• efendim, rivayete gore dark side of the moon, wizard of oz filmine soundtrack olarak yazilmis ve albumun ilerleyisi, filmdeki olaylarla senkronize imis. ben sahsen albumu film ile ayni anda baslatip denemedim, ama ilginc olacagi kanaatindeyim.
    enteresan detaylar icin http://www.angelfire.com/co/1x137/oz.html
  • ben bu olayi bir kac kez yasadim ve hastasi oldum. inanilmayacak derecede bir senkronizelik sozkonusu. album bastan asagi wizard of oz daki goruntulerle hem icerik hem ritmik acidan uyumlu.
    her eve lazim...
    (bkz: dumur)
  • tesaduf olamaz dedirttiren iliski. ilk izlendiginde hele baya sasirtiyo. super.
    (bkz: dark side of oz) diye de bilinir.
  • dark side of oz adlı, the wizard of oz filminin üstüne dark side of the moon soundtrack olarak konularak yapılmış bir film de mevcuttur. isteyene verilir, cd de yazılabilir... mucizevidir, ağız açık olarak izlenir.
  • alan parsons bu olaya, "sacma" demekle yetinmiştir.
  • beraber izlediğimde pek de etkilenmediğim, hatta zorlama bulduğum combo.
  • kazaa dan 500mblik videosunu indirdigim ufak detaylar dısında çok da ilgisi olmayan ilişki
  • bir cengaverin özene bözene hazırladığı dark side of the oz divx'ine sahip olduktan sonra, durup düşündüm, mümkün değil dedim... ama gerçekten mümkün olduğunu gördüm.

    bir kere dark side of the moon wizard of oz'un soundtrack'i değildir. ne bu film için yapılmıştır, ne de yapılması mümkündür.. yıl olarak farklıdırlar.. her şey tamamen ilahi ber tesadüften ibaret olsa gerek.. ama tabi kimse bunu açığa kavuşturmuyor..

    diğer yandan bu senkronizasyonun ilk farkına varılması şu şekilde olmuşmuş. bir barda oturup, dark side of the moon'u çalan bir grubu dinleyen bir genç kız, o an, şarkılar arası geçişlerin ve müzikal değişimlerin, wizard of oz ile uyumlu olduğunu fark etmiş ve mtv'den bir yetkiliye ulaşmış. mtv'deki yetkili ile birlikte yaptıkları senkronizasyon çalışmaları sonucunda bunun gerçekliğine ulaşmışlar..

    25th anniversary of the dark side of the moon gecesinde nick mason'a bu konuda yöneltilen soruya nick mason'ın cevabı, "bu albümün kayıtları sırasında ne grup elemanlarından birisi bu filmi lzledi, ne de bu film hakkında herhangi bir konuşmamız oldu" olmuştur.

    ps: tüm bu bilgilerin kaynağı çeşitli internet sitelerinden okuduklarım arasında hafızamda kalanlar. adreslerini ise hatırlamıyorum.
  • bu filmi ve albumu bir arada tecrube etmis her insan evladi bilir ki pink floyd ve arkadaslarinin bu bu isi tesadufe yormalari tam da onlarin stilinde bir mizahtir.

    3-5 yil sonra cikip, "ulan hepinizi kekledik, tabii ki bilerek besteledik sarkilari, yaraticilikta ustumuze yok" derlerse, onlari diger yaratici insanlardan ayiran o garip mizah duygusu da yitip gitmis demektir. eger ki internetin dort bir yanindaki acayip mesaj boardlarini takip eden biri, boyle bir aciklamanin zaten yapilmis oldugunu biliyor; rica ediyorum kocaman bir spoiler icine almadan yazmasin buraya, dayanamam.

    daha once bahsedildigi gibi, "filmin basindaki aslanin ucuncu kez kukredigi" anda albumun baslatilmasi cok yarariniza olacaktir. yalniz hayalkirikligina ugramayin, bir miktar kayma oluyor bir sure sonra. cok degil, 1-2 saniye kadar, gerekirse ayarlanir o da.

    "ben de izledim ama etkilenmedim, siz bir filmle senkronize giden album gormemissiniz, peeh" diye dusunenlere haksizlik olmasin, zira paralellik kusursuz degil. yani filmin her karesiyle, sarkilarin, muzigin her saniyesi birbiriyle iliskili degil. ama mevcut basarinin boyutlarina ve zorluguna bakinca dusunuyorum, herhalde oyle de yapsalar yine takacak bir kulp bulunur; "iliski niye lineerdi, ben memento tadinda tersten cift vurgulu bir senkronizasyon isterim" denilebilir.

    sahsen, filmde kizin evin icindeyken havalara uctugu o meshur firtina sahnesine the great gig in the skyin mukemmel bicimde eslik etmesi bile yeterli bir sebeptir benim bu "asparagas"a inanmam ve takdire sayan bulmam icin. o birkac dakika boyunca gozlere, kulaklara inanilamaz, aglamak istenir.

    iyice pink floyd manyagi olanlar ise bunu yeterli bulmayacak, hic beklenmedik anlarda, muzikten ziyade, sozlerle filmde olup bitenler arasinda kurulan muthis iliskiye hayran olacaklardir. her karesinde felsefi acilimlar aranmasina gerek olmasa da kesinlikle bir ikinci kez tekrarlanmasi gereken bir tecrubedir, ilkinde kacirilan seyler olacaktir. bu tecrubeden sonra, pink floydun muzigini sevmeyenler bile yaraticiliklarina hayran olacaklar, neden daha onceden dinlemeye baslamadim diye kafalarini duvarlara vuracaklardir. dedigim gibi, sirf boyle bir seyi basarip bunu gizli tutmalari, ortaya cikinca da inkar etmeleri bile goz yasarticidir, duygu hezeyanidir.
  • bu arada, stanley kubrick efendinin 2001: a space odyssey'sini hatirlayalim. derin bir nefes alalim ve gozumuzun onune, filmin ortalarina dogru gerceklesen o uzay sahnesi gelsin.

    iste pink floyd bu sahne -ve genel olarak bu film- icin cok hayiflanmistir, niye bunun muzigini yapmamisiz diye. nitekim akla ilk gelen eser olan echoes biraz uyarlansa, ikinci bir wizard of oz vakasi ile karsilasabilirdik. hatta sonlardaki o acayip sanheler de sarkinin ortasiyla iyi gidebilirdi.

    [not: elbette ki bu guvenilmez adamlarin aciklamasina inanilmamis ve echoes, filmle beraber dinlenmistir. arastirmalarimiz sonuc vermemis olsa da isvicreli bilimadamlari, pink floyd'tan umit kesilmez evladim diyerek tesellide bulunmuslardir]
hesabın var mı? giriş yap