• ismi genellikle yanlış yazılan ilçe. efsanevi dergi ek$i’nin 2. sayısında erol günaydın röportajında da erbağ diye yazılmış.
  • (bkz: kızılçubuk)
  • özdilekin sahibi hüseyin özdilekin de memleketidir
  • rivayet odur ki; yeni yök başkanı yusuf ziya özcan'ın esas memleketiymiş. babasının tayini çıkınca ankara'ya yerleşmişler orada doğup, büyümüş.
  • engin günaydının memleketim dediği yer. aslen kendisi bizzatihi turhalda doğmuştur.
  • erbaa belediyesinin web sitesinden, kısaca tanıtım filmi için buyrun... http://www.erbaa.bel.tr/erbaatanitim.asp?f=tanitim)
  • 1995 yılında nüfusu 38.000 civarında iken son 15 yılda nüfusu 20.000 civarında artış göstermiş tokat ilçesidir. merkez nüfusu bakımından tokat'ın 2. büyük ilçesidir. ** genel nüfus (köyleriyle birlikte) olarak ise 1. sıradadır.

    yerleşim yeri 1941 depreminden sonra fay hattının daha az etkin olduğu güney kısmına taşınmıştır. bununla birlikte yeni inşaa edilen ilçenin yerleşim planı daha derli topludur. öyleki bütün devlet daireleri (okullar hariç) ve bankalar birbirlerine maksimum 5-10 dakika yürüme mesafesindedir.

    erbaa'ya yeni gelecek olanlara devlet binalarının yerini tarif edecek olursak:

    hükümet konağı: sermet durmuş oğlu caddessindedir.

    karakol binası: hükümet konağının hemen yanında "hükümet caddesi"ndedir.

    devlet su işleri: sermet durmuşoğlu caddesinde, hükümet konağının 40 metre kuzeyindedir.

    adliye binası: hükümet konağının tam arkasında istiklal caddesindedir.

    ptt: istiklal caddesinde, hükümet konağının güney cephesinde yer alır.

    itfaiye: istiklal caddesinde ptt ile yanyanadır.

    belediye sarayı: isklal caddesinde, ptt'nin 100 metre doğusundadır.

    öğretmen evi: hükümet konağından 200 metre güneye doğru çıktığınızda yolun batı tarafına düşen büyük camiinin, doğu tarafından rahatlıkla görünür.

    vergi dairesi: öğretmen evinin bir üst caddesi olan "sururi say caddesindedir" yine büyük caminin hemen güneyine düşer.

    kredi yurtlar kurumu kız öğrenci yurdu: atatürk caddesindedir. vergi dairesinin hemen arkasındadır. polis lojmanlarıyla yanyanadır.

    devlet hastanesi: şehre otogar tarafından girildiğinde gazi bulvarının sonunda yer alır. hükümet konağının önünden geçen cadde takip edilerek güneye doğru 500 metre çıktığınızda yolun doğusuna düşmektedir.

    genel olarak hükümet konağını merkez alan bu yol tariflerinden sonra şunu sorabilirsiniz: iyi de hükümet konağını nasıl bulacağız?
    hemen onuda açıklayayım:
    şehrin batı girişinden geliyorsanız, trafik lambalarını görene kadar aheste aheste gidiyorsunuz. ( o yolda 50km den fazla hız yapanlara kalaylıyorlar) trafik lambalarından hemen sağa dönüyorsunuz. yolun batısında ilk devlet su işleri ondan sonrada karakol ve hükümet binasını görebilirsiniz.

    şehrin doğu girişinden geliyorsanız: bunun için birkaç değişik yol var fakat en kolayını anlatacağım:

    bulvardan, güney istikametine doğru maksimum 50km hızla sağa sola sapmadan gidiyoruz. geldiğimiz ilk trafik ışıklarından sağa dönerek başka bir bulvara geçiyoruz (alişan diktaş caddesi) buradan, yolun sol tarafına düşen "ömer avni özyurt" camisini görene kadar sağa sola sapmadan devam ediyoruz. bu caminin batı tarafından "sermet durmuşoğlu" caddesine giriyoruz. buradan ilerleyerek ışıkları geçerek dümdüz ilerliyoruz. 50 metre sonra sağ tarafta hükümet konağı'na sırtınızı yaslayıp rahat rahat gezebilirsiniz.
  • (bkz: topraaam)
  • memleketim diye demiyorum. türkiye'nin en iyi asma yaprağı burada yetişir. o yediğiniz ince, sağlam, damarsız, büyük yaprakların menşei burasıdır. öte yandan tokat'ın en büyük tuğla sanayisi de buradadır.

    siyasi olarak, 60'lara kadar chp'nin kalesi, 80'lere kadar mhpnin kalesi, 2000'lere kadar anapın kalesi, günümüze kadar da akp+saadet partisinin kalesi olmuş ilçedir. anlayacağınız üzere köy enstitülerinin kapanmasının ardından halk eğitilememiş ve cehalete kurban gitmiştir.

    mimari açıdan çok düzenli bir plana sahip olan ilçe bu sayede kalkınmasını hızlandırmıştır. en ivmeli kalkınan ilçelerden biridir. 3 dönemdir belediye başkanlığını mhpli ahmet yenihan yapmaktadır. (son seçimleri kazandı mı hatırlayamadım). öncelikli olarak il olacak ilçeler listesindedir.

    basında en çok yayla şenlikleriyle yer alır. şenlikler hadise, hatice, hande yener, demet akalın gibi şarkıcıları dağın başında konser vermeye ikna etmesiyle de bilinir.

    tokatın en yeşil ilçelerinden biridir, ferah, ılık havasıyla; kelkitin beslediği bereketli topraklarıyla can kokar o.

    yemekleri olarak da tokat kebabı ve yağlısı (bafra pidesi kıvamında ama daha farklı bir pide) civar ilçelere göre daha güzel yapılır. en iyi kebap yiyebileceğiniz yer gariptir ki, şehrin girişindeki alpet benzin istasyonunun lokantasıdır. ondan sonra şahin tepesi de denilen belediyenin tesisindeki restorandır. bu şahin tepesi aynı zamanda erbaalıların düğün, eğlence yeridir. erbaayı tepeden görebileceğiniz güzel bir manzaraya da sahiptir. öte yandan bat yemeğini de yapan bir restoran bulursanız girin yiyin.

    nostaljik olarak da şimdiden ziyade 15 yıl kadar önceki erbaa harikadır. meydandaki et hali, 4 tane bank gibi oturağa oturup döndürülerek binilen oyuncağı, deli mustafası ( bu arada #8783783 nolu entrydeki deli de mustafadır), çarpışan arabası, eski sineması (şimdi akbank oldu orası), asri fırını, karadeniz pastanesi, abdi çakırın kahvesi ve atari salonu, bolkepçe lokantası, saman pazarı, demirciler sokağı, buğday pazarı, peynir pazarı, erektaşı, erovası, imbat çayı, aladun biberi, karayaka karpuzu, niksar yolundaki olca dometes fabrikası, her tepesi için söylenen gömü var efsaneleriyle bir başkadır benim memleketim.
hesabın var mı? giriş yap