39 entry daha
  • dikkat! spoiler içerebilir! başarılı bir yapıt evet takdir ettik yapanları, ama daha karmaşık olabilirdi.

    filmdeki dikkat çekilmesi gereken en büyük husus, olayın zamanda yolculuk felsefesinde yatmasıdır. bu noktada kadere değinilebileceği gibi bu işi sonraya bırakarak, filmdeki en büyük yanlış anlamanın esasında olayın bir zamanda yolculuk olduğu zannedilmesidir. donnie darko'nun yaşadığı hadise filmin başından sonuna dek zamanda yolculuk değil, bir imgelem görmektir. gördüğü imgelemler ona gelecekte ne yapacağını ya da geçmişte yapılmış olanları yakalayabilmesini sağlamaktadır. kader olayı da ne kadar karşı çıkılırsa çıkılsın, en basite indirgenmiş hali ile sevgi ya da nefret temalarından çıkmaktadır. en sonunda anlaşıldığı üzere görülen ilk imgelemde olaya müdahale etmek ya da görmezden gelmek arasındaki sonuçlar olum veya infinite pain olarak geri dönmektedir
    filmde dikkati çeken bir unsur da bu imgelemlerin donnieye anca kafası guzelken gelmesidir. zaman ilerledikçe imgelemler normal ruh halinde de ulaşmaktadır. demek ki uyusturucu sakat bisidir. ne yaptıracağı da hiç belli olmaz adama.
    sonuç olarak yaşamınızla ilgili gördüğünüz veya hissettiğiniz hallerde ilk önce biraz soruşturma yapmak ve akıllı davranmak gerektirebileceği hakkında daha evvelden bilinen bir bilginin dışında, filmin sonlarında insana sunduğu açık kapı ile de varılan kararlar konusunda bir fikre varıldığında belki de bir daha düşünülmesi gerektiğini ve insanların kendisinin izlerken çözmesi gereken bir konuyu sunduğu filmdir.
    filmde bahsi çok az geçen konu olarak da hisler daha çok ele alınabilirdi. neyi ne zaman nasıl yapacağımızı biliriz evet, kendi içimizde gidip işeyeyim demeden evvel bedenimiz zaten işe komutunu bize sunmuştur. olay insanların yapacakları için daha da ilerileri görebilmek konusu olabilirdi. tabi bu konu üzerinde burada kanılara varmak veya tartışmaya da bir gereklilik olmayabilirdi ama oldu işte filmi film yapan da bu olmuştur.
617 entry daha
hesabın var mı? giriş yap