5 entry daha
  • malum, sene olmus 2004; jargon da ufak ufak degismeye baslamis diyaloglarda. gunun populer kaliplarindan bir tanesi de political correctness, turkcenin icine ingilizce sokma inadi da almis basini gitmis; cillop gibi zemin hazirliyor mevzuya.

    ayrilik tiradlari olarak anilan, bir iliskiyi sonlandirirken politically correct olmaktir iste. ya da biraz daha argoya vuracak olursak sevgiliyi o noktaya degin oturdugu tahttan kaldirirken hayvanlik etmemek, bir bakima karincayi sikip belini incitmemektir.

    gerci bu tiradlarin gun yuzu gormesi, ask edebiyatinin sayfalarinda yer almasi icin taraflarin hamurunda ayiliktan, budakli mese odunlugundan biraz daha fazlasinin mevcudiyeti on kosuldur. aksi takdirde kallavisinden bir "siktir git" mesaji yerine ulastirmakta yeter de artar; taraflarin tercihine ve seviyeli iliskilerinin rakimina kalmis tamamiyle

    konuya donecek olursak: ayrilik aninda politically correct olmak, soz soyleme sanati gibidir. genellikle amaclanan, karsidakini kirmamanin da otesinde ayrilan* kisinin "iyi" imajini, "dusunceli" portresini bozmamaktir. hatta oyle bir sekilde ayrilmaktir sevgiliden, sevgilinin icinde ukde kalmaktir; "ben gidiyorum, dusuncemle basbasa kahrol" demeye esdeger.

    tezatlarla dolu, iliskide o noktaya degin yasanmamis duygusallikta konusmalara gebedir ayrilik tiradlari:

    - sen benim icin cok onemlisin(1). bunu bil(2).

    (1) aha buyrun iste: insan onemli addettigi bir seyi ardinda birakir mi ki? misal, yolculuk esnasinda muzik dinlemeyi seven bir insan cantasini toplarken discmanine bakip "evet, seni yanimda goturmek benim icin cok onemli; o yuzden evde birakiyorum seni." der mi? demez. e o halde ne diye ayrilik aninda sen benim icin cok onemlisin joker kalip gibi, temcit pilavi gibi cikar insanin onune?

    (2) bunun tek meali vardir: icinde patlasin. doktorun hastasina 2 hafta omrunuz kaldi dedigi ses tonuyla, gayet ciddi dile getirilir cogunlukla. "benim icin onemli oldugunu bil, bil ki kafa yor konu ustune; halet-i ruhiyen bozulsun" gibi bir tad birakir damakta. boyle sabun yemis gibi.

    - lutfen arkadas kalalim(3).

    (3) bunu binbir farkli yerde incelemisler sozlukte. arkadas kalmak basligindan teknik destek alabilirsiniz.

    - bunu yapmak benim icin de cok zor (4).

    (4) severek ayrilanlar kisvesiyle empati arayisina gidiliyor burada. "sadece sana koydugunu mu dusunuyorsun? ben burada neler cekiyorum haberin var mi?" altmetniyle guzel bir soylemdir bu. zor ise, istenmiyor ise neden yapilir hala, onu cozebilmis degilim. bu kadar mi zor ulan gogus germek iliskide yanlis giden seylere? neyse.

    toparlayayim, sapiyorum yine konudan: ozetle kirmadan ayrilmayi hedefler bu tiradlar. sezen cumhur onal hassasiyetiyle dile getirilir.

    bir de dipnot duselim: elbette vardir severek ayrilanlar; pek cok sey paylastiktan sonra insan gibi yollarini ayiranlar. onlari bu noktada yazdiklarimdan tenzih etmek isterim. benim burada tepkim, yine iliskiyi tek tarafli yasamak, yalanlarla hem kendini, hem de karsisindaki oyalamak isteyenlere.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap