24 entry daha
  • 2023 yapımı aki kaurismaki filmi olup 2023 cannes film festivali'nde jüri özel ödülünü göğüslemiştir. aki'nin proletarya serisi dediği ve daha önce (bkz: shadows in paradise), (bkz: ariel), (bkz: the match factory girl) filmlerinden sonra serinin dördüncü filmi olan fallen leaves, bir fin romantik komedisi tadındadır. aki'nin imzası renkler, ışık, dekor, ev düzeni ve oyuncu seçimi de seriye katkı sunmaya devam eder. politika, alt sınıf olmak, fakirlik gibi evrensel engeller ile bireylerin aşk için bireysel engellerini (alkolizm, yabancılık) güzel bir şekilde harmanlamış filmde. ana karakterlerden olan ansa kızımızın isminin anlamının "kapana kısılmış" olması yine bir tesadüf değildir çünkü ansa da kendi yalnızlığı ve soğuk savaşı andıran atmosferde hem savaş hem de fakirliğin içerisinde kapana kısılmış gibidir. ansa, diğer ana karakter olan holappa'yı alkolik olduğu için terkettiğine dair hikayeyi, bir barda arkadaşıyla kokteyllerini yudumlarken anlatmaktadır. bu da aki'nin sevdiği tezatlıklardan. (i hired a contract killer da çiçekçi margaret'in evinde solmuş çiçekler olması gibi). kaurismäki filmlerinde bir kenardan köşeden çıkan köpeği bu filmde yine görürüz. filmde isimler o kadar önemsizdir ki ansa köpeği ilk sahiplendiğinde ona "kuçu kuçu" diye seslenmektedir. filmin sonunda da artık adının chaplin olduğunu anlarız.

    holappa'nın hastane sahnesi bize the man without a past filmindeki açılış sahnesi olan hastaneyi hatırlatmaktadır. adeta seyiriciye geçmişini unutan adamın geçmişi acaba ansa'ya olan aşkı mıydı sorusunu sordurur saniyelik de olsa. diğer filmlerde de tekrarlanan kötücül güvenlik görevlisi (veya bekçi) karakterini yine bu filmde de görürüz. ansa'nın çalıştığı süpermarkette aslında arzu dolu bakan güvenlik görevlisinin ansa tarafından tek farkedilme ihtimali bu kötücül karakterin ansa'yı hırsızlıkla itham etmesinden geçer.

    son olarak ansa ve holappa'nın sinemada robert bresson afişlerinin arasında düşük kalite bir amerikan zombi filmi izlemesi ve bunun da filmin görseli/posteri olarak kullanılması da kapitalizme yapılan güzel bir göndermedir.

    işte böyle enfes bir filmdir.
48 entry daha
hesabın var mı? giriş yap