283 entry daha
  • aslında bir bütün olarak çok iyi bir eser olmadığı için pek sevmediğim bir filmdir. fakat filmin tamamına yayılamayan ve sadece kısa süreli aralıklara kısılıp kalan çok iyi sahneleri ve teknikleri ihtiva etmektedir. hem bu sebeple, hem büyük bir blockbuster haline gelmesiyle, hem spielberg'in kariyerini hızlandırmasıyla, hem de yarattığı korkunun kitleleri etkilemesiyle film çevrelerinde her zaman iyi hatırlanmıştır ama bana kalırsa filmin en büyük eksiği, iyi bir filme aktarılacak kadar dikkate değer bir konuya sahip olmamasıdır.

    --- kaç senelik filmin spoilerı mı kaldı ama yine de belki spoiler'ımsı olabilir ---

    filmin kısa süreli aralıklarla sunduğu iyi tekniklerin başında spielberg'ün seyircinin zekasına güvenerek olayları ve mekanın halini oldukça kısa sürede anlatması gelir. yani seyirciye durumu anlatmak için üzerinde dakikalarca vakit harcanabilecek bilgiler gayet az ama öz şekilde sunulmuştur. chief brody'nin adaya alışmakta zorluk çeken ve sudan korkan bir yabancı olması, amity island'ın çok büyük bir 4 temmuz kutlamasına hazırlanmakta olan bir yaz kasabası olması ve bunun gibi bazı ufak detaylar vakit kullanımı bakımından seyirciye gayet ekonomik bir şekilde sunulur.

    bunun dışındaki en etkileyici ve en sevdiğim sahnelerden biri ise brody'nin araba taşıyan sal üzerinde belediye başkanı ve adamları tarafından tehdit edildiği sahnedir. bu sahne tek bir çekimden, yani hiç cut içermeyen oldukça güzel bir uzun plandan oluşur. böyle uzun planları kusursuzca çekmek her zaman çok zordur ama bu sahneyi diğer uzun çekimlerden biraz daha iyi yapan şey, sahnenin tamamen açık alanda ve hareket edip kendi ekseni etrafında dönen bir sal üzerinde çekilmesidir. işin içine ışık, gölge ve ses gibi faktörleri katınca bu hareket eden minik seti kullanmanın zorluğu daha iyi anlaşılabilir.

    bu uzun planı takip eden dakikalarda ise filmin en güzel, en etkileyici ve iyi kotarılmış sekansını görürüz. bu sekans chief brody'nin sahilde sandalyesinde oturarak denize giren insanları büyük bir endişeyle izlediği ve bir köpekbalığı saldırısını diken üstünde beklediği anları çok güzel anlatır. bu sekansta seyircinin dikkati birkaç farklı tip arasında bölüştürülse de kullanılan zekice montaj ögeleriyle ve brody'nin bakış açısından çekilmiş kareler ile seyirci adeta kendini chief brody zannetmeye başlar. filmin en güzel çekimi de tam bu esnada kendini gösterir. spielberg, benim şu ana kadar gördüğüm en güzel dolly zoom'u*** (bkz: dolly in zoom out) gerçekleştirir ve muhteşem bir efekt yaratır. buyrunuz link'i: http://youtu.be/svepwbxpyjo

    --- spoiler'ımsı ---

    kısacası tamamı çok iyi olmayan, fakat ufak parçalar halinde oldukça iyi sinematografi, montaj ve hikaye anlatımı örnekleri içeren bir filmdir.
139 entry daha
hesabın var mı? giriş yap