280 entry daha
  • pc sürümünü 9 kasım'dan beri oynayan biri olarak, yorumlarımı paylaşayım.

    eksiler:

    --- piyade çatışmasındaki ttk (time to kill) çok kısa tutulmuş. silahların fazla geri tepmemesi ve hareket halindeki askerlerin garip animasyonları da eklenince, bence oynanışa bir tatsızlık hakim olmuş.

    tabi bu durumun, sniper'ları azaltmak açısından faydası da oldu. ancak bu sefer de lmg ile pusanların sayısı artmış.

    dice durumun farkında olduğu için, ttk'nın yamalarla değiştirileceğini belirtti.

    --- haritalarda bir denge sorunu yok; fakat tasarımları çok sıradan olmuş. conquest modundaki haritaların hepsinde, iki taraf da aynı dizilim ve konuşlanmayla başlıyor. 16 sene önceki bf 1942'de bile tobruk, wake island, iwo jima gibi iki tarafın oyuna çok farklı avantajlarla başladığı ve çeşitli hakim noktaların olduğu haritalar vardı.

    bu durum, ttk ve haritaların küçüklüğü ile birleşince, oyunda bir koşturmaca haline yol açmış. yapımcıların haritaları battle royale moduna göre düzenlediği anlaşılıyor.

    --- haritaların atmosferi de sıradan geldi (belki fjell 652 ve narvik'in gece hali hariç). bf3'teki gulf of oman, azadi palace, bf4'teki siege of shanghai, paracel storm, bf1'deki sinai desert ve st quentin scar'ın kendine özgü havasına sahip bir harita yok.

    bunun yanında, narvik ve rotterdam haricindeki haritalar, adı sanı duyulmamış yerlerde geçiyor. narvik ve rotterdam da zaten ww2'deki kritik bölgeler değil.
    bf3, bf4 ve bf1'den sonra, basit bir fransız kasabası veya kuzey afrika'daki bir hangarın etrafında oynamak garip geliyor.

    ayrıca, oyunda etkileyici bir müzik de duyamadım. bf1'deki onca müzikten sonra, büyük bir geriye gidiş olmuş.

    --- kara araçlarının etkisi azaltılmış; ancak bazılarının dengesi tam ayarlanmamış. heavy tanklar zayıf kalmış. oldukça hantallar ve ilgili upgrade'i seçmezseniz ikide bir taretleri bozuluyor; buna rağmen medium tanka göre büyük bir zırh ve ateş gücü avantajı yok.

    --- (benim için eksi sayılmasa da) bomber'lar çok güçlü. oyunun spot mekaniklerinin değişmesinden dolayı bomber'ları güçlü yapmışlar; ancak şu haliyle dengesiz olmuş. dış kameradan nişan alabiliyorlar, hp'leri fazla, süratleri yüksek ve arka gunner'a anında geçilebiliyor.

    aslında ağır silah takılan fighter'lar, bomber'lara karşı çok etkili; ancak oyuncuların çoğu bomber seçip, birbirlerine bulaşmadan kara hedeflerine saldırmayı tercih ediyor. karadaki uçaksavarların da tek bomber saldırısıyla patlatılabilmesini ekleyince, dengesizlik oluşuyor.

    edit: son yamayla, bomber'ların mühimmat ikmali sonrasındaki dolum süreleri arttırılmış, ju-88 nerflenmiş ve uçaksavarların bomber'lara olan etkisi arttırılmış. bu sayede, genel olarak etkinlikleri azaltıldığı gibi, ilk saldırılarından kurtulabilen tanklara kendini onarma zamanı da verilmiş. yine de oyuncuların çoğu bomber kullanmaya devam edecektir.

    --- oyunda şu an sadece alman ve ingiliz tarafları var. sovyet tarafı en başından olmalıydı.

    --- deniz araçları şu an sadece dekor olarak var.

    --- spot özelliği neredeyse kaldırılmış. ancak haritalardaki görüşün bulanıklığı ve yeni oynanış mekanikleri yüzünden, iyi mi kötü mü olmuş bilemedim. zamanla daha iyi oturabilir.

    --- yeni grand operations modu, bf 1'deki operations modunun her açıdan gerisinde kalmış.

    --- kadın askerler fazla dikkat çekmiyor. ancak bir ww2 oyununda takımın yarısının kadın olması gerçekçiliği bozuyor. modern savaş olsaydı garipsemezdim.

    --- arayüzü beğenmedim. kill alınca silik bir yazı çıkması, araç spawn'a hazır olmadan aracın türünü seçememe, araç upgrade'lerini oyun içinde değiştirememe, ölünce haritaya dönmek için beklemek gerekmesi hoşuma gitmedi. bf1 bu konuda gayet iyiydi.

    artılar:

    +++ takım oyununa yönelik düzenlemeler, aa ve at toplarının araçla taşınması, tahkimat inşası gibi özellikler fena olmamış (ancak, araçların ikmal noktalarının imha edilebilmesi gibi detaylar gereksiz olmuş).

    +++ commander gibi bir sistem yerine, squad liderlerine özel tank ve v-1 roketi çağırma özellikleri verilmesi mantıklı olmuş. bf1'deki behemoth ve özel piyadelerin kalkması karşılığında böyle bir yenilik getirmişler.

    +++ tank ve uçakların hissiyatını güzel yapmışlar. bu konuda sınıf atlandığı söylenebilir. yalnız tankların silah sesleri vasat olmuş.

    +++ araç ve silahlara gelişim ağaçları eklenmiş. ww2'nin en çok evrim geçirmiş tanklarından biri olan panzer iv'nin bu yönünü oyunda görebiliyorsunuz. ancak işin sonunda, bf 1'de hazır olarak sunulan, araç başına 3 adet modifikasyondan veya bf 4'teki seçeneklerden pek farklı bir şey sunmuyor.

    +++ stuka'nın siren sesi :)

    +++ support sınıfının öne çıkması.

    +++ premium'un kaldırılması. battlefront 2'de olduğu gibi, dlc'ler bedava gelecek.

    netice: bf v, oyun mekaniğinde belirgin değişimler getirmesine rağmen, bana ara oyun havası verdi. yapım kalitesi ve içerik olarak, önceki iki oyunun çok gerisinde kalmış. patch ve dlc'ler sonrasında tekrar şans veririm; ancak o zamana kadar bf1 ve bf4 oynamak çok daha mantıklı.

    bf v'i satın almak yerine, deneme amaçlı 1 aylık origin access prime üyeliği almakla doğru bir hareket yapmışım. zaten oyunun fiyatı kısa sürede %50 indirim gördü.

    not: oyunu core i7 5820k@4.5 ghz, 4x4 gb ram ve gtx 980 ti@1457 mhz kartla denedim. overclocklu 980 ti, 1080p - ultra ayarlarda oldukça akıcıydı; ancak 120 hz'in hakkını tam veremedi. post process ayarını low'a çekince, grafikte neredeyse fark olmadan daha iyi bir seviyeye ulaştı. bir tek narvik haritası zaman zaman ağırlığını hissettiriyor.

    bu arada, dx12 modu, bf 1'de olduğu gibi bunda da sorunlu ve işe yaramıyor. bf 1'de görmediğim kasma sorunlarına da yol açıyor.
557 entry daha
hesabın var mı? giriş yap