20 entry daha
  • saçın doğal rengini değiştirmek; saç tellerini -çoğunlukla kimyasal- bir takım karışımlarla doğal ya da yapay görünecek farklı renklere boyama eylemi. xx kromozomuna sahip bünyelerde depresyon, anksiyete gibi ruhsal bozukluklara iyi geldiği tespit edilmiştir. xy kromozomlu canlılarda halen sağlıklı bir genelleme için yeterli denek sayısına ulaşılamadığından kesin bir yargıya varılamamıştır.
    saç boyama işlemine alışkın olmayan ve pigment kaybına uğramış saç tellerini örtmek gibi bir kaygısı olduğu gözlenmeyen deneklerde sadece monoton giden sürece canlılık kazandırmak, bozuk ruhsal yapıyı düzenlemek adına yapılan işlemin, çoğunlukla iki -birbirine tamamen zıt- kutupta tepki yarattığı tespit edilmiştir.
    bu tepkilerden ilki, xx kromozomlu deneğin (entrynin kalan kısmında dişi olarak değinilecektir) saç renginden hoşnut kalması, ve hatta bu rengi, içinde bulunduğu doğal çevreye de benimsetmesi sonucunda oluşur. doğal ortamındaki diğer canlılardan -çoğunlukla xy kromozomlular (bkz: erkek)- alacağı olumlu tepkilerle de pekişen bu durum, dişiyi saç boyama seanslarını tekrarlamaya, kuaför olarak adlandırılan saç boyayıcısı kişiyi yeniden görmeye sevkedecektir.
    ikinci tepki, diğer tepkinin tam ters yönünde meydana gelir. saçlarının renginden hiç memnun kalmayan dişi, kuaförün saçını başını yolmak, ağlamak, birkaç hafta boyunca (takribi 30 gün) yuvadan dışarı çıkmamak gibi tepkiler gösterir, ki içinde bulunduğu depresif halin artarak nüksettiği gözlemlenmiştir.
    yukarıda da değinildiği üzere, dişi deneklerde halen değişiklikler saptanmakta, erkek deneklerle ise çalışmalar sürmektedir.

    bu konuyla alakalı diğer başlıklar aşağıdadır:
    (bkz: saç boyası)
    (bkz: saç boyamak)
    (bkz: sinir bozukluğuyla saç boyamak)

    ekşi sözlük bilimsel araştırmalar merkezi iyi geceler diler.
134 entry daha
hesabın var mı? giriş yap