• eski ankaralıların yazlık bağ evlerinin bulunduğu semt. zaten çok eskiden 'etlik bağları' diye geçerdi adı.

    bilenlerin anlattığına göre ankaralılar yazları bu bağ evlerinde geçirir, bu arada kışa da hazırlık yaparlarmış. o zamanlar maret, namet, pınar et vs olmadığından, kış için et kuruturlarmış. adı buradan gelirmiş... bana da saçma geldi...

    hakikaten de eskiden etlik tam anlamıyla bir bağlıkmış. benim hatırlayabildiğim kadar eski zamanlarda bile, etlik'de tam 3 tane şarap fabrikası bulunurdu. bunlardan on küsür yıl öncesine kadar faaliyet gösterenin adı esentepe şarapları idi. incirli'ye giden yunus emre caddesi üzerindeydi. şimdi oralarda bir imam hatip lisesi var yanlış bilmiyorsam.

    diğer ikisinin adını hatırlamıyorum. ama bir tanesinin yerini çok net hatırlıyorum; şöyle esertepe mahallesinden aşağı doğru inen yolla, etlik lisesinden ayvalı'ya doğru giden yolun kesişme yerindeydi.

    henüz apartmanlar tarafından işgal edilmeden önce, bol miktrada eski ankara evi vardı etlik'te. bunlardan bir kısmı ermenilerindi. bazıları boş, terk edilmiş haldeydi (niye acaba?). hala az sayıda ermeni yaşar etlik'te. babamların anlattığına göre, onlar çocukken evinin penceresinden "ahmeeet!" diye çocuğuna seslenen teyzelerin yanında "andrikoooo!" diye seslenen teyzeler de varmış bol miktarda. şimdi çok az kaldılar. çoğu başka yerlere, ülkelere göçtüler. etlik ermenilerinden bir tanesinin rober hatemo olduğu söylenir. o yüzden, yaptığı müziği falan hiç sevmesem de televizyonda gördüğümde tuhaf bir yakınlık hissederim rober hatemo'ya. hemşehrilik işte...

    şimdi ne zaman etlik'e düşse yolum, yaşlanmış hissederim kendimi. kendi çocukluğumdaki haliyle şimdi hali arasında dağlar kadar fark var. sadece binalar, apartmanlar, yollar falan değil, insanlar da çok farklı..
  • bir giresun caddesi vardır ki insanların başka semtlere gitmeden her türlü ihtiyacını karşılayabileceği, hatta alışveriş için başka semtlerden de insanların geldiği, bahçeli 7 gibi caddelerle kapışan bir yerdir. buna karşın sadece mahalli insanların takıldığından mütevellit kavga gürültü çıkmaz, 24 saat güvenlidir. antares'ten aşağı eğlence'ye kadar özellikle yaz ayları geç saatlere dek kalabalık ve canlıdır. spor alanı ve yürüyüş yolu, canlı müzikli kafeler, bol şelaleli ve çardaklı parklar ve akvaryum, insanlarının en çok takıldığı ortamlardır. hatta akvaryumun olduğu parkta her akşam toplanan bir motorcu kulübü kurulmuştur kendiliğinden.

    keçiören belediyesi tarafından bazı ara sokaklarının yolları ve kaldırımları yakın zamanda taşla kaplanarak güzel bir çevre görünümü sağlandı. önemli yollarında da asfalt problemi yaşanmıyor. büyükşehir belediyesi de yakın zamanda etlik caddesi gibi büyük yolları üst kalite asfaltla kaplayacakmış.

    içinde gata, olimpik yüzme havuzu, dev sağlık kompleksi (yapım aşamasında), yıldırım beyazıt üniversitesi, turgut özal üniversitesi, antares, forum avm ve metro grossmarket bulundurduğundan, son otobüsün* meşrutiyet caddesinden 00.15'te kalktığını, saniye başı geçen ostim-keçiören dolmuşları ve 414 numaralı ego hattıyla çapraz güzergahta (metroya da geçebilirsiniz) da ulaşımın kolay olduğunu, özel arabayla da direk etlik caddesi üzerindeki ayrımlardan kısa sürede (yollar açıkken sırasıyla 5-15 dk'da) sırasıyla istanbul yolu, konya yolu, kazım karabekir üzerinden tandoğan ve çankırı caddesi üzerinden ulus-sıhhiye-kızılay'a çıkılabildiğini düşünürsek büyük stratejik öneme haizdir.

    sokaktaki ziyaretçileri arasında alışveriş merkezlerine ve caddelerdeki mağazalara gelen aileler ve kadın grupları, gata ve hastanelerden mütevellit represantlar, hastalar ve yakınları, semtteki okullara gelen öğrenciler ve arkadaşları için civar semtlerden muhtelif vasıtalarla (tofaş, dolmuş, bisiklet vs) gelen gençler bulunur.

    insanını çoğunlukla gata ve hastanelerdeki çalışanları, memurlar, yeni evli genç çiftler, emekli yaşlılar, karadenizliler ve default olarak iç anadolulular oluşturur.

    kızılay'dan dönerken otobüsündeki bütün güzel kızlar ziraat mahallesi'nde iner.

    ========================0========================0===================

    yıllar sonra gelen bir edit:

    yeni türkiye gibi artık yeni etlik de var! yani yarınını hiç bilemiyoruz ama son durum şu şekilde:

    - giresun caddesi ve uzantıları git gide daha da meşhur oldu, yoğunlaştı, daha çok insan ziyaret eder hale geldi, ankara'nın belki de türkiye'nin en işlek caddelerinden biri denilebilecek seviyeye ulaştı.
    - akvaryum fazla dayanamadan giresun caddesi'ne veda etti.
    - ankara etlik entegre sağlık kampüsü hala yapım aşamasında, beraberinde bir çok dedikodu ve spekülasyonla birlikte.
    - turgut özal üniversitesi isimli şey de darbe girişiminin ardından terör örgütü ilişiği gerekçesiyle kapatıldı ve tüm varlıkları yıldırım beyazıt üniversitesi'ne devredildi.
    - ulaşım ve avm'ler işlemeye devam etse de, biliyorsunuz, artık eskisi gibi yoğun kullanılmıyorlar işte. insanımız dışarıda daha az vakit geçirmeye, evine daha erken dönmeye başladı.

    ilgili başlıklarda daha fazla bilgiyi bulabilirsiniz, yalnız her bir cümle için türkiye'yle bir analoji kurmuşsunuzdur diye düşünüyorum.
  • ankara'da akp'nin kalesi olan keçiören'in en büyük semtlerinden biridir. belki de en büyüğüdür bilemiyorum ve burada insanlar sokakta, "tayyip istifa" diye bağırıyorlar. varsın gerisini hükümet düşünsün...
  • genelleme olmasın ama, 12 eylül öncesinin izlerinin en geç silindiği, belki hala silinemediği bir semttir. etlik lisesi'nin yukarı tarafında yer alan apartmanlarda sol örgütlerin, aşağı tarafta ülkü ocaklarını sloganlarının daha yeni yeni silindiği, belki hala silinmediği bir semttir.

    bahçelievler'in yanında hiç adı anılmayan kasalar katliamı olsun, piyangotepe olayları olsun, 12 eylül öncesinin hareketli yerlerindendir. 12 eylül sonrası boşlukta önce liboşlara bırakılan* sonra sosyaldemokratlara teslim edilen * keçiören ilçesinin en belirleyici noktasıdır.

    etlik, 2000'li yıllarda bulunan en küçük alana apartmanlar dikilene ve eski binalar abidik gubidik boyalarla boyanana kadar ülkücü ve devrimci sloganların, hatta kurşun izlerinin açık açık belli olduğu apartmanlara sahipti. 80lerde çocuk olanlar içiin adeta bir açık hava müzesi görünümündeydi.

    çocukluğumda arsa bile olmayan yerler şimdi şehrin çekim merkezi. çocukluğumda top sektirdiğim duvarlarda yazan sloganlar bugün çok eski. ben çocukken etlik'te yaşayanlar hep bir gizlilik duygusu içinde.
  • şimdi turgut özal üniversitesi'nin açılacağını görünce, ne kadar değiştiğini farkedip neredeyse yaşlandığımı hissettiren semt!
    üniversitenin yapıldığı yere piknik yapmaya falan gidilirdi, ıssızdı ortalık.
    derken yüksek lüks bir kaç bina yapılmaya başlandı, etlik'in 3 katlı bütün evlerine inat.
    sonra lunapark açıldı, kömür deposunun yerine. *
    eskiden bayram öncesi koyun satılan, pazar günleri araba pazarı olan yere ssk hastaneleri yapıldı, önü spor kompleksi ve koşu yolu oldu.
    hastanelerle birlikte her yer medikal dükkanlarla (görüntüleme merkezi, diyaliz merkezi, eczane, optikçi, vs) doldu.
    zamanla dershane açıldı bir sürü.
    kocaman alışveriş merkezi, yanında dudak uçuklatan fiyatlı rezidanslarla beraber açıldı *
    şimdi bir de baktık semtimize * üniversite açılıyor! mahalle üniversitesi!

    onca fıskiyeyi, ve parkımızın ortasındaki kocaman akvaryumu da unutmamak lazım.
  • dünyanın en fazla toplu taşım aracına (otobüs) sahip semti. bi de dünyanın en yaşlı insanları burda oturur.
  • yokuşları, mahalleleri ah nasıl güzeldir.. bir de yukarı mahallelerinde bir evin penceresinden gece manzarası..
    ama salı oldu mu; semtteki kuaförlerin köküne kıran giriyormuş, ben bunu gördüm bugün. girmesin.
  • yakında ankara'nın bütün hastaneleri buraya taşınacak.
    (bkz: ankara etlik entegre sağlık kampüsü)
  • konut fiyatlarının uçtuğu semttir.
  • ankara'nın kuzey batısına düşen 527 kilometrekarelik yüzölçümüyle de türkiye'nin en büyük 7 semti arasına giren ,
    bazılarının : "dünya çakal ihtiyacını tek başına karşılıyormuş" dedikleri,
    650 bin liraya ev almanın mümkün olabildiği,
    keçiören belediyesinin yetki sınırları içinde bulunan,
    güzide bir "akyavruma" sahip olan (çipura ,kefal,levrekli),
    gata askeri tıp akademisinin ve dahi kampüsünün bulunduğu,
    doğduğumuz,
    ve fakat ikamet etmediğimiz,
    ankara semti.
hesabın var mı? giriş yap