82 entry daha
  • ne kadar güzel bir şey olduğunun daha yeni farkına varabildiğim ve içimde arşimet gibi dışarıya çıkıp sevinme isteği yaratan document preparation system. aslında kendisiyle bundan 1.5 yıl önce istatistik dersinde hocanın siz makaleleri ve tezleri ne ile yazıyorsunuz sorusuna neredeyse herkesin word cevabı vermesi üzerine tanışmıştım. adam bize acımış olacak ki, istatistik labının 1 saati buna ayırmaya karar vermişti. o gün bir merak ve heyecanla hemen bilgisayarıma gerekli yazılımı indirdim ve sharelatex'e üye oldum. hatta arkadaşlarımla ortak döküman üstünden 1-2 deneme de yaptık. ancak bu merakımız ders sonuna doğru söndü ve "ulan word varken buna ne gerek var" gibi şu anda salakça gelen düşünceler ile bilgisayardan kaldırdım ve bir daha kullanmadım.

    tezi yazarken formülleri eklemem gerekiyordu ancak hiç bir şekilde bunu beceremiyordum. internette herkes latex kullanmanın çok avantajlı olduğunu söylüyor ancak analiz sonuçlarını yorumlamak dışında bir işi kalmayan ve zamanı da gittikçe azalan ben latex'e bulaşmak istemiyordum. hatta pages'a gelen latex güncellemesini farkedip keşke kullanmayı bilseymişim diye iç geçirdim. tezi kazasız belasız teslim ettikten sonra bir kopyasını anı olarak kendime aldım ama görünüşünden hiç memnun değildim. literatür taraması yaparken okuduğum 100lerce makalenin yanında benim tezim formatı ilkokul çocuklarının ödevi gibi duruyordu. biraz araştırmadan sonra o güzelim tezlerin latex ile yazıldığını öğrendim.

    ancak beni latex'in yüceliğine ikna eden olay arkadaşımın az kalsın tezi mahvetmesiyle oldu. formüllerin eklenmesi zor olunca, ben de internetten math type'ın deneme sürümünü indirerek formülleri eklemiştim ve formül kullanması gerken arkadaşlarıma da bunu önermiştim. arkadaşımsa tezi yazıp teslim ettikten sonra math type'ın formülleri bozuk geçirdiğini farketmiş. kağıtta gözüken şey matematiksel açıdan newton'un bile bu ne lan diyeceği kadar anlamsız duruyor. sonra durumu belirterek düzeltti ama bu olay latex kullanma konusunda kesin kararımı vermeme neden oldu.

    bu sıralarda bir döküman yazmam gerektiği için kendisini indirdim ve kurdum. hemen arından hooker with a penis'in önerdiği detexify'ı kurdum ve hayat kalitem bir anda yükseldi. akademide çalışanlar için kesinlikle mükemmel bir şey. eğer ileride akademiye girmeyi düşünen varsa hemen öğrensin. hatta bölümde yazdığınız essayleri falan bunun üstünden yazıp alıştırma yapın. hem ilerisi için tecrübe olur hem de birbirinin aynısı 100lerce essay içinde sizinki diğer 3-4 kişiyle beraber güzel durur.
64 entry daha
hesabın var mı? giriş yap