16103 entry daha
  • kapsiasin maddesi bitkilerde bir savunma mekanizması olarak evrim sonucunda ortaya çıkmıştır.

    biber bitkisi üzerinde mantar oluşumuna gayet uygundur ve aynı zamanda bazı tür böceklere ev sahipliği yapabiliyordu. tabii bu istenmeyen bir durumdu. ve biber bitkisi evrim mekanizması sonucu kapsiasin üretmeye başladı. bu sayede mantarlardan ve zararlı böcekleri kendinden uzaklaştırmayı başardı. yani kapsiasin sadece memelileri değil aynı zamanda böcekleri, kemirgenleri ve mantarları da etkiler.

    peki neden kuşları etkilemiyor? çünkü kapsiasin üretmeye başlamadan önce de bu bitki kuşlar sayesinde tohumlarını saçabiliyorlardı. bu yüzden kuşların etkilenmemesi lazımdı. buna zaten evrim diyoruz. eğer sende oluşan farklılık daha avantajlı ise genlerini ileriki nesillere daha çok aktarırsın ve böylece sende olan özellik popülasyonda baskın hale gelir.

    e madem kapsiasin bu kadar güzel bir şey neden her biberin kapsiasin yani acılık oranı farklı? çünkü kapsiasin üretimi arttıkça bitki üzerindeki stoma sayısı da artıyor. bu da bitki için su kaybı demek. yani çok fazla kapsiasin, o kadar iyi değil. avantajı ile birlikte dezavantajı da var.

    sonuç; evrimde her şeyin bir sebebi vardır.

    edit:imla ve anlatım bozukluğu düzeltmesi.
25665 entry daha
hesabın var mı? giriş yap