28 entry daha
  • martin mcdonagh da olmasa sam rockwell'i sinemada göremeyeceğiz sanırım. her yıl en az bir filmde rol alsa, "yeter artık her taşın altından sam rockwell çıkmasın" diye bıktırsa; ama hayır, adam beş yılda bir görünüyor.

    yönetmen, yine muhteşem bir kadro toplamış, frances mcdormand, woody harrelson, zeljko ivanek, peter dinklage... sam rockwell, kendisine yapışmış, arızalı, kompleks rolün "yine" altından girip üstünden çıkmış.

    martin mcdonagh bir röportajında, erkek baş karakterlerle dolu filmlerinin yanında, kadın baş karakter görebileceğimiz bir senaryo yazmak istediğini söylemiş. hatta bu fikri veren ve onunla çalışmak istediğini söyleyen kişi de mildred rolündeki frances mcdormand imiş. yönetmenin diğer filmlerini izlerseniz, belli bir tarzı olduğunu görürsünüz. bu tarzın, bu biçemin "mükemmel (tanrısal) kahramanlar yaratmak" olmadığı belli. bilakis, adam tüm pislikleri ve çatışmalarıyla, asla tam olarak sevemeyeceğimiz karakterler yazıyor. bu filmde yüzde yüz haklı kimse yok; ne mildred haklı, ne dixon, ne willoughby ne de diğer yan karakterler. yüceltmeye çalışırken, başka bir hareketiyle aşağı çekebileceğiniz zibilyon falso sıralayabilirsiniz.

    --- spoiler ---

    yönetmenin tüm filmlerini izlediğim için, hayvanlarla olan ufak tefek sahneleri dikkatimi çekmedi değil. misal, seven psychopaths'ta köpek kaçırılıyor, kısa film six shooter'da tavşan var, bu filme de artık bokunu çıkarıp can çekişen sinek, karaca (karaca mı ceylan mı her neyse) ve kaplumbağa koymuş. çok iyi ve çok kötü olmayan karakterlerin kendilerini yansıtabildiği ufak tefek işaretler bunlar. mesela, sen git gangster ol, köpeğin kaçırılınca kafayı ye. veya, kızına tecavüz edilip öldürülsün, kasabadaki insanların %95'ine kızgın ol, tek bir gülümseme emaresi gösterme, sonra git ters dönmüş sineği düzelt, reklam panosunun altındaki karacayla sohbet-muhabbet et, gibi.

    willoughby, mildred'e bıraktığı intihar notunda reklam panosu fikrinin harika ve bu hareketinin satranç hamlesi gibi olduğunu söylüyor. filme bakarsak her yerde çatışma, her yerde bir hamle var aslında. eski eşin, mildred ile kavgası, mildred'in papaz ile kavgası, halkın polis memurlarıyla kavgası, mildred'in tüm kasabayla olan kavgası ve tüm hamlelerin tek tek işlenmesi. hatta yönetmen şöyle demiş:

    "one of the early ideas of the whole thing was: what happens when two people go to war, and they’re both in the right? frances’s character is in the right, but woody’s character is also trying to do everything he can. it’s an unsolvable crime."

    --- spoiler ---
508 entry daha
hesabın var mı? giriş yap