86 entry daha
  • toplam 52 saatlik (uzatılmış) bir oyun süresi ile %100 complete ile bitirdiğim oyun.
    tüm ana senaryo, ruin görevleri outcast görevlerine ek olarak, tüm nemesis sistemini (2x5 warchief ve 20 den fazla captain'ın tamamını) brand ederek kendi emrime almış bir şekilde, tüm upgrade'leri tamamlayarak, ayrıca istatistiklere girmemesine ragmen vendetta görevlerini de yaparak bitirdiğim, bitirmek ne kelime sömürdüğüm oyun.

    ps4 te oynadım, merak eden arkadaslar vardı, sormak istedikleri birsey var ise yesillendirebilirler.

    kendimce naçizane değerlendirmeme geceyim; ilk aşama da spoiler vermeyeceğim.
    - oynanış: assassin creed ile batman arkham origin'in karması şeklinde olmuş.

    ac'den öğrendiğimiz; ledge, above, stealth vs gibi assasination'lar burada da var. ama ac'ye benzerliğini çok da abartmamak lazım, artık oyunlarda tırmanma ve harita açma var diye ac'ye benzetmek artık biraz haksızlık oluyor, bu tarzda yapılan ilk oyun değil. (bkz: prototype), (bkz: prototype 2) , (bkz: saboteur).
    onceden tüm fps oyunlarına daha adı konmadan once herkes doom tarzı oyun derdi. sonra adı kondu, bunun bir tarz olduğu anlasıldı. open world oyunlarına da gta tarzı dediğimiz günler çok eski değildir.

    bu baglamda, bu da bir tarz bence, parkour diye adlandıralım :)
    ve artık oyunlar çekici olsun diye değil, olmak zorunda olduğu için olan yapılan bir gereklilik. orta dünya gibi bir cografyada, kayalara tırmanamasaydınız, açıkca özgürce gezemeseydiniz, mutlu mu olacaktınız?

    bence asıl aşırma yada bire bir aynı olan şey, dövüş sistemi; batman serisinden özellikle de arkham origins'ten birebir kopya.
    counter, ground execution, flurry attacks, wraith blast, execution combo ve diğer tüm combolar, hit streak sayısı (8hit) upgrade ile (5hit)'e inmesi bile aynı.
    özetle, bildik open world, bildik parkour, bildik dövüş sistemi üzerine, bir oyun yapmışlar.

    bu bilindiklerin yanında yenilik olarak; nemesis sistemi geliyor.
    ölürseniz sizi öldüren uruk dahada güçleniyor, ve daha önce öldürdüğünüz captain'ların yerine yenileri promote ediyor, promotion sonrası güç dengeleri değişiyor ve oyun bir adım daha zorlaşıyor.
    bu sizi daha stratejik düşünmeye yönlendiriyor, bodos dalayım olmazsa baştan başlarım demek istemiyosunuz, zorda kaldıysanız, topuklamaya çalışıyosunuz.

    düşmanlar tek düze değil, her birininin farklı güçlü farklı zayıf yönleri var. batmandakine kıyasla gelişmiş olan seylerden biri de bu. (örn: armor'lu adamı cape stun'la bulandırıp free flowa girip takedowm combo'yu basarım) şeklindeki yöntem, bu oyunda biryere kadar işe yarıyor ama captain ve warchief öldürmek istiyorsanız, bu standart yöntemler yetmeyecek, adamın zayıf noktalarına uygun bir strateji geliştirmeniz gerekecek. ateşten korkuyorsa yakmaya çalışacaksınız, range attack'a karsı korumalı ama sineklere karşı korumasız ise sinekleri başına yollayacaksınız. başka uruk'larla rekabetten çekiniyorsa, karşınına adam getireceksiniz vs.
    bu da güzel olmuş.

    yine bir yenilik brand sistemi; düşmanların beyinlerini ele geçirerek size itaat etmesini saglıyorsunuz. böylelikle üstünüze kalabalık bir orc güruhunun dalması, belki de işinize bile yarayabilir :) kendinize bir ordu yaratabilirsiniz, yada bir stronghold'a baskın yapacaksanız, önce kulelerdeki okçuları brand edip, ondan sonra dalarsanız, eliniz biraz daha rahatlayacaktır.

    upgrade sistemi, yine çok alışıldık ve batman'a benzer şekilde, ama tüm upgradeleri yapınca (yada gerekli olanları) ot yolar gibi orc-uruk dogruyorsunuz. çok keyifli :)

    avcılık sistemi güzel, basit avların yanı sıra, koca koca trolleri harcamaya çalışmak ( ve tabi ki harcamak) gerçekten keyifli, caragorlara binmek, trolü kontrol edip orc yemek falan güzel olmuş...

    müzikler; dehşet güzel. herhalde ac 2 - jesper kyd'dan bu yana duyduğum en güzel oyun müzikleri, ruhu size veriyor. hatta oyun dışındada açıp youtube'dan dinlemek isteyebiliyorsunuz.

    senaryo; süper değil, ama kötü de değil. hobbit ve lotr gibi iki büyük maceranın arasına sokulmuş 3. bir maceradan beklentiyi çok da yüksek tutmamak lazım. ama şaşırtıcı hoş detaylar var, güzel bir senaryo olmuş bence.

    özetlemek gerekirse;

    hareket sistemi ve parkour: 8/10 (ac'den esinlenme)
    yakın dövüş sistemi: 9/10 (batman'den esinlenme)
    stealth & assassination sistemi: 8/10 (ac'den esinlenme)
    yan görevler, artifact toplama vs: 8/10
    nemesis-özellikli düşman sistemi: 10/10
    müzikler: 10/10
    atmosfer - cografya: 10/10
    senaryo: 9/10

    ıgn'nin verdiği 9.3'u hakediyor bence. ac unity'nin bin çeşit sorunla çıkıp tatmin etmediği, (ve artık baydığı - 7.ana oyun) - batman arkham knight'ın hala çıkamadığı (ve artık bayacağı 4. ana oyun) bir oyun dünyasında sentezlenerek, üzerine yenilikler ekleyerek, güzel bir atmosfer ve güzel müzikler ile patır kütür ork doğrama keyfi ile birlikte, doğru zamanda doğru şekilde çıkan oyun olarak beğeniyoruz.
    sevdik diyoruz.
102 entry daha
hesabın var mı? giriş yap