8 entry daha
  • e m forster'in anti-emperyal düşüncelerini barındıran bir kitap ve david lean'in cinsel temalar üzerine yapılandırdığı bir film. lean filmde forster'ın kitabını işlemiş olmasına rağmen, forster'ın hindistan'ı doğru anlamadığını düşündüğü için hikayeye kendi yorumunu getirmiş.

    filmin orta noktası adela quested, onun cinsellik, aşk üzerine düşünceleri ve diğer insanlarla olan ilişkisi. filmin arka planında da forster'ın işlediği anti-colonial hava görülmekte. ancak her ne kadar lean ingilizleri alaya alıyor gibi gözükse de kitapta üstüne basa basa çirkin olduğu söylenen adela ve daha kitabın hemen başında kırmızı burunlu olarak tasvir edilen heaslop, filmde gazet eli yüzü düzgün oyuncular canlandırılmışlar (adela'yı judi davis oynuyordu sanırım). ünlü bir brahmin profesör olan godbole de ingiliz bir bir oyuncu tarafından canlandırılmış ve aptal parodik bir karakterden öteye geçememiş haliyle.

    bunun dışında klasik emperyalist bilinçaltının getirdiği imgeler de yok değil. şimdi hatırlamadığım bir makalede, lean'in ne kadar anti-colonial bir eseri filme aktarsa da ister istemez emperyalist bir bakış açısına sahip olacağını, çünkü yetiştiriliş tarzının, çocukluğunun geçtiği dönemin ve inançlarının buna neden olacağını savunuluyordu.

    film ve kitap hakkında yazılabilecek onlarca sey var. lean'in filmdeki saçmalamaları insanı rahatsız ediyor, ancak bu yine de filmi lean'in en güzel eserlerinden birisi olmaktan alıkoymuyor kanımca. ayrıca forster yaşadığı süre içerisinden kitabın sinemaya adaptasyonuna hep karşı çıkmış.
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap