809 entry daha
  • rönesans, reform, aydınlanma çağı, fransız ihtilali, endüstri devrimini yaşamaları, bu dönemlerde ortaya çıkan kavramları benimsemeleri (kanlı ve travmatik de olsa, hatta belki bu yüzden bu kadar derine işlemiştir).
    sömürgecilikle zengin olmaları tabi ki çok büyük etkendir ama para her topluma fayda etmez. öyle olsa petrol zengini ülkeler şimdi üretim/teknolojide öncü olurdu.
    halk parayla arsa satıp zengin olan din adamlarına da, fakirlerin vergisiyle iyice zenginleşen üst tabakaya da karşı çıkmıştır. ticaretle zenginleşen burjuvalar parayı ilime bilime sanata ayırmıştır. yani para önemli olsa da asıl olay onu nerede kullandığındır.

    edit: gelişmelerin düşünsel altyapısını oluşturan çeşitli gelişmeler ve arkaplanı ile ilgili @tirendaz17 güzel bir hatırlatmada bulundu; (bkz: #112192105).elbette medeniyetler birbirleriyle etkileşerek, birbirinin bilgi birikimine ekleyerek gelişir, batıyı tek başına ele almak konuyu indirgemek olur. batı özellikle eski yunan ve roma imparatorluklarından etkilenmiştir. (özellikle rönesans döneminde ortaçağın karanlığından kurtulmak için geçmişe dönülür ve roma eserlerinin özü anlasılmaya çalışılır. bu eserlerdeki matematik anlaşılıp(matematikten bilimsel düşünceye yönelim) mükemmelleştirmek istenir(altın oranın kullanılması)). para mevsuzunda olduğu gibi, bunları işleyip üst noktaya taşıyabilen ilerlemiştir.
1410 entry daha
hesabın var mı? giriş yap