13 entry daha
  • öyle bir senfoni düşünün ki, 2. bölümü şimdiye kadar yazılmış en güzel vals temasına sahip olsun.
    biraz abartılı gelebilir ancak gerçekten de büyüleyici bir müzik ve orkestrasyon. adam çift arp kullanılıyor lan 1828 yılında yazdığı eserde! ravel misin be adam?

    berlioz belki literatüre çok fazla eser katmış bir besteci olamadı ama tek başına fantastik senfoni bile onu ilah yapmaya yetti. paganini onun için ''yaşayan en büyük besteci'' demişti. zamanın ötesindeki kompozisyon tekniği ve orkestrasyonu ancak ölümünden sonra hak ettiği değeri görebildi. yazdığı eserleri hiçbir şef anlayamadığı için ancak kendisi doğru dürüst yönetebiliyordu. richard strauss, mussorgsky, korsakov, liszt gibi besteciler berlioz'un yazdığı treatise on instrumentation adlı orkestrasyon ve enstrüman bilgisi kitabıyla yetiştiler, üzerinde çalıştılar. hatta strauss, bazı eklemeler yaparak kitabı sonradan revize etti. bu adama modern orkestranın, geç romantizmin babası denmez de ne denir?

    şahsi anlamda berlioz'un dehasını bu kadar geç keşfettiğime üzülüyorum. onun döneminde ancak ve sadece beethoven daha uzun yaşasaydı symphonie fantastique, harold en italie ya da efsanevi grande messe des morts gibi ultra esnek dokusal, formal ve tonal anlayışta müzikler yazabilirdi.(sanırım)
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap