• ülkemizde her geçen gün artan et fiyatlarına birilerinin bulduğu çözüm yolu. eğer ithal et getirilirse fiyatlar düşecek ve besicilerimizin elinde bulunan hayvanlar daha ucuza satılmaya başlanacak. bu başka bir sorunu beraberinde getirecek, süt fiyatlarının artması.

    konuyu iyice düşündüğümüzde, ülkemizde tarımın, hayvancılığın hangi noktaya getirildiğini rahatlıkla görebiliriz. "çiftçi milletin efendisidir" lafı tarih olmak üzere. belki büyük bir komplo teorisi gibi gözüküyor ama bazı gerçekler ortada. tarım bitme noktasına gelmiş, hayvancılık bitme noktasına gelmiş, işsizlik had safhada, ülkemiz para kazanmak için özelleştirme yoluna gitmiş. yabancılara satılan mal varlıklarımızdan kazandığımız para ile ne yapıyoruz bu durumda? et satın alıyoruz, tarım ürünleri satın alıyoruz. bir ülkenin savaş olmadanda elden gidebileceğine şahit oluyoruz. çocuklarımıza bugünleri anlatırken utanacağız belki ama şuanda umursamamakta ısrar ediyoruz.

    biliyorum, büyük ihtimal ile bu başlık ve bu entry öksüz kalacak. elimizde böyle bir platform varken, sanatçılar ve basın bu platformu takip ediyor iken en azından böyle bir başlık olması gerekliydi. buraya siyaset, din, cinsellik temalı bir başlık açmış olsaydım, altına bol küfürlü, hakaretli bir entry girmiş olsaydım eminim çok dikkat çekecekti. hala akıllanamadığımıza yorup, üstünde durmuyorum.
  • tarım bakanımız konu hakkında açıklamalar yapmış. ülkede yeterli miktarda hayvan varmış, hatta bizzat son 4 ayda 2 kez hayvan sayımı yapılmış , üstüne yem fiyatları yüzde 40 oranında düşmüş. kendisinin ifadesine göre fahiş et fiyatları tamamen et üreticisinin çok para kaldırma sevdasındanmış. buraya kadar katılan katılır katılmayan küfür eder sorun yok.

    sorun devamında. bu kar peşindeki acimasiz kişilere bakan 1 hafta süre vermiş. bir hafta sonunda durum değişmezse ithal et gündeme gelecek ve fiyatlar düşecekmiş. vatandaş aylardır ete altın muamelesi çekiyor ve bakan bey şimdi bir hafta süre veriyor.

    anlaşılan o ki ya önce malı götürenlerin * cukkayı doldurmalarını bekledi yada bakanlığın hayvan sayımında sevgili at ve eşşeklerimiz de sayıldı. her iki durumda da hatalı bakanlık mı. yok canım ben öyle bir şey demedim. *
  • türkiye'nin nüfusu 1990 yılından bu yana yüzde 26.9 artış gösterirken, hayvan varlığı tam tersine azaldı. 1990 yılında toplam hayvan varlığı (kanatlı hayvan hariç) 64 milyon 992 bin baş iken, 2005 yılı sonunda 43 milyon 86 bin 802 başa düşerek yüzde 33.7 azalma gösterdi.

    1990 yılında 40 milyon 553 bin olan koyun sayısı yüzde 37.6 azalarak 25 milyon 304 bine, 10 milyon 977 bin olan keçi sayısı yüzde 40.5 azalarak 6 milyon 517 bine, 6 milyon 694 bin olan sığır sayısı da yüzde 45.7 azalarak 3 milyon 633'e geriledi.

    türkiye'de et ve sütte pazarlama ağı karmakarışık. üretici, beslediği hayvandan elde ettiği bir kilogram eti, maliyetini bile karşılamaktan uzak olan 8 ytl 250 ykr'a satarken, sütün üreticiden çıkış fiyatı ortalama 450 ykr. tüketici ise eti 14 ytl ile 20 ytl arasında değişen fiyatlarla, sütü ise 1 ytl 100 ykr ile 1 ytl 900 ykr arasında değişen fiyatlarla tüketiyor. aradaki yüzde 100'ü aşan kar aracıların eline geçiyor.

    süt fiyatının pahalı olmasının nedeni tekel pozisyonundaki üretici şirketlerin fiyatlandırmada etkin olmaları. süt endüstrisi kurumu (sek) özelleştirme öncesi kurulu kapasitenin yüzde 27'sine sahip olmasına rağmen tekelleşmeye engel olabilirken, özelleştirme sonrasında bu alan firmaların insafına terk edildi.

    rakamlar ankara ticaret odası nın 25-02-2007 tarihli hayvancılık raporundan alınmıştır.
  • güzel akpnin güzel bir projesi. bilinçli ve planlı olarak yakın zamanda hayvancılık neredeyse bitirildi. şimdi et ithal ediyoruz. bence sıra hükümetin biraz onur, haysiyet ithal etmesine geliyor.

    ya dayanılamaz edit::: la noldu la et fiyatları hani ucuzluyodu la???!! pahalandı lan?! lan azıcık haysiyet bile olmaz mı be yuh be!

    2021 edit: bunu yazali 10 sene olmus, simdiki duruma bakin - keske unutmasan hatirlasan ey millet ama nerde...
  • avrupa'da etin kilosu 5-6 euroysa, türkiye'de de bunun 4-5 katıysa, 25-30 lira arasında gidip geliyorsa çözüm zaten açık olan ithalat-ihracat makasını biraz daha açmak pahasına ithalat değil, türkiye'de etin avrupa standartlarında kalite ve fiyata satılmasını sağlamaktır.
  • kafaya koydum et ithalati isine giriyorum. mallari guney amerika'dan satin alacagim, ornegin uruguay'da yagsiz kiymanin kilosu 4 dolar, toptancidan alsam 2.5 dolara, nakliye soguk depo derken maaliyet kiloda 5 dolar olsa, 7-8 dolara ic pazara toptan satsam %40-%60 arasi kar, yagli is.
  • ithal et, rererörörö... demeden önce bu ülkede hayvancılıktan geçinen insan sayısı toplam nüfusun yüzde kaçına denk geliyor bi bakılıp, ithal et ülkeye sokulunca tamamen bitecek olan hayvancılıkla beraber, hayvancılık gibi bir geçim kaynağı da kalmayan yüzdeyi ülkecek ne tarafımıza ekleriz diye düşünmek gerekli diye düşünmekteyim.

    yoksa olay sadece dışarının eti tu kaka, yerli malı yurdun malı demek değildir, o zaman california'da daha ucuz olduğu söyleniyor, oradan da kuru incir ithal edelim, hem bize ne akdenizliden, antalya'lıdan turunçgilleri de italya'dan alır geçeriz daha ucuzmuş oralarda.
    ha, ben demiyorum ki, bu millet etin kilosunu 30 liradan yemek zorundadır, ayrıca etin kilosu 30 lira olursa o eti millet yemez, yiyemez ama bi yiyen bulunur.
    besiciler çeşitli programlarda bas bas bağırıyorlar ben bu hayvana şu kadar yem masraf ediyorum, süt para etmiyor, yemi karşılamıyor, bizde sıkıştıkca birer birer hayvanlarımızı satıyoruz, elimizde hayvan da kalmadı, yem de kalmadı, yem parası da kalmadı......
    sonra bakan diyor ki, paragözlülükten hayvanlarını satmıyorlar gibisinden birşeyler, bi yerlerde bi dengesizlik, bi eksik taş var ama ben bulamıyorum onu.
  • birilerinin oğullarının et ithalatına başlayacağının müjdecisidir.

    (bkz: gemicik)
    (bkz: inekcik)

    hayırlı olsun; demek ki neymiş her kriz bir fırsat yaratırmış.
hesabın var mı? giriş yap