196 entry daha
  • iyi film. nokta başka bir elden çıksaydı nasıl olurdu bilemiyorum, fakat pek tanımadığım derviş zaim'in bu filmdeki yalınlığını, filmin müziğini sevdim. mazlum çimen iyi iş çıkarmış. gelelim üzerine söyleneceklere. filmin kesintisiz tek plan çekilmesi, önemli bir gerçeğe gönderme yapıyor bence. bilenler bilir, hüsn-i hatt sanatında harflerin tek seferde, hatta tek nefeste çıkması gerekir (evet nefes tutulur yeri gelince). bazen yarıda mürekkep biter veya harfi bitiremeyecek kadar azalırsa, yeniden hokkaya batar kalem. ama bu ikinci hamle ilkinden her zaman daha zordur. çünkü yazının tamamen bozulması riski vardır.

    ilim bir nokta idi cahiller onu çoğalttı sözü "afallahu anhu" kelimesinin noktasında karşılığını buluyor. olayların düğümünde hep "nun"un noktası var. yani ilim aslında onun noktasında gizli, etrafında dolaşılıp bulunamayan, künhüne varılamayan birden fazla gizem, hep bir "nokta"nın sırtına yükleniyor.

    hattat ahmet'in hikâyesinde eksik kalan bir şeyler vardı. moğol istilası döneminden kalma bir yazmayı aynen kopya edebilecek yetenekte bir hattat, hokkaya kalemi asla öyle batırmaz ve mürekkebi kalemle öylesine hoyratça karıştırmaz (genellikle bu iş ayrılmış minik çubuklarla karıştırma işi yapılır, kalemin ucunda en küçük bir deformasyon bile olmamalıdır) . yazısına elifle başlarken (sevgilisinin adının elif olması, elif'in başlangıcı simgelemesi [ki filmde de yeni bir hayatı imliyordu] hep atmosfere hizmet eden şeylerdi) uzaklaşan kamera geri döndüğünde kağıtta ayınla başlayan "afallahu anhu" yazıyordu. filmin yazılarını yazan fuat başar montaj aşamasında görseydi muhakkak müdahale ederdi; sadece sehiv diyelim buna iyi niyetle. mevlana hamdım piştim yandım diyor ya hani, tam da araftaki ahmet bana biraz ham geldi. kaosunu besleyen, zıtlarda salınan ruh halini anlamaya çalışmama rağmen.

    filmin finali ise fuzulî'nin müstensihlere yönelik edibane bedduasını hatırlattı bana:

    "kalem olsun eli ol kâtib-i bed tahririn
    ki fesâd-ı rakamı sûrumuzu* şûr *eyler
    kâh bir harf sükûtuyla nadiri nâr*
    kâh bir nokta kusuruyla gözü kör eyler"

    edit: seyretmeye niyetlendiğim filmler hakkında önceden edinilecek her türlü malumata kendimi bilinçli olarak kapatmışken her zamanki gibi; meğer amerika'yı yeniden keşfetmeye uğraşmışım, hazır keşfedilmişi varken:
    http://www.noktafilm.net/directorsstatement.htm
197 entry daha
hesabın var mı? giriş yap