14 entry daha
  • yazarın daha önce bu ülke isimli kitabını okumuştum ve okuduğum her iki kitabın da gerek dil gerek üslup açısından oldukça zor okunan kitaplar olduğunu düşünüyorum. bu ülke genel olarak türkiye aydınlarının eleştirisi içeriğine sahip makalelerden oluşuyordu keza mağaradakiler de yine aynı içeriğe sahip.

    entellektüel nedir ve kime denir ? rusya intelijensiyası, nihilizm, popülizm, anarşizm, sosyalizm gibi kavramların yanı sıra türkiye'de ihtilal, inkılap, devrim ve hürriyet kavramlarını aydınlar nasıl ele almışlardır gibi meselelere cevaplar arayan karmaşık bir anlatıma sahip bir kitap. türkiye'de atatürk ve tek parti dönemlerinde uygulanan inkılap politikalarına ve özellikle dil inkılap politikasına ciddi eleştiriler mevcut genel olarak türkiyenin öz kültüründen koparılıp taklitçi bir batılılık idealinin benimsendiği anlatılıyor. bu durumun suçlusu olarak dönemin politik lideri atatürk'e doğrudan bir eleştiri söz konusu edilmezken dönemin aydınlarına yapılan inkılap politikalarına karşı gelmedikleri için sitem ediliyor.

    herbert spencer , henry david thoreau , pyotr kropotkin , pierre joseph proudhon ve elisee reclus bu kitapta ismi geçen yazarlardan bazıları. yukarıdaki isimler ilgimi çekti ve onları da okumak istedim. yeni yazar ve düşünür keşfetme manasında faydalı oldu bu kitap.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap