebilirsiniz. gerçekten çok iyi bir sebebiniz olmadıkça, şehri stratejik bir kaynağın üstüne kurmayın. deniz kenarındaki şehirler çabuk büyürler. fakat arkalarında muhakkak tepe olmalı. eğer deniz kenarındaki şehriniz kritik bir konumdaysa ve tepesi yoksa, moai statues wonderını bu şehir için kullanın. kuracağınız şehirlerin fat crosslarında katiyen dağ olmasın. hem bir tile boşa gidiyor, hem de sürekli volkanıydı depremiydi diye ortalığı karıştırıyor. tundra ve çöllerden kaçının.
    ---------------------------
    savaşlar - genel yorum:
    ordunuzda medic olsun. atlı askerler için withdrawal chance yerine strength seçin. axeman swordsman ve maceman için city raid'i tercih edin. pikeman için strength daha iyi. crossbowman için ben genelde drill seçiyorum.

    savaşlar - antik çağ:
    bu çağ barbarlık çağı, barbarlığın hakkını verin. oyuna 5 6 warrior basarak başlayın. settler ve işçi hem çok vakit alıyor hem de şehrin büyümesini durduruyor. işçiyi kendiniz basacağınıza sağdan soldan çalın. oyunun başında etrafınızdaki medeniyetleri tespit edin. başta bastığınız 2-3 warrioru ve ilk gelen üniteyi bu amaç için kullanın. eğer çok yakınınızda bir medeniyet varsa oyunun başlarında onu yıkın. oyunun başında 4 warrior ile tek şehire sahip herkesi yıkarsınız. ama hemen saldırmayın, worker basmasını bekleyin. workerı gördüğünüz anda binin tepesine. hem 30 turn worker beklemekten kurtulmuş olacaksınız, hem bedavadan etrafında bir sürü stratejik kaynak olan bir şehir elde edeceksiniz. bu sırada başkentten warrior basmaya devam ediyor olmalısınız. yakınlarınızda bulunan başka bir adamı da yıkmanız faydanıza olur. oyun başında 2'den fazla şehir ele geçirmeyin. hatta 1 şehri ele geçirip diğerini yok etmek daha da iyi. çünkü başkentinize uzak olan bu şehirler ekonominizin belini bükecek. ama 2 şehir de çok güzel kaynaklara sahipse(taş, mermer, bakır vb) ikisini de elinizde tutun. eğer bu işlerden sonra elinizde 5'ten fazla warrior varsa barbarlığa devam edin. 3 warrior her bir şehri korusun, diğer warriorları başka bir adamı dürtmek için kullanın. yıkamasanız bile sakatlarsınız.

    savaşlar - klasik çağ:
    ne yapın edin axeman ve archer basın. eğer çin seddini yapmayı başardıysanız bu çağı savaşsız geçirip wonderlara ayırmanız daha faydalı. fakat çin seddiniz yoksa barbarlar belanızı sikmeye geliyor, haberiniz olsun. her şehirde en az 2 archer ve 1 axeman olmalı. tek derdiniz şehri savunmak değil. barbar şehirdeki stratejik kaynakları da bozuyor, bunları da korumalısınız. en basitinden bir pasture bir quarry kaybetmek erken dönemde belinizi çok büker. işçiyi getir, işçinin başında asker beklet işçi 15 turnde anca bitirsin vs. eğer centilmen bir oyun oynuyorsanız ordunuzu bu noktada oluşturmaya başlamak mühim. çünkü tam bu aralarda agresif liderler başlıyor saçma sapan isteklere. eğer bir lider sizden tribute istiyorsa çok yanlış işler yapıyorsunuz demektir. o an neye odaklandıysanız hemen bırakın ve asker basmaya başlayın. bu dönemde şehir sayınızı artıracağınız için ekonominiz çuvallamaya başlayacak. barbar şehirlerini sikerterek bu etkiyi azaltabilirsiniz. 4 veya 5 nüfuslu barbar şehrini yıkmak sağlam para getirir. bu dönem diğer medeniyetlere saldırmak için berbat bir seçim. çünkü promotion verilmiş 2 archer en az 4 axemanı dövebiliyor. elinizde catapult olana kadar kimseye saldırmayın. yok yere ekonominizi piç edersiniz.

    savaşlar - orta çağ:
    bu dönemdeki savaşlar için ciddi taktik bilgisi gerekiyor. ben de henüz tam oturtabilmiş değilim. ama malı vuracağınız çağ bu olmalı. hele hele vassalage teknolojisini biliyorsanız acımayın ibnelere. en kolay strateji şudur: saldıracağınız adamın size sınırı olmamalı. amerika usülü savaşın. gidin kel alaka bir yerdeki adama dadanın. en az 10 catapult götürmediyseniz longbowmanlar ebenizi atlar haberiniz olsun. bu uzaktaki adamın 3 4 şehrini yıkın. becerebiliyorsanız başkentini de yıkın. kapitülasyon almaya zorlayın. şehirleri elinizde tutmaya çalışmayın, uzak olduklarından çok maliyet getirecekler. zaten kültür meselesinden dolayı da sürekli isyan çıkacak. kapitülasyonu kopartabilirseniz oyunun geri kalanında kolay kolay kimse size bulaşmayacaktır. bu çağda knight ordusu basabildiyseniz oyunu kaybetmeniz çok zor.

    savaşlar - aydınlanma çağı: longbowman, "first strike" hadisesinden ötürü bildiğiniz gibi ölümsüz bir asker. ama knight, bu dönemde longbowmana karşı koyabilen tek asker. çünkü kendisi "immune to first strikes". ordunuzda knightları koruyabilecek bir yancı asker olmalı. teknolojik durumunuza göre maceman veya crossbowman olabilir. saldıracağınız adamda fildişi varsa 3-4 pikeman da götürmek zorundasınız maalesef. elbette trebuchet de gidecek. bu dönemde ele geçireceğiniz şehirler gerçekten önemli şehirler olmalı. örneğin dünyada %20'den fazla yaygınlığı olan bir dinin kutsal şehri, 2'den fazla kritik wonder içeren bir şehir, savunmanızı kolaylaştırabilecek bir şehir, stratejik kaynağı bol bir şehir vb. gunpowderman basmaya kasmayın, boşa masraf. longbowman daha iyi. ama rifleman çok iyi. onu kesin basın. curassier de iyi asker ama knight ile arasında uçurum yok. bu çağın kralı hala knight.

    savaşlar - industrial age:
    napolyon usülü savaşlar bu çağda çok faydalı. dayayın cavalry'leri. zaten hızları da 2. yanlarına hiçbir şey vermeden önünüze gelen şehri yağmalayın. feleği şaşırsın ibnelerin. yolda geçerken denk geldiğiniz town ve villageleri de yıkın, cebiniz 3 kuruş para görsün. pikeman pek bir şey yapamıyor zaten cavalry karşısında. tek çekinecek asker rifleman. saldıracağınız adamda rifleman yoksa siege unit bile basmadan cavalry ordusuyla dalın. önünüzde durmaları çok zor. bu çağda en az 2 vassal elde edebilirsiniz.

    savaşlar - modern age:
    çoğu zaman oyun bu noktaya gelmeden bitirmiş oluyorum. o yüzden pek bilgim yok. dayayın gitsin tankı işte.
    -------------------
    city specialists & great people:
    oyuna yeni başladıysanız baya karışık bir hadise. bu konuda öncelikle şunu bilin, city specialistler sayesinde wonder basmadan da great people elde edebilirsiniz. her specialist kendi türünde great people gelmesini sağlar. şehrin içinde ne kadar çok specialistiniz varsa great people o kadar hızlı gelir. sağ üstteki ev tuşuna basın ve great people simgesinin altına bakın. ilk sayı o şehrin kaç birim great people puanı ürettiği. 2. sayı da great people gelmesine kaç turn kaldığı. örneğin great merchant gelmesini istiyorsanız, çalıştığınız 2 adet tile'ı feda edin. şehir ekranında sağdaki menüden 2 tane merchant specialist ekleyin. şehir ekranının sağ altındaki barın üstüne geldiğinizde hangi türde great people'ın yüzde kaç ihtimalle geleceğini görürsünüz. eğer o kadar uyarmama rağmen şehrinizi gidip de yobaz gibi çölün veya tundra'nın ortasına kurduysanız city specialistler çok işinizi görür. örneğin merchant altın getirir, scientist bilim getirir, engineer 2 tane tokmak getirir, priest hem para hem tokmak getirir, artist kültür getirir. artisti siktir edin bence, bi boka yaramıyor. en iyi specialist engineer bence. zaten taa endüstri çağına kadar şehre sadece 1 engineer koyabilirsiniz. şehrin ve ülkenin durumuna göre merchant veya scientist de eklenebilir. ama bana kalırsa scientist specialist ekleyin, çünkü buradan gelecek bir great scientist endüstri çağına kadar çok daha faydalı olabiliyor. ampulleri dayayıp dayayıp geçiyorsunuz 20 25 turnluk teknolojileri. great engineer meselesi şu şekilde oluyor, eğer erken dönemde machinery araştırmadığınız halde elinizde bir great engineer varsa hemen machinery araştırın. bu sayede milattan önce crossbowman basıp düşmanlarınızın allahını şaşırtacaksınız. ayrıca erkenden değirmen yapabileceksiniz. tabii great engineerın en güzel yanı wonder bitirtme özelliği. kullanın kullandırtın. neyse, özetleyeyim. great prophet çıktıysa dininizin binasını yaptırın. eğer keşfedilmemiş bir din varsa ve sizin dininiz yoksa(veya başka birinin dinine inaıyorsanız), keşfedilmemiş dini great prophetin ampulunu yakarak bulun. great merchant çıktıysa direk yollayın yabancı memlekete, parayı vurun. great scientist erken dönemde teknoloji keşfetmek için iyidir. ileri dönemde akademi yaptırabilirsiniz. great artist kültür patlatmak dışında bir sike derman olmaz. great spy en gereksiz adamdır. başkente join edin. great generali sakın ha sakın askere bağlayıp piç etmeyin. gidin en çok ordu basacağınız şehre join edin. üniteleriniz 2 yerine 3 promotionla çıksın. ileri dönemde ise akademi yaptırın.
    ----------
    civics:
    eğer piramidi tamamladıysanız direkman dayayın representationu. mutluluk sorununu yüzlerce turn boyunca yaşamazsınız. yapamadıysanız, feudalism, theocracy, code of laws ve monarchy gelene kadar civic değiştirmeyin. bunların hepsini keşfettiğinizde, herediarity rule, vassalage, caste system, theocracy civiclerini uygulayın. 2. ve 4. civic bastığınız her askere fazladan 5 xp verecek. 1. si mutluluk sorununa geçici bir çözüm üretecek. 3. sü de city specialistler konusunda size esneklik getirecek. ayrıca workshoplarınız fazladan 1 tokmak getirecek. demokrasiyi bulana kadar bunlara ellemeyin. komünizmi de bulduğunuzda civicleri tekrar revize edin.
    -----------------
    wonders:
    oyundaki lüzumlu wonderları sayıyorum, diğerleri tamamen israf:
    great wall: ilk önceliğiniz olsun. barbardan yana kafanız rahat olur.
    stonehenge: her şehre monument verdiği için yeni şehirlerinizin borderları kısa sürede genişler.
    pyramids: engineer puanı verir ve tüm government civiclerini açar, represantationa geçiverirsiniz.
    oracle: bence piramitten sonra en kritik wonder. bronze working'den sonra yapın bunu. vereceği bedava teknoloji de metal casting olmalı. sizi en az 400 sene öne geçirir.
    parthenon: great people olaylarını hızlandırıyor ama yapamazsanız çok üzülmeyin.
    great library: kesin yapın. 2 tane bedava scientist veriyor. üstüne scientist puanı veriyor. bunu yaptığınız şehirden en az 3 great scientist çıkar.
    notre dame: mutluluk veriyor ama bitmesi çok uzun sürüyor. great engineer varsa elinizde bunu yapmak için kullanabilirsiniz.
    spiral minaret: çok uzun sürse de değiyor. tüm dini binalardan para kazanıyorsunuz. eğer resmi dininizin sahibiyseniz, kutsal şehrinize yapın bunu. paranın gözüne vuracaksınız.
    statue of liberty: yaparsanız iyi olur. her şehre bedavadan 1 specialist.
    pentagon: yaparsanız baya iyi olur. her şehirden çıkan asker fazladan 2 xp alır.
    -----------------
    din:
    çok önemli bir konsept. başta nasıl gittiğiniz baya önemli. lideriniz size mysticism veriyorsa hemen budizmi bulmaya çalışın. bu durumdaysanız şöyle bir ipucu vereyim ki 1-2 turn kala budizmi kaçırmayın: ilk seçtiğinz tile altın içersin. teknoloji daha hızlı ilerleyecek. eğer mysticism yoksa din bulacam diye kasmayın. etrafınızdaki adamlara bakın. budizm veya hinduizm bulan varsa şehrini ele geçirin. bu da yoksa, muhtemelen yahudiliği de kaçıracaksınız. hristiyanlık veya konfüçyüsçülüğü ele geçirmeye çalışın. oyunun başlarında dininizi manyaklar gibi yayın. misyonerlerinizi üçer üçer ve yanlarında da en az 5 chariot ile yollayın. barbarlar yemesin imamlarınızı. eğer dininizin binasını yapabildiyseniz, sizin dininizdeki her şehir için ekstra altın kazanacaksınız. yendiğiniz devletleri sizin dininize geçmeye zorlayın. komşularınızın her bir şehrine kendi elinizle misyoner gönderin. ileride çok faydasını göreceksiniz. ekonomik faydaya ek olarak, sizin dininizden olan medeniyetler çoğu zaman size karşı iyi davranırlar.
    ----------------------
    uluslararası ilişkiler:
    eğer elinizdeki herhangi bir stratejik kaynak 1'den fazla ise, diğerini sizde olmayan bir kaynakla takas edin. sağlık veya mutluluk, hangisi o an işinize geliyorsa. bakır, demir, taş, mermer, at gibi kaynakların karşılığında 3 4 tane goygoy kaynak alabilirsiniz. maalesef bunlara ihtiyacınız varsa da aynını yapmalısınız. diğer devletler sizden bir şey istediğinde reddedin. çoğu zaman çok büyük önemi olan bir teknoloji isterler. ama hemen ardından gidin bir boka derman olmayacak teknolojileri onlara hediye edin. sık sık teknoloji brokerlığı yapın. ondan al öbürüne ver taktiğiyle ekonominizin belini doğrultabilirsiniz. haritanız iyi durumdaysa aynı turn içinde herkese satın. sağlam para gelir. eğer kuvvetli ordunuz varsa, abi biz dalıyoruz sen de gel tekliflerine evet demeniz faydanıza. fakat bu durumlarda müttefikinizin düşmanı vassalı haline getirmesine engel olun. savaşta çok üstünseniz gidin müttefikinizle düşmanınızı barıştırın. bu uğurda kritik bir teknoloji bile feda edebilirsiniz. 3 4 turn sonra zaten düşmanın pestili çıkacağından rahatlıkla vassal yapabilirsiniz.
    -------------
    teknoloji:
    mining masonry bronze working zincirini tamamlayın. ardından sırayla road animal husbandry agriculture pottery dörtlüsünü alın. bunlardan sonra da priesthood'a yürüyün. eğer oracle'ı tamamlayabildiyseniz dayayın metal castingi. bu aşamadan sonra alfabeyi bulan zinciri tamamlayın. durumunuza göre alfabeden önce sailing&fishing ikilisini bulabilirsiniz. alfabe çok kritik teknoloji. bütün binaları tamamlanmış bir şehir erken dönemde mal gibi kalıyor. durmadan settler veya asker basmanız gerekiyor. ikisi de ekonomiye zararlı. fakat alfabeden sonra şehirler bilim üretebiliyor. teknoloji hızınız ciddi oranda artabiliyor bu sayede. alfabeyi bulduktan sonra, bahsettiğim civicleri veren teknolojilere uğraşmak faydanıza. araya aesthetics ile başlayan zincirden birşeyler kitleyebilirseniz hoş olur. bunun da ardından engineering zincirini tamamlayın. buradan sonrası yaratıcılığınıza ve oyunun durumuna bağlı.
    -------------
    ve zurnanın zırt dediği yer, corporation:
    oyunun en fantastik yanı bu bence. bu olayı çözene kadar hep komünizm takılıyordum. fakat corporation işini çözünce korkunç derecede faydalı olduğunu anladım. kesinlikle kullanılması gerekli. bana kalırsa, corporation para kazanmak için kurulmamalı. corporation kullanmanın asıl amacı, şirketin getirdiği hizmetlerden faydalanmak olmalı. kuracağınız şirketin genel merkezi, wall street kurduğunuz şehirde olmalı. yoksa şirket kullanma işi çok pahalıya mal oluyor. şirketin şubesini bir şehre açtığınızda, şubenin açıldığı şehir para götürür(bir seferlik açılış maliyeti ve turn başına maintanence). şirketin genel merkezi ise turn başına para kazanır. bu yüzden, kazandığınız para kaybettiğiniz paradan yüksek olmalı. bunun yolu da bahsettiğim gibi şirketin genel merkezini wall street'i olan şehre kurmaktan geçiyor.

    genel mantık şu şekilde işliyor: her şirketin kullandığı bir kaynak çeşidi var. oyunun genel dinamiklerinde, herhangi bir kaynaktan birden fazla elde etmeniz trade dışında bir işe yaramıyordu. örneğin iki tane demire sahip olmanızla bir tane demire sahip olmanız arasında hiçbir fark yoktu. fakat corporation kullandığınızda, şirketin tükettiği kaynak ne kadar çok olursa yan kaynaklardan o kadar yüksek verim alıyorsunuz. şirketin tükettiği kaynak sayısı arttıkça maalesef maliyet de artıyor.
    şirketler şunlar:

    mining inc. : en muhteşem 2. şirket. sırf bu şirket için doğrudan railroad teknolojisine yürüyorum. bu şirketimiz, kullandığı kaynak başına 1 tokmak verir. mesela elinizde 3 bakır 5 demir 2 kömür varsa, bu şirketin her şubesi 3+5+2 = 10 tokmak alacak. kullandığı kaynaklar: kömür, demir, bakır, altın gümüş. kesinlikle yapın bu şirketi.

    cereal mills: en iyi şirket bu bence. bu şirket sayesinde şehirlerin nüfusunu en az 4 - 5 puan artırmak mümkün. kullandığı kaynak başına 0.75 et veriyor. yani az önceki hesapla, örneğin 3 mısır 2 buğday 3 pirinciniz varsa, şirketin her şubesi (3 + 3 + 2)*0.75 = 6 et kazanacak. kullandığı kaynaklar: mısır, buğday, pirinç. refrigeration bulmaya kasma sebebidir bu şirket. her ne pahasına olursa olsun yapın!

    creative constructions : mining inc. yapmayı başaramadıysanız el mahkum yapacağınız şirket. bu şirket kaynak başına 0.5 tokmak veriyor. ama bir miktar kültür puanı da veriyor. mining inc. yaptıysanız katiyen pas geçin. mining co ile rekabet ediyor. kullandığı kaynaklar: demir, bakır, taş, mermer, alüminyum.

    civilized jewelry : corporation işinden ciddi miktarda para kaldırabilecek tek şirket. yan faydası sadece kültür puanı. mining inc. ile rekabet ettiğinden gereksiz buluyor ve genelde pas geçiyorum. kullandığı kaynaklar: mücevherat, altın, gümüş.

    sid's sushi co. : cereal mills'in yandan yemişi. kaynak başına 0.5 et veriyor fakat bir miktar kültür de veriyor. cereal mills yaptıysam yüzüne bile bakmıyorum, malum rekabet halindeler. kullandığı kaynaklar: yengeç, midye, balık, pirinç.

    bir de bu 5 şirketten çok farklı işlevleri olan 2 şirket daha var:

    aluminium co. : kömür karşılığında şehre alüminyum verir. kazandığınız alüminyumu başka şehirlerle veya oyuncularla paylaşamazsınız, sadece o şehirde kullanabilirsiniz. ek olarak bilim puanı verir. ne kadar çok kömürünüz varsa o kadar çok bilim puanı elde edersiniz.

    standard ethanol : topraklarınızda petrol yoksa kurmanız gereken şirket. mantık aynı aluminium co. gibi. bu şirketin kullandığı kaynaklar: mısır, şeker, pirinç. karşılığında sadece o şehrin kullanabileceği petrol kaynağı ve bilim puanı kazanıyorsunuz.

    şirketin rekabeti ne amk diyenler için kısa özet:
    aynı kaynağı kullanan şirketlerin genel merkezini farklı şehirlere açmak zorundasınız. örneğin mining inc. ve creative constructions'un genel merkezi aynı şehirde olamaz. çünkü ikisi de demir ve bakır kullanıyor. şubelerde ise, rekabet eden şirketler kaynakları paylaşarak kullanırlar. bu yüzden en iyi şirket ikilisi cereal mills ve mining inc.'dir.

    iyi de hacı, bu şirketlerden nasıl maksimum fayda sağlarım?

    1. şirkette asıl mesele elinizde fazladan bir sürü kaynak olması. bunu kendi özkaynaklarınızla becermeniz mümkün değil. şirketlerinizin kullanacağı kaynakları diğer medeniyetlerden takas yoluyla alın. örneğin ileri çağlarda bakır ve demiri kimse siklemez. bunları elinizdeki mutluluk ve sağlık veren kaynaklarla bol bol değişebilirsiniz. ek olarak, inek domuz koyun yengeç balık gibi kaynakları da mısır pirinç ve buğday karşılığı rahatlıkla değişirsiniz. kimse heyt höyt etmez.

    2. şirket işlerine giriyorsanız, dediğim gibi bol bol kaynak takası yapmalısınız. topraklarınız ve kaynaklarınız sınırlı olduğu için, bu noktada devreye meşhur 3'lü giriyor: hit musicals, hit singles, hit movies. bu kaynakları veren wonderları yapabilirseniz, elinizde aynı kaynaktan 7 tane olacak. çoğu medeniyet bu kaynaklara balıklama atlar. çünkü broadcast tower yapıldığı zaman bu kaynaklar ekstra mutluluk verirler. yani şirket işine ciddi ciddi giriyorsanız, broadway, hollywood ve rock'n roll wonderlarından en az 2 sini bitirmeyi başarmış olmalısınız. yoksa takaslardan pek bir şey kazanamazsınız. ek olarak, eğer nükleer silahlar yasaklandıysa uranyum muhteşem bir takas aracıdır. çoğu devlet coal plant yerine nuclear plant yapmak ister ve bunun için de uranyum gerekir. uranyum başına 3 4 kaynak almanız işten bile değil.

    3. şirketi yabancı memleketlere açmayın. resmen paranızla milleti kalkındırıyorsunuz. daha kötüsü ise, örneğin rakip medeniyete mining inc. açtınız. o herif o saatten sonra size asla demir bakır kömür vb kaynakları vermez. kendi kendinizi baltalarsınız.
  • az önceki oyunda saladin'in 920 ad'de liberalizmi keşfettiği oyun.
  • soduntracki hiçbir şekilde simcity 2000'in müziklerinden daha güzel değildir.
  • zannımca civilization serisinin en başarılı oyunudur. eksiklikleri tabi var ama civ v gibi sizi iki üç birimle savaş yapmaya mecbur kılmaz. eksikliği bana göre birimlerdeki azlıktır. teknoloji ağacı geliştirilerek bazı birliklerde farklılaşma yapılabilse çok iyi olurdu. örneğin bilimde uçak teknolojisine zaman harcayarak farkli tip uçaklar üretilebilir. daha uzun menzilli veya uçakla mücadele ederken avantajlı birlikler oluşturulabilir. aynısı tank veya piyade için olabilir. bir diğer kötü tarafı ise diplomasisin zayıf oluşudur. binlerce yıl önceki bir olay modern çağda başınıza dert olabilir ya da devletin haşatını çıkarsanız dahi hala anlaşma yapmayarak size klavye kırdırabilir.
  • soundtracki kulak kanatan oyun.

    ihtimaldır, bunun farkındaydılar. o yüzden belli bir folderdaki mp3 dosyalarını da soundtrack olarak belirlenebiliyor yapmışlar. iyi de, bu özellikte bug yüzünden bir bilemedin iki dosya çsldıktan sonra hata kodu verip kendi kulak kanatan trackliste geri dönüş yapıyor. civ serisinin epic fail noktası...
    not: civ5 ya da civ6 demeyin. onlar civ ismini taşımaya layık değil.
  • classical, medieval ve renaissance era muzikleri cok iyi secilmis, guzel bir oyun deneyimi yasatan turn-based (oyuncularin siralari gelince oynadigi) bilgisayar strateji oyunudur. ilk versiyonu, ustad sid meier'in civilizationi ise strateji oyunlarinin şahıdır.

    bu oyun insanda defalarca oynama istegi uyandirir. farkli uygarliklarla, farkli haritalarda, farkli rakiplerle, farkli zorluk derecelerinde. ayrica expansion pack'leri de guzel eklentiler getiriyor oyuna: yeni teknolojiler, uygarliklar, haritalar, birimler.

    oyunun zorluk/ödül orani cok iyi ayarlanmis. ondan dolayi da zaten cok sevilen oyunlar arasinda. insanin temel icgudulerinden birsey var etme, sifirdan birsey uretme tarafina cok iyi dokundugu icin bir oturunca vazgecemiyorsunuz. caglar ilerledikce yeni buluslar da geliyor ve oyunun icine daha da gomuluyorsunuz. strateji sevenler icin oyun bagimlilik yapabilir, zamaninizi iyi ayarlayin.
hesabın var mı? giriş yap