9965 entry daha
  • sağlık sistemi üzerinden tartışılan ülke. madem konu sağlık sisteminden açılmış, hem türkiye'de hem abd'de doktorluk yapmış biri olarak ekleyeyim. abd'de kaliteli sağlık hizmetini çok pahalıya alırsınız. türkiye'de ise kaliteli sağlık hizmetine ucuza, ortalama düzeyde sağlık hizmetine ise çok ucuza ulaşabilirsiniz.

    türk hekimleri amerikalı meslektaşlarına kıyasla çok daha yetenekli ve tecrübelidir. çünkü bizim sistemimizde yokluk içerisinde harikalar yaratma zorunluluğu vardır. buradakiler bizim yaptığımız ameliyat sayılarını duydukları zaman inanamıyorlar. amerikalı meslektaşımın yılda yaptığı vaka sayısını ben 3 ayda yapıyorum, dolayısıyla daha fazla tecrübe, daha fazla el becerisi beraberinde geliyor.

    ama işin diğer boyutunda benim bir hastaya ayırdığım sürenin 10 katına sahipler. ben 5 dakikada bir şeyleri çözüp derdimi anlatmak zorundayken buradaki adamın 60 dakika süresi var. bu da beraberinde daha kaliteli iletişimi ve daha kaliteli hizmeti getiriyor. ayrıca kullandıkları malzemeleri biz ancak kongrelerde görüyoruz. bizim tekrar tekrar steril edip kullandığımız aletler abd'de tek kullanımlık olarak işlev görüyor. en son teknoloji daima emre amade. bilimsel araştırmalara ayrılan bütçeler gelişmiş avrupa ülkeleri için bile hayallerin ötesinde. bu sayede yenilikler, en son teknikler hep abd'den çıkıyor.

    sonuç: birisi diğerinden iyidir diyemem. bir tarafta insülin almaya parası yetmediği için 350 kan şekeri ile gezen fast-food zombileri, diğer tarafta poliklinik sırası beklemekten ve sırası geldiğinde 5 dakikada işini halletmekten bıkmış (ama görece ucuz sağlık hizmeti alan) garibanlar. hangisini tercih edeceğinize siz karar verin.

    edit: pek çok arkadaştan haklı uyarılar geldi. türkiye'de kamusal sağlık hizmetinin bedava olduğunu iddia etmiştim, ancak ödediğimiz vergiler ve sgk payları ile ilgili uyarıldım. bedava kelimesini "görece ucuz" olarak değiştirdim.

    aslında bu da türkiye'deki vergi bilinci sorunu ile alakalı. biz türkiye'de maaşımızı net, harcamalarımızı ise vergi dahil olarak bildiğimiz için ödediğimiz vergileri yok saymaya yatkınız. avrupa ve abd'de ise brüt maaşınızı bilip vergilerinizi kendiniz ödersiniz, bu sayede verdiğiniz verginin bilincinde olursunuz. benzer şekilde ürün ve hizmetler de vergisiz olarak fiyatlandırılır, böylece alışveriş yaparken verdiğiniz vergilerin bilincinde olursunuz. sonuçta toplumda bir vergi bilinci oluşur. insanlar kendilerini "tax-payer" olarak tanımlarlar.
3123 entry daha
hesabın var mı? giriş yap