21 entry daha
  • iktisat alanında da ismi geçen bir akımdır aynı zamanda... geri kapitalist ülkelerin gelişmiş kapitalist ülkelerin hammadde tedarikçisi olduğu ve bu yüzden hammadde ihracatının yüksek vergi oranlarıyla frenlenmesi gibi fikirleri savunurlar. ekonomideki yüksek enflasyon gibi sorunların yapısal sebeplerden ötürü olduğunu belirtirler.

    ek: lula da silva'nın başkanlığında 2000'lerin başında brezilya'da kurulan "solcu" hükümetin ilk ekonomi sorumlusu olan celso furtado amcamız yapısalcılık düşüncesinin temsilcilerinden biri olup, fikirlerini bizzat uygulamaya koyma imkanı bulabilmiş nadir iktisatçılardandır. uyguladığı yapısalcı program brezilya ekonomisinin stabilizasyonunu sağlamıştır sağlamasına da, hala kimilerinin iddia ettiği gibi çin, hindistan ve brezilya imf'nin ve uluslararası para piyasalarının kontrolünü ele geçirebilmiş değildir. daha da açık net konuşmak gerekirse, çin, hindistan ve brezilya ekonomileri "şimdilik" cebri büyüme hamleleri gerçekleştiriyor olsalar da halen küresel emperyalist sömürü mekanizmasına göbeklerinden bağlıdırlar. yapısalcılık bağımlı ülkelerin gerçek sosyal sorunlarını görmezden gelmektektedir.

    bağımlılık yaklaşımı kapsamına giren çalışmaları okumak için brezilya ekonomisinin önümüzdeki dönemde yaşayacağı bir kriz sürecini beklemek gerekmez...

    (bkz: bağımlılık teorisi)
42 entry daha
hesabın var mı? giriş yap