çoluk çocuk benzer diğer kalıp ifadeler gibi aslında zihinde yarım karşılığı olan anlamlı-anlamsız bir tekrara benzer. çoluk çocuk nasıl'a "çoluk bok gibi çocuk çok yaramaz" diye cevap veremezsiniz veyahut "çoluk çok hasta çocuk iyi" gibi olası cevaplar çoluk çocuk ifadesini söyleyen için de anlamsız bir tür dil kırıklığı yaşatır (dil kırıklığı ne lan) "çoluk evlendi amcası çocuk daha okuyor"
çoluk gereksiz yer kaplamaz.
aslında "yoğun araştırmalarım neticesinde elde ettiğim bulgulara göre" ayıplayacağımız bir sosyo ekonomik durum söz konusu. eski kafalılığa isnat etmekle kalmayıp doğuluyuk abi işte hezeyanlarına bile meze olabilir. neyse ki artık batılıyık.
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/…58770_n.jpgeski anadolu yaşam tarzında özellikle kırsal muhitteki evler malum, ahırla bitişiktir. ya da ahır evin en alt katındadır ve üst katta aile üyeleri yaşar. hayvancılık tarih sahnesine iki taşla çıkmamızdan beri en temel geçim kaynağımız olduğundan (hızla gelişmemize paralel hayvanlık sıfat olarak üstümüze yapıştığından) küçük ve büyük baş hayvan evin erkeği için şartlanma neticesinde aileden önce gelirdi. aileyi besleyen hayvan kapasitesi bir bakıma ailenin maddi durumuna ilişkin bilgi de verir. ve hayvanların sağlığı en az çocuklar kadar önemlidir. işte uzun süre sonra köy kahvesine yorgun argın giren mahmut bey amcaya köylüden biri sorar:"çoluk çocuk nasıl?" çoluk sıhhatliyse, çocuk (ki maalesef evin hanımı da çocuk popülasyonuna dahil) da afiyettedir.