32 entry daha
  • yillar yili word kullanip hoca zorlamasiyla yeni ogrenince daha onceden ogrenilmedigine pisman ettiren yazma seysi. bilhassa kod yazmaya , htmle falan eliniz biraz alisiksa bir dakka bile beklemeyin derim sayin word kullanicilari. evet bazi sinir bozucu ayrintilari var. hatta beni sozluge kadar tasimisligi var cozum bulurum umuduyla. ama internette care tukenmez derim ben. bir iki tuyo da ben vereyim belki okuyan olur.

    kurulum konusunda her kafadan bir ses cikiyor. genelde insanlar epey sikayetci oluyor kuramadik diyerek. gidin bir miktex kurun sitesinden. bu program anladigim kadariyla gereken packagelari iceren bir program. zamani geldikce buradan cesit cesit libraryler packagelar indirelecek. ikinci olarak bir text editor lazim. daha dogrusu kodunuzu compile edecek program diyebiliriz. bunun icin de pek cok secenek var. ben ne indirdim: technixcenter denen programi. simdi efenim bu programi acinca size iki sey soracak. diyecek libraryleri falan nereden alayim, kaynak nereden gelsin? onun icin miktexin exeli bir klasorunu gostermeniz gerekiyor. ama miktex onceden kuruluysa otomatik olarak goruyor sagolsun. ikincisi de output dosyalrinizi neyle acalim diye bir soru soracak. ona da her evde bir tane vardir mantigiyla hareket ederek adobe acrobat readerin exesinin oldugu klasoru gosterin. ardindan da yukardaki sekmelerin birinde latex-->pdf denen seyi secin. mis gibi olsun

    devaminda ciddi bir sorunla karsilasana kadar en buyuk yardimcimiz google arkadaslar. template bir dosya alinir oncelikle. baslanir yazmaya. bir seye takildik mi hemen googledan bakilir.

    evet simdi gelelim su iki kere ust uste run sonucu farkli sonuc elde etme tantanasina. (bkz: #14955279) arkadaslar bu programda yapilan her hangi bir referansta boyle seyler oluyor. ama cozum cok basit.

    misal cross referance meselesi var. bir equation veya bir table a isim verdiniz ve \ref komutuyla baska bir yerde cagirdiniz. ilk calistirdiginizda "references might have changed rerun" seklinde bir warning verecek. ikinci calistirdiginizda hersey yerine oturacak.

    en gicik ve en ise yarar muhabbeti ise bibtexle referans muhabbeti. \usepackage{natbib} i baslara, \bibliographystyle{plainnat}, \bibliography{referanslar} i sonlara ekleyin. bir adet "referanslar.bib" dosyasi tutmamiz gerekiyor refer edecegimiz makaleleri topladigimiz. bunun formatinin nasil oldugu konusunda webde pek cok kaynak var. hatta daha da guzeli bunun icin piyasada softwareler de var makaleleri eklediginiz ve bib dosyasini cat diye olusturdugunuz. ornek olarak endnote. neyse ben tum bunlari hallettik varsayiyorum. refer edecegimiz makaleleri \citet{makalaeninlabeli} seklinde catir catir refer ediyoruz. simdi gelelim en cetrefilli noktaya. dogru dosyayi cikarmaniz icin sunlari yapmaniz gerekiyor. once bir kere kodunuzu run edin. sonra bir kere buildden bir yerlerden bibtexi run edin. sonra iki defa daha latex kodunuzu run edin. bu 4. run sonunda referanslariniz bir hataniz yoksa yillariyla, et. allariyla isil isil parlayacaktir. eger yeni bir referans eklediyseniz bu 4 kosturma eylemini tekrar etmeniz gerekiyor. evet enteresan ama gercek.
114 entry daha
hesabın var mı? giriş yap