6 entry daha
  • toroslarda, dağlık kilikya bölgesinde, 1040 m yükseklikte konumlanmış antik olba yöresinin enfes kenti. göksu (antik adıyla kalykadnos) vadisi ile limonlu (lamos) vadisi arasında kalan seleukoslara bağlı olba krallığı'nın yurdu. mö 3. yüzyıldan itibaren olba-diocaesarea politik idaresinde gelişmiş; zengin helen, roma ve bizans varlığına ev sahipliği yapmış. tarihinin helen öncesine de uzanıyor olması muhtemel. iskender'le beraber liman kenti olarak önemi artmış.

    kilikya, özellikle hıristiyanlığın ilk döneminde önemli bir bölge. pavlus'un tarsuslu olması ve yöredeki etkili vaazları düşünüldüğünde şaşırtıcı değil. adım başı kalıntı-buluntu olan, dindar hıristiyanların saklanıp yaşadığı çoğu mağaranın, roma'nın hıristiyanlığı tanımasını takiben şapele/kiliseye çevrildiği, bizans varlığı yönünden çok zengin yörelerden biri.

    olba'nın gelişmiş bir su sistemi var. kulelerle korunan su kemerleri anıtsal. nekropolün bulunduğu 23 km'lik vadinin girişindeki, 150 m uzunluğunda ve 25 m yüksekliğinde inşa edilmiş su kemeri görülmeye değer -mayıs 2022'de çektiğim fotoğraf. yanı sıra kentin çeşmesi, odeon'u ve birtakım sivil yerleşimleri olba'dan günümüze ulaşanlar.

    olba'nın asıl önemi, 4 km ötesinde, 1184 m irtifada bulunan ve krallığın kutsal alanı olan diocaesarea. helenistik kuleden ötürü günümüzde uzuncaburç olarak anılan diocaesarea (tanrı-imparator), roma döneminde bağımsızlığını ilan ederek özerk bir kent olmuş. görür görmez kilikya'nın efes'i dediğimiz uzuncaburç'a hayran olmamak zor. tıpkı mersin ayasofyası diye anılan alahan* gibi vurulduğum yerlerden biri. olduğu gibi duran zeus olbion tapınağı, çeşmesi, bir tepede tek başına dikilen 10 m'lik anıt mezarıyla -hepsi in situ- gizli bir hazine.
hesabın var mı? giriş yap