6 entry daha
  • muhammed'in altı yaşında evlendiği dokuz yaşında gerdeğe girdiği bir kız çocuğudur. benim gözümde aişe yalnızca ve hep bir kız çocuğudur. hadislerde durum şöyle anlatılır:

    --- alıntı ---
    sahih-i buhari 3944’e göre: “rasulallah aişe ile (aişe) altı yaşındayken nikâh kıydı. (aişe) dokuz yaşındayken gerdeğe girdi ve aişe (onun ölümüne dek) dokuz yıl onunla beraber kaldı.” buhari 3942 ve 5213’te aynı bilgi, başka aktarıcılara istinaden tekrarlanmıştır. bundan aişe’nin dokuz yıl evlilikten sonra 18 yaşında dul kaldığını öğreniyoruz.

    buhari 3864-3866, 3869 ve 6435’ten, aişe’nin muhammed’in ölmüş olan ilk eşi hadice’yi kıskandığını, ondan “dişleri dökülmüş ihtiyar karı” diye söz ettiğini, ve “allah sana onun yerine daha iyisini verdi” diyerek muhammed’i tahrik ettiğini öğreniyoruz. sahih-i muslim 5891’e göre, yaşı küçük olan aişe kukla bebeklerle oynamayı sevmekteydi, ancak kendisiyle oynamaya gelen yaşıtları, rasulullah’tan utandıkları için evden kaçarlardı.
    muslim 2127’ye göre aişe muhammed’e nasıl vahiy geldiğini merak ettiği için bir seferinde onu gece vakti gizlice takip etmiş, sonra eve dönüp yatağa girmiş idi. muhammed bunu öğrenince çok öfkelenerek onu göğsünden yumrukladı. bundan, peygamberin, kendisinden 44 yaş küçük olan eşini en az bir kez dövdüğünü öğreniyoruz.

    bazı islam savunucularının benimsediği bir görüşe göre muhammed’in aişe ile evlenmesinin sebebi, babası ebubekir’i islamiyete kazanmak idi. ancak ebubekir daha aişe doğmadan önce (m 610 ile 613 arasında) islamı kabul ettiği için, bu görüş doğru olamaz. nitekim buhari 5137’ye göre ebubekir “ben senin kardeşinim” diyerek kızıyla evlenmesine itiraz etmiş ise de muhammed “sen benim dinde ve kitapta kardeşimsin, ama kızınla evlenmeme yasal engel yoktur” diyerek onu ikna etmişti.

    bir olasılıkla, aişe’nin evliliği muhammed’in altsoyunu ana tarafından ebubekir soyu ile birleştirmek amacıyla yapılmış bir diplomatik akit olabilir. ancak aişe muhammed’den çocuk sahibi olamadığı için, bu tasarı, eğer yapılmışsa, akim kalmıştır.

    kaynak
    --- alıntı ---

    kaynak kontrol edilirse muhammed'in yaşamı boyunca 16 evlilik yapmış olduğu görülür. çoğu evlilikte de muhtemel bir "cinsel hırs" söz konusudur. buna en meşhur örnek de zeyd'in karısı, zeynep'tir. muhammed, zeyd ile evli olan zeynep'i nikahına almak için "ahzab" suresine (50. ayet) şunu kaleme geçer:

    "ücretini ödediğin (nikâhlı) eşlerini ve allah'ın sana ganimet olarak verdiği cariyeleri, amca kızlarını, hala kızlarını, dayı kızlarını, seninle hicret eden teyze kızlarını ve peygamber dilediği takdirde kendini peygambere hibe eden o mümineyi almanı (diğer müminlerden ayrı, sırf sana mahsus olmak üzere) helal kılmışızdır. biz (müminlere) zevceleri ve cariyeleri konusunda neyi farz kıldığımızı biliyoruz. bu, sana zorluk olmasın diyedir. allah bağışlayandır, esirgeyendir."

    görülüyor ki arap toplumunda o dönem için 4 kadın ile olan evlilik sınırı muhammed'de 16'ya kadar çıkabilmiştir. bu sayının artması da mümkündü. ayrıca bugün daha çok şu savunuluyor: arap toplumunda poligami türü evlilik, "zamanın ruhu" dedikleri, kalıplaşmış düşünce bağlamında ele alınıyor. elbette bir davranış ve düşünce zamandan ve mekandan bağımsız ele alınamaz, bunu doğrularım; ancak düşünülmelidir, zamandan ve mekandan bağımsız eylemler de olmuştur, olacaktır. bir de cahiliye devri denilen durumun muhammed'in fiili iktidarı durumunda da devam ettiğini evlilik örneği üzerinden bile görmek mümkündür. tarihe takla attırmak işte tam olarak budur.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap