40 entry daha
  • kapanmalardan medet umanlar ya da uçakta yanında oturan yolcu aşı olmamış diye cıngar çıkaranlara bir ışık olması açısından, her geçen gün yeni bir mutasyona uğrayan sars-cov-2'nin yol açtığı hastalığa karşı yapılan ve artık kimi avrupa ülkelerinde mecbur tutulan covid-19 aşılarının bulaşma durumunda potansiyellerinin ne kadar olduğu ile ilgili harika bir çalışmayı buraya taşımak istiyorum.

    çalışmanın yapıldığı yer amerikan federal hapishanelerinden bir tanesi. bu konu özellikle önemli, zira federal hapishaneler yüzde yüze yakın bir aşılanma sağlamış mekanlar ve ak göt kara göt buralarda rahatça belirebilir. çünkü kapalı ortam ve yüksek aşılama oranı istatistik oluşturmak için son derece elverişli.

    bildiğimiz üzere abd genelinde acil kullanım onayı almış aşılar moderna, pfizer, johnson & johnson . toplumda aşılı kimselerin sayısının artmasına rağmen vaka ve ölüm sayılarında azalma yakalanamamış olmasından dolayı, bilim çevreleri aşılardaki gerçek etki-etkinliği anlamaya gayret ediyorlar. birçok dış etkiden bağımsız olarak rahatlıkla istatistik alınabilecek bir yer olan federal hapishanelerdeki aşılanmış kişilerin bulaşmadaki fonksiyonlarının belirlenmesi amacıyla yapılan çalışmada aşının çeşidi ve üreticisinin kim olduğundan bağımsız olarak benzer sonuçlar ortaya konmuş.

    çalışma burada, tıklayan incelesin. ben kaynağa gidip incelemek istemeyenler için buraya kısaca geçeyim : ister moderna aşılı, ister pfizer aşılı ya da ister johnson&johnson aşılı kimseler olsun, covid-19'un bir kişiden diğerine bulaştırmadaki etkisi, aşı olmayan kişilerdeki etki ile aynı.

    açalım mı biraz daha? :

    ilgili federal hapishanede özellikle delta varyantı'nın hakim olmasından sonraki süreçte mahkumlar arasındaki viral bulaşma belirteçlerine bakılıyor. mahkumlardan arka arkaya 10 gün boyunca günlük nazal numuneleri alınıyor ve anket yoluyla da semptomlar bildiriliyor. alınan numuneler rt ve pcr ile test ediliyor. çalışmaya 95 mahkum dahil ediliyor. bu mahkumlardan 78'i (%82) tam aşılı ve 17'si (%18) tam aşısız.

    tam aşılanmış katılımcı mahkumların test pozitifliği 13 gün boyunca devam etmiş. aynı şekilde tam aşısız katılımcı mahkumların da test pozitiflikleri 13 gün boyunca devam etmiş.

    alınan kültürlerdeki pozitiflik süresi de hakeza hem tam aşılı kişilerde, hem de tam aşısız kişilerde 5'er gün olarak ölçülmüş.

    öte yandan hem tam aşılı hem de tam aşısız kişilerde ölçülen viral yük miktarları da hemen hemen aynı ölçülmüş.

    sonuç : aşılı-aşısız ayrımı yaparak yasak uygulamak mantıksızdır. aşılı olmayanların sokağa çıkmasını engellemeyi bile alenen konuşmaya başlayan ülkelerin samimiyetine inanmak ve onları örnek göstermek insan olmanın onuruna aykırıdır.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap