348 entry daha
  • oncelikle (bkz: #70303339)

    editlerim dememin uzerinden neredeyse 1,5 yil gecmis. zaman su gibi.

    bu sure zarfinda mesaj kutumu yesillendiren yazarlar/caylaklar oldu. sorduklari sorulardan bir derleme post yapayim sikca sorular sorular babinda.

    1- fransizca/flamanca bilmiyorum, ingilizce yeterli olur mu?

    avrupa birligi merkezi olmasi dolayisiyla sehirde cok fazla expat bulunuyor. ab birimleri haricinde de sehirde bulunan uluslararasi kisi orani cok yuksek. dolayisiyla hemen hemen herkes ingilizce konusuyor ve sadece ingilizce cogu yerde yeterli oluyor. belediyelerde de genelde ingilizce bilen calisanlar bulunuyor, olmadiginda sirada bekleyenlerden birisi yarimci oluyor. ben simdiye dil konusunda kayda deger bir problem yasamadim.

    2- fransizca/flamanca ogrenmek icin secenekler neler?

    ozel kurslar ve belediye kurslari var dil egitimi icin. ben gectigimiz yil belediye kursuna gittim 2 donem. kalip kalmayacagim belli degildi, belediye kursunun fiyati oldukca uygundu yarim kalsa da dokunmaz diyerek kayit oldum. egitim seviyesi fena degildi haftada 2 gun 3er saat ders vardi. fransizcanin temellerini burada ogrendim.

    bu donem ozel bir kursa gecmeyi dusunuyorum, maksat degisiklik olsun. farkli bir ortam goreyim, cevre edineyim. henuz denemedigim icin tavsiye veremiyorum isim olarak. expat forumlarinda tavsiyeleri bulabilirsiniz.

    3- ev kiralari ne kadar?

    1+1 ev kiralari 700 eur civari, faturalar aidat vs derken toplam 800-850eur civarina daire bulabilirsiniz. ortalama fiyat vermeye calisiyorum, 700eur ya faturalar vs hersey dahil evler de bulunabiliyor ama denk getirmek lazim, kapanin elinde kaliyor oyle yerler zira. 2+1 derseniz 900-1000 bandina cikmaniz gerekir. 600-650 civarina da studyo daire bulabilirsiniz, faturalar vs dahil.

    4- xxx euro maas nasil?

    bu cok goreceli bir soru, tamamen sizin yasam tarziniza bagli. ornek vermek gerekirse aylik 2500eur net bruksel icin fena sayilmaz. cok iyi degil, ama kotu de degil. aman aman bir birikim yapamazsiniz ama rahat yasarsiniz. tabi bu yine rahatlik anlayisiniza bagli. ortalama bir hayat dusunun.

    bir de belcika'da sirketler vergi yukunden dolayi maas artirmaktan ziyade yan haklarda comert davranmayi tercih ediyorlar. araba almayi planliyorsaniz mesela ve maasi artirmak yerine sirket araci teklif edebiliyorlar. zaten belcika'daki sirket araclarinin cogu profesyonel degil kisisel amaclar icin kullaniliyor. aklinizda bulunsun.

    5- yasamak icin hangi bolgeler tercih edilmeli?

    oncelikle bruksel'de calisacak olmaniz bruksel'de yasamaniz anlamina gelmiyor. pek cok tanidigim leuven, gent ve hatta antwerp'te yasayip bruksel'de calisiyor. antwerp en uzagi mesela, 1 saatte arabayla bruksel'de olabiliyorsunuz. ozellikle coluk cocuguyla tasinmayi dusunenlere flaman bolgesinde yasayip bruksel'e git-gel yapmayi tavsiye ederim. okullar daha kaliteli, hayat daha huzurlu flaman taraflarinda. ustelik flaman okullarindan flamanca, fransizca ve ingilizce olmak uzere en az 3 dil bilerek mezun oluyor ogrenciler.

    bruksel icerisinde ise genel olarak ixelles ve saint-gilles yalniz, genc, uluslararasi insanlarin daha cok kaldigi kesimler, ogrenciler de bu gruba dahil. etterbeek ab gorevlilerinin ve expatlarin daha cok bulundugu bir bolge. watermael-boitsfort ve uccle yi ise sehir icinde kalmak isteyen aileler tercih ediyor daha ziyade. schaerbeek turk bolgesi, molenbeek'te fas-tunus agirligi var. 1000 brussels ise sehir merkezi, epey karisik bir demografisi var ve belediyesi en problemli bolge bu sanirim. diger bolgeler hakkinda cok bilgim yok maalesef.

    6- sosyal hayat nasil?

    diger entryde belirttigim gibi bruksel'de yabanci olmak durumu yok. herkes yabanci cunku ve inanilmaz bir expat sirkulasyonu var. biraz sosyal bir insansaniz zamanin nasil gectigini anlamiyorsunuz cogu zaman.

    bruksel bir baskent ama bir paris, berlin veya amsterdam degil. cok daha kucuk, dolayisiyla bu sehirlere nazaran daha az secenek mevcut yine de oldukca canli. ozellikle ab birimlerinde calisan expatlarin sirkulasyonu hareketlendiriyor sehri. simdiye dek 'off yapacak hic birsey yok' dedigim olmadi benim. meetup.com oldukca aktif, muhakkak gozatmanizi tavsiye ederim.

    7- hava surekli kapali mi?

    hava maalesef genelde kapali, cogu zaman da yagmurlu. londra'ya benziyor biraz eger bulunduysaniz orada bilirsiniz. bana sorarsaniz cok da bir etkisi yok, idare edilebilir duzeyde.

    8- genel olarak memnun musunuz?

    ben gayet memnunum geldigim, bulundugum icin. yerlesmeyi dusunmedigim icin kimi kisimlari benim gozume cok batmiyor tabi. kirlilik, gocmenler vs konularinda diger avrupa sehirlerine gore geride oldugu dogru. cok temiz cok duzenli vs diyemem ki zaten flaman sehirlerinden insanlarin git gel yapma sebebi de tam olarak bu ama ben su an icin hayatimdan memnunum.

    ---

    simdilik bu kadar olsun. yeni sorular geldikca editlemeye calisirim.
182 entry daha
hesabın var mı? giriş yap