• amerikan okullarında daha hazırlıktan masum öğrencilere musallat olan, yağsız kazık modundaki yazı türü. şekil itibariyle denemeye benzesede, aslında tek amacı düşünceyi kanıtlamaktır.
  • yazması başta oldukça zor gelen, fakat sonrasında essay yazmanın mantığı kavrandığında oldukça kolay olduğu anlaşılan,* savunulan bir argümanın kanıtlanmaya çalışıldığı yazı. essay yazarken dikkat edilmesi gereken birkaç temel nokta vardır; bu yönergeleri uyguladıktan sonra düzgün bir essay yazamamak işten bile değildir:

    * argümanı belirle
    * argümanı destekleyen/içerikleyen başlıkları belirle
    * argümanın gittiği yeri belirle

    * giriş paragrafına argümanın içeriğine giriş yaparak başla, sonra argümanı belirt
    * gelişme paragraflarının her biri yalnız bir ana destek/içerik anlatsın
    * sonuç paragrafında essay boyunca ne anlattığını özetle, argümanın ulaştığı yeri göster

    tüm olay tek bir argüman etrafında dönüyor. üstelik essay yazmanın oldukça kolay olmasının sebebi, bu argümanın oldukça spesifik olmasının gerekmesi. yani tutup da "insanlar iki bacaklıdır" gibi bir argümanınız olamaz ama "insanların iki bacaklı olması onların hayatlarını oldukça kolaylaştırır; çünkü yaya ulaşımını bu şekilde sağlarlar" gibi saçma ama gerçek bir argümanınız olabilir. hele de essay'i üniversitede ingilizce kompozisyon dersi için yazıyorsanız...
  • akademik tarzda olanı çoğunlukla sıkı bir araştırma isteyen. benim için her zaman başlamak zor, başladıktan sonra geliştirmek zor, geliştirdikten sonra bitirmek zor şeklinde bir hikayeye sahip kendileri. üşengeçliğimden midir bilinmez ama gözümde büyüdükçe büyüyor.
  • üniversite yıllarından sonra hayatımdan çıkandır.
    "hocam sınav essay mı olacak yoksa kısa cevaplı mı?" gibisinden sorular olurdu mid term ya da final zamanı (üniversitede pek test olmuyor ne yazık ki). şahsen hiç bir zaman konuya tam anlamıyla vakıf olmadığım için, essay olmasını tercih ederdim. essay oldu mu sallama şansın vardır çünkü. hele sosyal bilimler öğrencisiyseniz ve dünyada neler olup bittiğiyle az buçuk ilgileniyorsanız - şöyle bir iki tane teorik kitap filan okuduysanız- essay tarzında bir parça da olsa şanslısınız demektir. in my opinion , on the other hand gibi klişelerle başlayan paragrafları olan, farklı yaklaşımlara yer veren, az bilgi ile tatlandırıp bir miktar kişisel yorumla soslandıracağınız essay'ler en azından curve 'ü yakalar. özünde laf ebeliğidir. "oyala, uzaklaştır ve sonunda adama ne okuduğunu unuttur" taktiği de fena değildir.
  • ne kadar sevilirse sevilsin, eğer hazırlık okunuyorsa küfürlerle yazılan, dili ingilizce edebi tür.
  • sevilecek hiçbir yanı yoktur.
  • okuması ayrı dert yazması ayrı derttir bu türün. genelde çok gereksiz bulunur, neyse ki üniversitede en fazla ilk sene dışında istenmez, okunması ve yazılması. sonrasında makale okuma ve yazma olayı başlar ki, o bambaşkadır.
  • what are the advantages of bla bla, what are the main things of bla bla diye kafa yordurur. grameriniz iyiyse içerik yetersizdir,içerik iyiyse organizasyonun kötü derler. bir de sayısal çıkışlıysanız vay halinize. konu bul, bitmedi destekle,sonra detay ver peşinden örnek patlat... zor iş.
  • ing. geniş kapsamlı ve derinlemesine analiz içeren uzun makale. çokça article ile karıştırılır.
hesabın var mı? giriş yap