6 entry daha
  • çok çok abartı bir analiz.

    ortadoğu'da şu anda olan şey şu; abd ortadoğu'dan çekiliyor. (çekiliyor derken, dış politikada artık aktif olarak ortadoğu'da rol almayacak, en fazla kukla devletleri kullanacak) dış politika ağırlığını uzakdoğu'ya vermeye çalışıyor. bu, özellikle obama'nın politikası.

    işte abd'nin çekilmesinden doğan boşluğa rusya yerleşmeye çalışıyor. ama pasta büyük, güç mücadelesi büyük. bütün kavganın sebebi bu.

    türkiye de, suudi arabistan vs ile abd müttefikleri olarak girip bu pastadan pay almaya çalıştı, özellikle 1 kasım'dan sonra bu somutlaşıyor.

    çin de, rusya -iran bloğu ile hareket ediyor, ama hindistan'ı veya brezilya'yı bu blokla bu konularda birlikte hareket ediyor gibi düşünmek biraz zorlama bir yorum.

    ab'nin tavrı ise net değil. terihsel olarak nato ve dolayısıyla abd müttefikleri, ama rusya ile olan ekonomik bağlımlılıkları ve de belki de biraz artık avrupa ülkeleri olarak bağımsız siyaset gütme istekleri var. gene de, askeri güçleri olmadığı için bunu somtulaştıramıyolar. son tahlilde ne abd'nin %100 yanındalar diyebiliyoruz, ne de karşı bloğa destek veriyorlar diyebiliyoruz.

    evet, aşağı yukarı durum bu.

    ama ortadoğu hakikaten uzun süre sonra ilk defa bu kadar kaotik bi döneme girdi, belki farkında değiliz ama70'lerden beri ilk defa abd'nin etki alanı dışındaki bir güç ortadoğu'da kısmen de olsa etkin olmaya başladı. buna abd'den de içeride ciddi tepkiler gelecektir muhakkak. abd'nin politikası değişir mi peki, göreceğiz.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap