• dünya gözünden cevabını merak ettiğim konudur. batı anlayışındaki beyazlık ve siyahlık kavramı biraz farklı. bizdeki gibi zenci ve diğerleri kavramı yok. avrupalılar ve asyalılar kavramı var. teniniz süt gibi dahi olsa onlar için siyahsınız. biz de mesela farkında olmasak da arapları, çinlileri beyaz olarak görmüyoruz.
    geçen bir röportaj izledim, abd’li bir zenci türkiye’ye geliyor ve bir siyahla çıkar mısın diyor kızlara. kızların çoğu “neden olmasın, hepimiz insanız.” minvalinde cevaplar veriyor. videonun ilerisine doğru zencinin tepkisinden anladım ki bizi de kendileri gibi görüyor ve bu soruyu sosyal mesaj vermek için sormuyor. abdli bir zenciyle çıkmanın onlar için lütuf olduğu anlayışıyla soruyor soruyu. bizim kızlar “bizde ırkçılık yoktur.” diyince zenci tiye aldı “hadi ya, çok rahatladım. ırkçılık yokmuş ehe ehe.” minvalinde şeyler söyledi. siz kimsiniz de ırkçılık yapıyorsunuz olarak düşündü belki de.
    bu soru kafamı kurcalamaya başladı, gerçekten de dünyanın geri kalanı için kendimizi gördüğümüz gibi miyiz? belki müslüman olduğumuz için, belki ortadoğuda yaşadığımız için ama dünya tarafından beyaz ırktan sayıldığımızı düşünmüyorum.
    edit: bu soruyu beyaz, siyah, kahverengi, mavi gibi; renk skalası olarak sormadım. siyasi olarak sordum. bazı angut yazarlar anlamamış, şempanzeden hallice zekalarıyla espiri kasıyorlar bir de. diğer yazarlara teşekkür ederim, sözlük sizin hürmetinize ayakta.
239 entry daha
hesabın var mı? giriş yap