7274 entry daha
  • gecenlerde bir sabah cöp atmak icin evden ciktim. geri eve dönerken bir de ne göreyim, benim arabanin silecegine ilistirilmis beyaz bir kagit duruyor. allah dedim herhalde yine park cezasi yedik. bir yandan da düsünüyorum yahu burasi park yapmanin serbest oldugu bir sokak, neyin cezasi bu durduk yere?

    neyse yürüdüm yürüdüm ve arabanin basina geldim. park cezasi olmadigi her halinden belli olan, seffaf dosya icine koyulmus, katli bir a4 kagit ve bir de arac sigortasi kartvizitini silecekten cikardim aldim. kagitta diyordu ki “otomobiliniz bir kazaya karismistir, lütfen en kisa zamanda polis istasyonuyla baglantiya gecin“. hay allah ne kazasi yahu? telasla arabanin sagina soluna bakinirken bir anda gözüme carpiverdi; soför kapisi komple iceri göcmüs öylece duruyor. park halindeyken arabaya carpmislar sizin anlayacaginiz.

    bindim gittim polis istasyonuna. polis bana dedi ki “arabaniza carpan adam buraya gelip kendini ihbar etti ve biz de tutanak tuttuk. en kisa zamanda carpan aracin sigortasiyla baglantiya gecin ve zararlariniz karsilansin”. sonrasinda malum sekilde sigortayi aradim, araba tamir edildi, masraflar üstlenildi vs. ve hersey yoluna girdi.

    peki diyelim ki bu adam arabama carpip gittikten sonra kimseye haber vermese ne olurdu? o zaman fahrerflucht yani kacak sürücü durumuna düserdi ve olur da birileri kazayi görüp onu ihbar ederse bu sefer basi cok daha büyük belaya girerdi. öyle ya, oradan gecen birileri yahut tesadüfen o an camda pencerede kazaya tanik olan birileri plakasini alip onu ihbar etse bu sefer sadece yaptigi kazanin degil ayni zamanda da kaza mahalinden kacmanin bedelini öderdi. bu nedenle de adam muhtemelen kazadan sonra bakmis, basim agrimasin diye düsünerek efendi efendi polise gidip yaptigi kazayi ihbar etmis ve sucunu kabullenmis. sonra da sigortasini arayip kazayi rapor etmis. ben adami bir defa görmedim bile, yalnizca sigortasiyla baglanti kurup hasarin tazminini hallettim.

    bu örnek almanya’da insanlarin kanunlara nasil saygi duydugunun ve nasil cekindiginin güzel bir örnegidir. kanunlar herkes icin esittir ve tereddütsüz bir sekilde uygulanir. öyle ki, insanlar cogunlukla kanundan kacmayi göze dahi alamazlar, cünkü kactigin zaman basin daha büyük belaya girebilir. kimse polisle, avukatla, mahkemeyle ugrasmak istemez ve hem bir yandan yasalari cignememeye calisir, bir yandan da cignedigi zaman sucunu inkar edip kacmaya cabalamaz.

    devlet insanlara hukukun üstünlügü ilkesini cok basarili bir sekilde benimsetmeyi basarmis ve bu yüzden de ülke’nin geneli oldukca güvenli ve suc orani cogu ülkeye göre cok daha düsük. bu nedenle almanya’nin sadece negatif taraflarini görüp durmadan yüklenmeye calisan arkadaslar bu pozitif taraflarini da istisnasiz görmelidirler.
1596 entry daha
hesabın var mı? giriş yap