33441 entry daha
  • ekşi şeylerde yazan batak oynarken açtığınız elin gelecekte tekrar açılmasının imkansıza yakın olması başlığında yazılan bilginin doğru olması, fakat içeriğin 52 kartlık iskambil kağıtlarının bir sıraya dizilmesi için geçerli olup batak için ise alakasının olmaması,

    şöyle ki batakta açtığımız eli zaten kart yüksekliği ve çeşidine göre sıralıyoruz. yani kartların sıralamasının batak açısından bir önemi yok. elimize alıp kartları yine kendimiz rengine göre elimizdeyken diziyoruz. bu da bizi aynı kartların olduğu ama farklı sıralamayla gelen milyarlarca olasılıktan kurtarıyor. hepsini batak için aynı el yapıyor.

    böyle olunca batak oynayan bir kişi için c(52,13) kombinasyonu, yani tam olarak 653,013,559,600 farklı çeşit el açabiliriz demek oluyor.

    şimdi google play üzerinden baktığım birkaç batak uygulamalasında anlık 20k oyuncu olduğu yazıyor. sadece bir tanesi 20k ise diğer uygulamalar ve oyunu kıraathanelerde ve kafelerde oynayan da bunun 2-3 katı insan olduğunu düşünürsek(pandemiyi saymayın) anlık 60-80k insan batak oynuyor. bir oyunun da ortalama 15 dakika sürdüğünü farzedelim, günlük 6-7milyon el batak atılıyor. yani 600milyar kombinasyonun tamamı için çok değil 100k gün yani 270 yıl yetiyor. öyle evrendeki atoma filan girmeyelim bir batak eli için.

    onlarca sıfırlı sayılar evrenin yaşı, yerine en kötümser 270 yıl bence çok da imkansız bir olasılık değil.
    `yani, pişti ya da batak oynarken dağıttığınız eli ezelden beri kimse görmedi, tek gören sizsiniz ve o eli sizden başka kimse bir daha göremeyecek.`
    lafı batak için pek geçerli değil. kesin aynı elden birisine daha gelmiştir amk.

    fakat bir kişinin eli değil batağı oynayan 4 kişinin kağıtları kaç farklı şekilde dağıtılabilir diye sorarsanız da,

    4 kişi için ise c(52,13)xc(39,13)xc(26,13)

    sonuç 10^35 gibi bir sayı ediyor. yine de 52 faktöriyel değil yani:d
8392 entry daha
hesabın var mı? giriş yap