2039 entry daha
  • kim olduğunuzdan, etrafınızdakiler için ne kadar önemli olduğunuzdan, ne kadar sevildiğinizden bağımsız olarak aslında bilimsel olarak evrenin merkezinde bulunmanız.

    astronomlar uzak galaksileri gözlemledikçe onların bizden uzaklaştığını belirlemişlerdir. üstelik ne kadar uzağa bakılırsa uzaklaşma hızı da o kadar fazlalaşıyor gibi gözüküyor. etrafımızdaki her şey bizden uzaklaştığına göre dünya evrenin merkezinde mi bulunuyor? aslında hayır. yani evet ama evrendeki diğer tüm noktalar için de geçerli bu durum. evrenin belirli bir merkezi yok bu yüzden her yer kendini evrenin merkeziymiş gibi görüyor. bunun nedeni evrendeki genişlemenin aslında her noktadan ve aynı oranda oluşu. bir balonun üzerinde işaretlediğimiz noktaların, balonu şişirdikçe aynı oranda birbirinden uzaklaşması gibi.

    daha anlaşılır olması için şurada hazırlanmış iki katman bulunuyor. üstteki katman alttakinin %5 oranında genişletilmiş hali. ve bir noktayı kendisiyle çakıştırır çakıştırmaz orası genişlemenin merkezi haline geliyor.
39737 entry daha
hesabın var mı? giriş yap