2 entry daha
  • gecen bi arkada$im geldi, "bilo bi film buldum, insanligindan utanirsin izleyince!" diyerekten bu filmi anlatti bana. filmi izlemi$tim ve biliyordum zaten de bakalim ne yumurtlayacak diye bekledim. ozal ku$agindan apolitik bi genc. ayni ben... neyse, 2. dunya sava$i sonrasi polonya'daki stalinist hukumetin, kendi halkina uyguladigi baskilari anlatiyormu$. bir kadin varmi$, sucsuz yere sudan sebeplerle gozaltina alinip, buradan da suc uydurularak hapse atilmi$. boyle bir kadinin oykusuymu$. oyle sorgulama teknikleri, oyle i$kenceler varmi$ ki, izlerken kani cekilmi$ lavugun. "misto al gel filmi beraber izleyek" dedim. filmi aldi geldi beraber izledik. filmi izlerken devamli "bak $imdi!!", "ba ba bu sahneye iyi bak!" gibi telkinlerle durttu durdu beni amk. gozlerinden ya$ geldi, co$tukca co$tu. sessizce filmin sonunu bekledim...

    (bu arada bizim lavuk hakli aslinda. filmin abarti bi durumu yok. sosyalizm kar$iti, komunist rejim cok rerorero diyen bi film denebilir ama sonucta o donem ya$anmi$, gercek $eyler bunlar. ideolojik kaygi gudulmeden izlenmeli.)

    neyse film bitti, aldim bunu kar$ima, actim agzimi yumdum gozumu. "bak mustafa seni severim ama amina korum. sen 12 eylulu bilir misin? diyarbakir cezaevi'nde ya$anmi$ insanlik suclarini bilir misin? bir ideoloji ugruna onurlariyla oynanan, bok yedirilen, i$kence edilen insanlari; okudukca, insani hayattan, insanlardan sogutan turkiye tarihini bilir misin?" diye kukredim. "bilmiyorum, nolmu$ ki?" cevabini alinca e.honda'nin hut guik'i gibi, amigo orhan'in mustafa denizli'ye yaptigi gibi ucarak kafa ettim amk yav$agina... bilmiyormu$!! adam 1950li yillarin polonyasini anlatan filmler buluyor, izliyor, cozumlemeler yapiyor, uzuluyor (hakli); 30 sene once kendi ulkesinde insanlara yapilan korkunc otesi i$kenceler hakkinda gram bilgisi yok. sen git film indir internetten mustafa, mp3 indir. iphone icin free app ara. angry birds oyna. gs son macinda nasil oynami$ onlarla ugra$. fb $ike yapmi$ mi bunlari incele. dexter ne zaman ba$layacak bunlari bekle... kendi ulkenin mahcup eden gercekleriyle asla yuzle$me. senin yeti$tirdigin cocuklar da senin gibi mal olsun.

    kisacasi: mustafa senin umursamaz hayatini, tarih bilgini, sinema kulturunu sikeyim.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap