36 entry daha
  • 3. sınıf ülkeleri harici ders kataloglarında demir-çelik üretimi, demir-dışı metal üretimi şeklinde bir dersi bulundurmayan bölümdür. türkiyedeki müfradatlar tek kelimeyle leştir! eğitim fakültesinde bozma mühendislik mi ararsın, temeli olmadan ders vermeye çalışan hocayı mı ararsın, hepsi bizdedir. bizde dersi hoca açmaz, olan derse hoca tahsis edilir, çünkü vermesi gereken bir ders kredisi vardır. çok doluyum çok!

    daha acısı abet standardı olan birçok ders neredeyse yok gibidir. çoğu öğrenci taşınım süreçlerini, faz dönüşümlerini elektronik malzemeleri, xrd'i doğru-düzgün bilmeden mezun olur. mezunlar kendilerini metalurji ve malzeme mühendisi sanır ama aslen değillerdir. öğrendikleri askeland seviyesi malzeme bilimi kitabıdır.

    aslen bu mühendisliğin amacı mikroyapıyı kontrol edecek sayısal ve deneysel eğitimi almaktır. örneğin tane sınırlarını kontrol eden difüzyon kontrollü denklemi yazabilmeli, çözebilmeli. malzeme mikromekaniğini iyi bilmeli, cüruf-katı dengesi arasındaki konveksiyon katsayısını hesaplayabilmeli, heterojen reaksiyonlarını kütle geçişini adı gibi bilmeli, temel seviyede kuantum fiziği kesinlikle müfradatında olmalı, yarıiletkenler, dielektrik malzemelere iyi seviyede hakim olmalıdır, seramiklerde kroger-vink notasyonunu ve bunun difüzyona, elektronik özelliklere, termodinamiğe etkisini bilmelidir ki bu saydıklarım sadece küçük bir bölümü!

    malesef hiçbir öğrencimiz bunları tam olarak öğrenmemekte, 3. sınıfta temel mühendisliğik eğitimi almak yerine, içi boş teknik ders seviyesinde ezber derslerle zamanları öldürülmektedir. kendinize gelin, müfradatlarınızı düzenleyin! demek işe yarar mı bilmiyorum ama diyorum!
98 entry daha
hesabın var mı? giriş yap