3 entry daha
  • hannah arendt'in ünlü nazi ve yahudi soykırımı suçlusu adolf eichmann'ın yakalanması ve yargılamasını incelediği kitabı. hannah arendt objektif bakışı ile yargılamanın amacını ciddi biçimde tespit ettiği gibi, insan ruhunun karanlık yönünü de ortaya dökmüştür.
    inceleme bütün karanlık devirlerde geçer akçe olan tutumlara ışık tutuyor. maalesef her ne kadar iyi yanlarını görmeye çalışsak da beraber çalıştığımız, arkadaşlık yaptığımız insanları, tarihin kavşaklarında bazen kişisel çıkar için bazen sadece görev bilinciyle çok basit kötülüklerin aktörü olarak görebiliriz.
    hitler döneminde önemli bir subay olan adolf eichmann yakalanıp israil'e getirildiğinde herkesin onun benzersiz bir canavar olmasını beklediği gibi, bugün etrafımıza baktığımızda en büyük kötülükleri yapanların, en alçakların, en namussuzların iyi bir aile babası, sokakta selamlaştığın mazbut bir insan olma ihtimalini göz ardı ediyoruz. nerede geçtiğini hatırlamıyorum ancak 80 öncesinin en ünlü işkenceci polis ve askerlerinin iş dışında gayet kibar ve iyi insanlar oldukları gözlemlenmiş. tabi ki bu onları erdemli insanlar yapmıyor, işkence yapılması bir emir dahi olsa itaat edimemesi gereken bir insanlık suçudur. insan onuruna yakışmayan bu davranışları sergileyenler yılın hayırseverleri dahi olsalar cezalandırılmalıdırlar.
    her ne kadar adolf eichmannlarımızı ayıklayıp yargılasak da, şunu unutmamalıyız bazı dönemlerde toplumlar fena halde rayından çıkar ve diktatörlere geniş destekler verip dünyayı ve ülkelerini felaketin eşiğine sürüklerler.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap