16 entry daha
  • uyku tulumu satın alırken dikkat edilmesi gereken bir takım kriterler var;

    -comfort derecesi: en az kaç dereceye kadar o tulumun içinde üşümezsiniz.
    -extreme derecesi: en az kaç dereceye kadar o tulumun içinde üşürsünüz ama ölmezsiniz. risk derecesi de denir. -45'e doğru gidenleri var.
    -neyden yapıldığı: kaz tüyü ya da elyaftan olur. kaz tüyü olan daha hafif, çantada daha sıkıştırılabilir olur ve daha sıcak tutar. tabi extreme-comfort dereceleri düşük olup iyi ısıtan elyaf tulumlar da vardır.
    -ağrılığı: uzun yürüyüşlerde veya tırmanışlarda sırt çantasındaki 50 gr'ın bile zamanla 10 kilo kadar acı verdiği düşünülecek olursa, en çok dikkat edilmesi gereken unsurlardan biri. 1500 gr'dan fazlası ağır kaçar mesela.
    -hacmi: çantada kapladığı yer. çantanın yarısını kaplayan tulum yerine battaniye götürülebilir zaten.
    -boyutları: açık halindeki eni ve boyu. ne kadar sizin eninize boyunuza uygunsa o kadar makbul. zira içerde çok boşluk kalırsa o kadar zor ısıtıyor. bu sebeple daha kısa ve daha dar özel kadın tulumları falan yapılıyor.
    -diğer konfor özellikleri: fermuarın içeriden de açılabilmesi, fonksiyonel cepleri, özel ayak ısıtma yeri, polar iç kapşon vs vs.
    -markası: şimdi iyi bir marka tulumun extreme derecesi -30 güvenir alır dağa çıkarsınız ama çin malı bir tulumun üzerinde -30 yazsa bile acaba -3'müdür diye düşünür öyle gözü kapalı almazsınız. bir de mesela iyi marka bir tulumun bir defosu çıktı diyelim, şehre dönüp bi muhattab bulabilmek, değiştirmek/geri vermek mümkün olabilir. tabi marka iyi ve bilindik olunca fiyatı da artıyor haliyle.
    bazı iyi tulum markaları: (bkz: hannah), (bkz: lafuma), (bkz: husky), (bkz: marmot)
    - fiyatı: yukarıdaki kriterlerin hepsiyle korele bir kriter bu. ne kadar hafif, küçük, sıcak, güvenilir marka o kadar pahalı. tek isntisna türk malı ürünlerde olabiliyor. bazı türk markaları hem iyi ısıtan hem hafif hem ucuz tulum üretebiliyorlar. (bkz: alpinist) (bkz: daghdash)
32 entry daha
hesabın var mı? giriş yap