120 entry daha
  • on numara beş yıldız uygulamadır; yapanın da kullananın da paylaşanın da eline sağlık.

    işin hukuki boyutu sorunlu olsa da bu konuda kendi şahit olduğum bir olayı paylaşmak istiyorum.

    türkiye yayıncılar birliği yöneticisi ve kendisi de önemli bir yayınevi sahibi olan bir arkadaşım var. bundan bir kaç yıl önce, ankara'da faaliyet gösteren bir körler derneğinin internet sayfasında sadece körlerin kullanımına yönelik belki en fazla yüz tane elektronik ve sesli kitap bulunmaktaydı. hemen belirteyim ki bu tür bir çoğaltma mevcut fikir ve sanat eserleri kanunu kapsamında yasal ve koruma altında. ben de sadece bilgi vermek amaçlı sohbet esnasında durumu bu arkadaşımın da bulunduğu küçük bir grupta paylaştım. aradan bir kaç hafta geçmiş geçmemişti ki bu kitaplar yayından kalktı; neden sonra bir gün yayınevi sahibi arkadaşım bana, kendisine bu bilgiyi vermemin ardından konuyu yayıncılar birliği yönetimine getirdiğini, hemen duruma müdahale ederek bu uygulamayı durduklarını bahsetti; nedenini sorduğumda ise korsan kitap korkusunu anlattı.

    diyeceğim o ki türkiye'deki yayıncılar, sizin benim gibi cin gibi, onlar da biliyorlar kitabın geleceği e-kitap ve e-ink cihazlarda; ancak gerek korsan korkusu gerekse de bu nedenle para kaybedecek olmaları endişesiyle türkiye piyasasında bu atılımı yapmak için her türlü engelleyici adımı atıyorlar. dolayısıyla onların kendiliğinden bu piyasaya tam olarak girip tüm yeni yayınları e-kitap olarak uygun fiyattan çıkartmalarını beklemek hayalden öte bir şey değil.

    (parantez içi konuyu biraz dağıtacağım, dileyen alt paragrafa geçsin. aralarından bir tanesinin vekilliğini de yaptığım için otomotiv sektöründen bilgi sahibiyim. otomobil ithalatçileri yedek parça ve servisten çok iyi para kazanır; hatta bu bedeller çoğu zaman satış bedellerinden toplamda daha fazla kâr getirir. ancak piyasadaki korsan ve çin'den gelen taklit yedek parçaları da herkes bilir. otomotiv şirketleri şöyle bir politika takip eder; piyasada satılan toplam yedek parçayı takip edeyim, aşağı yukarı %95 civarını ben satayım, %5'e de müsade edeyim; çünkü taklit - ucuz yedek parçaya hiç izin vermezsem bu durum orta ve uzun vadede sattığım araçların bakım maliyetlerini yükselteceği için müstakbel müşteriyi kaçırırım, satışların düşmesine neden olurum; üstelik hem korsan ve taklit yedek parçayı ülkede yüzde yüz engelleyemem, hem de bunu yapmaya çalışsam bana malityeti çok yüksek olur; ancak bu oranın %5'in üzerine çıkmasına da yapacağım baskınlar vb. ile engel olurum.)

    dolayısıyla, hemen her piyasada, ister ilaç, ister sigara, ister otomotiv, ister müzik, ister kitap; bir mal veya hizmetin kalitesiz, ucuz, ikinci el, gayri yasal versiyonu hemen her zaman mutlaka bulunur ve bunun da bir müşterisi olur. işte bu ikincil piyasa hemen her zaman asıl piyasanın emniyet sübabı vasıtasını görür; fiyat ve kalitenin belli standartlar dahilinde devam etmesini sağlar. bizim örneğimizde olduğu gibi ortada yeni çıkan kitapların elektronik versiyonlarına uygun fiyattan talep varsa ve yasal piyasa bunu çeşitli nedenler ile karşılamıyorsa piyasanın kendisi karşılamayı bilir, bu da zaten orta ve uzun vadede bir dengenin sağlanmasına yol açar.

    sonuç olarak, bu ve benzeri çabalar, yasal olmamakla birlikte, türkiye'de e-kitap pazarının doğru düzgün şekilde, yurt dışındaki örneklere benzer biçimde oluşması, yayınevlerinin sopa zoruyla gerekli adımları atmaları için gerekli ve hatta zorunludur; bu nedenle, kanımca, etiktir ve doğrudur. bu servis de bu yönde atılan bir adım olduğu için desteklenmesi gerekir. yazarlar ve yayınevleri başlangıçta bir miktar zarar edebilir ancak dengelerin oturması ile orta ve uzun vadede durum onların da yararına olacaktır.

    başladığımız şekilde bitirelim, başlık altında yazan trollere selam, yola devam.
735 entry daha
hesabın var mı? giriş yap