• "uhhh, bu başlık nasıl olmaz sözlükte vay vay vay viy viy viy viy."

    tamam alien'i ridley scott cekti, h.r.giger tasarladı, ama yazan işte rahmetli dan o'bannon olmasa alien malien olmazdı. total recall'u da yazmış. the return of the living dead (1985) ile yönetmenlik olayına girmiş çok güzel neşeli ama uyumak üzere olan 3 kişiyle seyredilmemesi gereken çok eğlenceli taşşak bir zombi filmi çekmiş.

    1974 dark star – writer, special effects, editor, production design, co-star (sgt. pinback)
    1976 the long tomorrow – writer
    1977 star wars – special computer effects
    1979 alien – writer
    1981 dead & buried – writer
    1981 heavy metal – writer of two segments, soft landing and b-17
    1983 blue thunder – writer
    1985 lifeforce – writer
    1985 the return of the living dead – writer, director, voice
    1986 invaders from mars – writer
    1990 total recall – writer
    1992 the resurrected – director
    1995 screamers – writer
    1997 bleeders – writer

    http://en.wikipedia.org/wiki/dan_o'bannon
  • bilim kurgu efsanesi 1979 yapımı alien filminin senaristi, dark star filminin ortak senaristi ve başrol oyuncusu, ayrıca total recall filminin de senaristlerinden biri olan amerikalı sinemacı. tam adı daniel thomas "dan" o'bannon. 1946 yılında doğmuş ve 2009 yılında aramızdan ayrılmıştır. öğrencilik yıllarında tanıştığı john carpenter ile birlikte yaptıkları dark star filminden sonra alien filmine öncülük edecek bir hikaye üzerinde çalışmaya başlamış ve daha sonra bu filmin orijinal hikayesini ronald shusett ile birlikte yazmışlardır. ancak onun hayatındaki en kritik dönüm noktası dune projesiydi. frank herbert'in dune isimli kitabından uyarlanacak olan filmin yaratıcı kadrosunda yer alması için efsane yönetmen alejandro jodorowsky tarafından paris'e davet edildi ve filmin özel efekt ekibinin başına getirildi. böylece içinde çok önemli sanatçıların bulunacağı büyük bir projede yer alma şansı bulmuştu. fakat bu projenin iptali üzerine psikiyatri hastanesine girdi, bir süre evsiz ve beş parasız olarak, dostlarının yardımına muhtaç kaldı. işte o dönemde 13 farklı senaryo üzerinde çalıştı, bunlardan on iki tanesi başarısız oldu, ancak sonuncusu alien'dı. sonuçta alien filminin başarısıyla, dan o'bannon hem sinema tarihine adını yazdırmış hem de yönetmenlik hayalini gerçekleştirme imkanı bulmuştur. özellikle bilim kurgu ve korku sinemasına gönül veren bu emektar sinemacı, her ne kadar çalıştığı yönetmenler kadar ismi anılmasa da, alien gibi büyük bir başyapıtın arkasındaki yaratıcı isim olarak, bilim kurgu severlerin gönüllerinde her zaman yer bulacaktır, en azından benim için öyle. şimdiye kadar sözlükte kendisinin başlığı açılmadığı için gerçekten şaşkın ve üzgün olduğumu da ayrıca belirtmek isterim.
  • ronald shusett ile öyküsünü yazdığı orijinal alien (eski adıyla starbeast) senaryosu ve çizimleri http://www.dailyscript.com/…cripts/alien_early.html the thing from another world, forbidden plannet, planet of the vampires gibi birçok yapımdan (ve h.r.giger'in necronomicon kitabındaki çizimlerden) esinlenerek yazdığı alien hakkında "alien’ı birisinden çalmadım, herkesten çaldım" demiştir.
  • evinin (büyük ihtimal) mütevazi bahçesinde ağaç altında gölgede kucağında h.r.giger kitabı jodorowsky,jean giraud,giger,dune,chriss foss,dali,carradine,pink floyd'lu bir röportaj https://www.youtube.com/watch?v=oykbkz_iqii
  • alien filmlerinin kalbi. r.i.p.
hesabın var mı? giriş yap