7 entry daha
  • uzerine lanet okunabiliecek bir sistemdir.

    hepsinin anasini sikim! cok sinirliyim, hemen bosalticam icimi!

    efendim bu koydugumun ulkesinde genel olarak sistemde bir sorun oldugu icin once bankaciliktan baslamak istiyorum. digerlerini baska basliklar altinda zamanla kusucam sevgili sozluk yazarlari!

    yillar evvel bu mendebur memlekete geldigimde ilk is olarak bir hesap actirmam gerektigini ogrendim. cunku bu ulkede nakit parayi kabul etmeyen o kadar kurum ve kurulus var ki sasarsiniz. yani okul harci, kira, cep telefonu, elektrik, internet vs vs odemelerinizi banka hesabiniz yoksa neredeyse yapamazsiniz. cunku odemelerin buyuk bir cogunlugu ya cek ya da kredi kartiyla yapiliyor.

    neyse avrupa dedik, herseyi kayit altinda tutuyolar dedik, belirli bir sistem var, uyalim dedik ve hesap acmaya bir bankaya gittim. ilk olarak bankadan bana bir randevu verdiler. elime gerekli evraklarin yazdigi bir kagit tutusturup yolladilar. ne sikim bankaymis diye ciktim. baska bir bankaya gittim ki ayni muameleyi cekip yolladilar beni. boyle anlamis olduk ki randevusuz hesap acilmiyor. sonra hangi evraklar gerekiyor diye bana verdikleri kagida bir baktim ki, anasinin nikahini istiyolar. pasaport, oturum karti, ikametgah, okul belgelerin, zart zurt. neyse hepsini tamamladik, gittik randevuya. bi tane gerzek bir banka memuresi, dokumanlara bakti, 50 tane soru sordu. sonunda okul kagitlarini eksik oldugunu soyledi. cunku okul odemeyi cekle kabul ettiginden ve benim banka hesabim olmadigindan kaydimi tamamlayamamistim. bu durumu kadina anlattim ama okul kaydim olmadan hesabi acamayacagini soyledi. delirmek uzereyim. iki ucu boklu degnek, iki tarafta da birinde islem yapmadan digerinin islemini yapamiyosun. yaklasik 45 dakka suren muzakereden sonra, banka muduru falan gitti geldi ve hesabi acti kaltak. yanlis anlamayin kredi ya da kredi karti falan istemiyorum. yanlizca elimdeki parayi yatirip giderlerimi odemekten baska bir istegim yok.

    artik bir hesabim vardi. 20 tane kagit falan imzaladiktan sonra yaklasik 2 kilo agirliginda bir dosyayla bankadan ayrildim. 10 gun sonra kartimin sifresi geldi. 15. gunde kartim ve cek defterimi almak icin bankaya davet eden bir mektup aldim. gittim cek defterimle kartimi aldim. ben normal bir visa veya master kart beklerken bi tane sikindirik electron karti cikti. neyse dedik sineye cektik. efendim odemeleri falan yaptik. saga sola cek kestik, gotumuz kalkti biraz. sonra ben birikmis odemeleri yapinca haliyle dagildim biraz. dur bakayim ne nereye harcamisim bi kontrol edeyim diye bi bankamatike gidip hesap ozeti alayim dedim. gittim bi bankamatike ama hesap ozeti vermiyor. sadece para cekme secenegi falan var. baska birine baktim o da ayni. neyse en son bi tane ozet veren bi bankamatik buldum. hesap ozetini aldim ama son 3 gun harcadigim hicbise gorunmuyor. alla alla diyip alisverise devam ettim.

    evi yeni yeni kuruyorum. bi tane carrefour magazasindan bayagi yukluce alisveris yaptim. soylemesi ayip 116 euro tutu ve hesabimda da biliyorum ki hala para var. efendim karti deniyoruz fakat limit yetersiz diyor. ya nasil olur diye terler bosaltiyorum arkada 100 kisi sirada bana bakiyor. uzerimde cek defteri de yok. kizarip bozarip 3 koca torba malzemeyi birakip kuyrugu kistirarak mekani hizla terk ettim tabi.

    ertesi gun bi hisimla bankaya gittim. nerde ulan benim param diye kukrerken (kukremek icin bile randevu sordu amcik banka) baktim para hesapta duruyor. ee niye calismiyo bu amcik kart diye sordum. meger nakit limiti gibi bir de alisveris limiti varmis kartin. bakin kendi parami harcayamiyorum sevgili eksi sozluk. bu da sekilde ogrenmis olduk.

    sonra gun geldi internetten alisveris yapalim dedik. bizim kart orda da calismiyo electron oldugu icin. aldik yine randevumuzu gittik bankaci hanimin karsisina. durumu anlattim, internetten alisveris yapabilmek icin visa ya da master kart olmasi gerekiyormus. ee dedim. sizin su an ki durumunuz bu karti almaya musait degil dedi. nasi yani dedim. henuz aramizda bir guven olusmadi diyerek siktiri cekti bana. sanki kart degilde kariyla evlenmek istiyoruz aq. ben de turkce "guvenmezsen taa amina koyim" dedim ciktim bankadan.

    sonra bi memlekete geldim. donuste cuzi bir nakit parayla dondum. bankaya gittim yatirdim. bizim bankaci aradi iki gun sonra. bu sefer o benle gorusmek istiyomus. verdi randevuyu yine. banka degil randevu evi mubarek. neyse randevu gunu geldi. kadin bana yatirdigim paranin nerden geldigini sordu. ben ilk once soruyu mu yanlis anladim diye fransizca cumleyi tekrardan turkceye ceviriyorken anladim ki, gercekten paranin kaynagini soruyor. yanlis anlamayin oyle binlerce euro falan degil alti ustu 3000 euroydu para. icimden "kari satiyorum su arka sokakta" diyesim geldiyse de durumu anlattim. bir daha bu sekilde olmasin, eft yapsinlar diye fircaladiktan sonra bana yol verdi.

    baska birgun kartimda limitimi astigim icin kartim bloke edildi. yine gittim bankaya. randevu alicam ama bizim musteri temsilcisi tatile gitmis. ee baska birisi yok mu? hayir yok beklicen dediler. yani kaddafi gibi hesaplarim var sanki de baska birisi bakamiyor hesabima. 10 gun o kaltagin yuzunden surekli subeye gidip para cekmek zorunda kaldim. artik bende kasarlastigimdan kadin dondugunde actim agzimi yumdum gozumu. o kadar bagirdim ki kadina, banka muduru geldi. durumu anlattim. benim musteri oldugumu ama bu kaltak kari sanki musteriymis gibi surekli kapris yaptigindan magduriyetimden falan bahsettim. sonunda musteri temsilcim degisti. hee sanmayin ki isler duzeldi. aynen devam etti sorunlar. cunku sistem problemli.

    daha onlarca hikayem var sevgili sozluk ama sizleri de yormayalim.

    ozetle memleketimde bir bankamatik, barkod okuyup fatura yatirilabiliyor, ustune de bozuk para dahil verebiliyorken, burada o bankamatigin yaptiklarini 5 kisi bilmem kac randevuyla ancak yapabiliyor. ustelik bizim bankamatiklerdeki siradan bir bankacilik islemlerinden bashsetmiyorum bile. burada bankamatik bildiginiz primitif donemdeki para verme makinelerinden baska bi sike yaramiyor. bir eft memleketimde saniyeler icinde gerceklesirken burada ortalama 3 gun suruyor. bizde bankada 10 dakika bekleyince bile cingar cikarken, burada saatler beklersiniz. bir suru para keserler hizmet karsiligi, yok internet subesi, yok kart parasi, yok sigortasi zart zurt ama gercekte hic bir hizmet alamazsiniz.

    kisacasi bankalarin amina koyim! ama fransa bankalarina dunya alem koysun!
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap