163 entry daha
  • #59468023 'den sonra bir kaç kit daha yaptım, o kitler hakkında ufak bilgiler vereyim belki alacakların işine yarar.

    - woodforde's wherry: aynen kutusunda yazdığı gibi gerçek bir ale. kızıl renkte, berrak, aroma yüklü, hafif acımsı, gövdesi ve gazlılığı orta ve içim boyu size eşlik eden bir köpüğü var. ale tipi biraların sevdiğim özelliği bardağa koyduktan sonra yavaş yavaş içseniz bile bira ısındıkça pilsenerler gibi tadı kötüleşmiyor ki zaten eğer aromaları tam olarak almak istiyorsanız 10-12 derece civarı içmenizi öneriyorlar. tekrar tekrar yapmayı düşünüyorum. garaguzu amber ale ve pera zıkkım sevenler bunu seveceklerdir.

    - bulldog - hammer of thor: hem ismiyle hem %6'lık alkol oranıyla hem de kutusundan çıkan ve dry hop yapmanıza olanak veren şerbetçiotu paketiyle beni kendine çekmeyi başardı hot. fiyatı yüksek gelebilir fakat bu kit %100 malt bir kit, yaklaşık 4 kilo malt şerbeti ile geliyor bu da başlangıç özkütlesini 1.050 seviyesine çıkararak yaklaşık %6 alkole sahip olmasını sağlıyor. yanında gelen şerbetçiotu pakedini yapım aşamalarının farklı anlarında karışıma dahil ederek biraya kendi kişisel yorumunuzu getirip, kendinize özgü bir bira yapabiliyorsunuz. ben şişelemeden 5-7 gün önce ekledim ve çıkan sonuçtan tatmin oldum. beş ila yedi gün önce şerbetçiotu eklenen hot hafif acımsı, aroma yönünden zengin, klasik lagerlere göre daha gövdeli, aroma yönünden tatmin edici ve yazın sıcaklarda keyifle içilebilecek bir bira oldu, tekrar alıp yapmayı düşünüyorum. yanında gelen saaz ve hallertau cinsi şerbetçiotları pek çok avurupa menşeli buğday birasında, pilsnerde ve oktoberfest biralarında kullanıldığı için zaten tatlarıyla ve hafif acılıklarıyla size de tanıdık geleceklerdir.

    - master pint - lager: bu kadar övgü dolu iki kitten sonra bir tane de linç lazım. yukarıdaki kitlerle bu kit arasındaki fiyat farkı zaten sonuçlar arasındaki farkla doğru orantılı. wherry ve hot ne kadar iyiyse bu o kadar kötü. evdekeyif adlı siteyi denerken alayım demiştim, 3 hafta fermentasyon ve 3 hafta şişede koşullanma ardından baya baya efes'ten(efes severler alınmasın) daha kötü, ne olduğu belirsiz bir birayla karşılaştım. macera aramıyorsanız hiç tavsiye etmiyorum. sevmediğiniz arkadaşlarınıza ikram edip ikram olduğu için hepsini içmek zorunda oluşlarını izlemek eğlenceli olabilir onun dışında efes gibi gövdesiz, efes tadında bira severler harici kimseye önermiyorum.

    - brewferm - abdij: sanırım brewferm kitlerini yapıp da kötü bira üretmek imkansız neden diye soracak olursanız bu birayı yeni aldığım küçük bir kovaya kurmuştum, kurduktan 1 hafta sonra farkettimki kova tam kitlenmemiş ve hava kaçırıyor, tekrar kapağı açtım taktım hava kilidini düzelttim falan ama nedense yine de bir olmamışlık vardı neyse diyip 21. günü beklemeye koyuldum. 21.gün şişeleme zamanı yaptığım ölçümde biranın şişelenmeye hiç hazır olmadığını görüp çalkalayıp tekrar bekletmeye aldım 1 hafta sonra da ne olduysa oldu diyip ölçüme falan bakmadan şişeledim. sonuçta beklenen gibi koyu kahve değil guiness gibi siyah ve yüksek alkollü bir biram oldu. tekrar kurup düzgün halini elde edene kadar aslının ne olduğunu bilemeyeceğim fakat bu haliyle bile gayet beğendiğim bir kit oldu bu yüzden brewferm marka kitlere olan güvenim katlanarak artıyor.

    bendeki haliyle bile bu dubbel tipi ale manastır biralarına giriş için güzel bir başlangıç. tadı aynı guiness gibi hafif pekmezimsi fakat bu pekmezimsi tada yüksek alkolün getirdiği bir acılık eşlik ediyor. gazlanması orta köpüklenmesi ise güzel, içim boyunca kalın bir parmak köpüğünüz oluyor. guiness gibi pekmezimsi demişken biranın dokusu guiness'in kremimsi ipeğimsi gövdesi gibi değil daha çok bir ale gibi berrak ve hafif. tadı ve alkolünden kaynaklı olarak bence her gün veya peş peşe içilecek bir bira değil fakat bittikçe yaparım zaten diğer belçika biraları gibi bu da durdukça kendine gelen ve uzun bekleme sürelerine ihtiyaç duyan bir bira.

    - brewferm - ıpa: acımsı ve aromatik biraları sevdiğim için ilk aldığım kitlerin yanında kendine yer buldu. klasik bir ıpa olmuş, kendisine özgü bir özelliği yok fakat bu brewferm ipa kötü bir kit demek değil aksine bol aromalı, hafif acımsı, ne çok gazlı ne az gazlı keyifle içilen bir kit olmuş. garaguzu amber ale ve pera zıkkımm sevenler bunu da seveceklerdir. alırken yedekli almıştım iyiki de öyle yapmışım bitmeden tekrar kurmayı düşünüyorum.

    şuan şişede koşullanmaya devam eden triple ve grand cru var. kovada ise cooper's mexican cerveza, brewferm oud bruin, brewferm ambiorix ve brewferm gold var. bunlar da olgunlaşıp kendilerini buldukça yorumlarını yazarım.

    tanım da yapalım eksik kalmasın. ister kit birası ister tam tahıl birası olsun insanın kendine vakit ayırarak kafasını boşaltırken midesini doldurmasını sağlayan güzel hobi.
943 entry daha
hesabın var mı? giriş yap