8 entry daha
  • bu dönem rational choice theory (kısaca rct) ile ilgili bir ders alıyorum. o derste öğrendiğimiz bazı şeyleri buraya yazmaya karar verdim. bugün de ilk olarak complete ve transitive tercihlerdir. rct bireylerin bazı sonuç grupları ve alternatiflerle ilgili olarak iki tür tercihlerinin olduğunu ileri sürer. bunlar complete preference ve transitive preference'tır.

    complete preference: bireyin herhangi iki alternatifi karşılaştırılabildiği durumdur. bunu şöyle gösterebiliriz. x>y, x'in y'ye tercih edildiğini ifade eder. y>x ise, y'nin x'e tercih edildiği durumdur. bir de indifference durumu var burada; x=y ise, x ve y arasında farklılığın olmadığı durumdur. ancak burayı başka bir kaynakta "weakly preferred" diye okudum. o yüzden orayı tam açıklayamacağım şu an ki bilgimle.

    transitive preference: birey eğer x'i y'ye (x>y), y'yi z'ye (y>z) tercih ediyorsa, x'i z'ye (x>z) de tercih etmiş olur. bu da transitive'e örnektir.

    şimdi bunları daha iyi anlamak için iki örneği transitive açısından ele alalım:

    soru 1: "is the sister of "örneği mesele transitive midir?
    cevap: evet transitive'dir. çünkü x, y'nin kardeşi ise; y de, z'nin kardeşi ise; doğal olarak x de z'nin kardeşi olmuş olur.

    soru 2: "is the father of" örneği mesele transitive midir?
    cevap: hayır transitive değildir. çünkü x, y'nin babasıysa; y de, z'nin babasıysa; x, z'nin babası olamaz. x sadece z'nin büyük babası olabilir. bir kişinin bir babası olacağı için, z'nin babası olamaz. çünkü z'nin babası y'dir.

    aynı örnekleri şimdi complete açısından ele alalım:

    soru 1: "is the sister of örneği" mesele complete midir?
    cevap: complete'dir. çünkü x, y'nin kardeşiyse; y de x'in kardeşi olmuş olur. bu yüzden bu da complete olur.

    soru 2: "is the father of" örneği mesele complete midir?
    cevap: complete değildir. çünkü x, y'nin babasıysa; y, x'in babası olamaz. sadece oğlu olabilir. bu yüzden complete değildir.
hesabın var mı? giriş yap