• jim jarmusch'un en iyi iki filminden biri (digeri icin (bkz: dead man)).

    --- spoiler ---
    bu iki filmde de bas kahraman bir baska kisilige (ghost dog -> samurai; dead man-> efsane william blake) burunur ve hayati o kisilige yarasir bir bicimde sona erer. bir samurai efendisine asla karsi gelmez, olumu gerekirse onun icin, ya da onun elinden olur. william blake ise zaten efsane olmus bir sanatci kisiliktir; yasayip yasamadigini, olduyse nasil ve neden oldugunu, olu bedeninin nerede oldugunu hicbir mahlukat bilmemelidir.
    --- spoiler ---
  • copy paste tir, alıntıdır, çalıntıdır...
    "abd, renkli, 35mm, görüntü 1:1.85, 1999, 116’
    yönetmen: jim jarmusch
    senaryo: jim jarmusch
    görüntü yönetmeni: robby müller
    kurgu: jay rabinowitz
    müzik: rza
    oyuncular: forest whitaker, john tormey, cliff gorman, henry silva, gene ruffini, tricia vessey, gene ruffini, richard portnow, camille winbush
    ingilizce-fransızca ve türkçe altyazılı
    1999 cannes ff yarışma filmi
    2000 césar ödülleri en iyi yabancı film adayı
    jim jarmusch’un amerika’yı kendine özgü bir şekilde yansıtma becerisini bir kez daha sergilediği hayalet köpek, anlaşılması kolay, çok komik ve aslında gerçeküstü öğeler içeren bir drama. filmde üç farklı dünya kesişiyor: mafya, eski japon samurayları ve hip-hop. ama filmdeki mafya babaları biraz farklı, çizgi film izlemekten büyük keyif alıyorlar. eklektik anlatımı, nefis görüntüleri ve düşündürücü göndermeleriyle film, sinemayı seven herkese müthiş bir keyif sunuyor. ülkesinde var olan farklı alt kültürlerin derin etkilerini taşıyan film, günümüzün “kullan at” kültürünü ve yapay amerika’sını da ciddi şekilde hicvediyor.
    filmin kahramanı “hayalet köpek” profesyonel bir kiralık katildir. arabaların plakalarında “sanayileştirilmiş eyalet” yazan bir şehirde fark edilmeden dolaşabilir ve gecenin karanlığına kolayca karışabilir. bilinmeyen bir şehirde, terkedilmiş bir binanın çatısında güvercinleriyle yaşamaktadır. ara sıra tuhaf bir mafya ailesinden iş alır. ahlak anlayışını “samuray tarzı” adlı eski bir kitaptan okuduğu japon savaşçılarının felsefelerinden alır. kısacası kendi tarzını yaratmış şehirli bir samuraydır ve her samuray gibi, onun da bağlılık yemini ettiği bir efendisi vardır. bir gün artık işe yaramadığına karar verilir, “hayalet köpek” de “samuray tarzı”na göre hareket eder ve düşmanlarıyla hesaplaşmaya başlar… "
  • ikinci guz film senliginin ankara da yaşayanlara armağanı. jim jarmusch, dünyayı arka bahçesinden ibaret sanan kendi toplumuna avazı çıktığı kadar haykırmış adam gibi iletişim kurun, insan olun daha fazla yozlaşmayın diye. film çok eğlenceli öğeler barındırıyor ama finali izleyeni rahatsız edecek derecede hollywood kokuyo. film ayrıca hastasi olunan quotelar için eşsiz bi kaynak;
    matters of great concern should be treated lightly
    matters of small concern should be treated seriously.
  • filmle ilgili verilmesi gereken bakınızlar var. değil mi ki jarmusch denilince hayat, birbiriyle alakasız nesnelerin biraraya getirilerek bir anlama dahil edilmesi demek:

    (bkz: felix the cat)
    (bkz: rashomon)
    (bkz: vol 21)
    (bkz: cayuga)
    (bkz: passenger pigeon)

    jarmusch'un anlam dünyasından bağımsız benim sahsi bakınızım ise su:

    (bkz: tabutta rovasata)
  • konusu mellville'in le samourai'sine cok benzeyen, sanatini en iyi bicimde icra ettigi, ve `fransizca konusan dondurmaci karakteri ile gerekli selami caktigi icin bunu esinlenmeden ziyade bir saygi gosterisi olarak algiladigim, film icinde ve disina bir suru guzel gondermeyle bezeli muhtesem film.

    filmde bahsi gecen samurai kitabi hagakure asagidaki adresten indirilebilir:

    http://www.rosenoire.org/archives/hagakure.pdf
  • gotuyle dag deviren bir samurayin hikayesi..
  • huzur arayan bir adamın hikayesidir. dev gibi bir çocuktur kendisi.
  • oyunu kendi kurallarıyla oynayan bir kiralık katilin hikayesidir. katilimiz kirasını her yıl sonbaharın ilk gününde tahsil etmektedir; ve bu filmde insanı şaşırtan, gülümseten, keyifleten(?), kızdıran, yaran onlarca güzelim detaydan sadece birisidir.
  • müziği kotaran rza ile ghost dog abimiz yolda karşılaşırlar:

    --- spoiler ---

    rıza: ghost dog, power and equality.
    ghost dog: always see everything my brother

    --- spoiler ---

    akabinde günlük hayata, mahalle bakkalında uygulanır bu diyalog:

    mdo: mücahit, bir ekmek bir sigara.
    mücahit: dört yediyüz elli birader.
  • imdb'de dediğine göre filmde cayuga'lıyı oynayan gary farmer dead man'in oyuncularındandır ve iki filmde de ortak bir lafı vardır: stupid fuckin white man.

    bir düşman olarak ghost dog'un şu şekilde hakkı verilir:
    (vinny ölmek üzeredir) vinny: you know, louie, there's one good thing about this ghost dog guy.
    louie: what's that, vin?
    vinny: he's sending us out the old way. like real fucking gangsters.

    --- spoiler ---

    samuray code'una bağlı ghost dog, italyan-amerikan code'una bağlı olan dolayısıyla bunu umursamayan louie'yi retainer olarak bellemiştir ve ona saygısızlık etmemek için ölebilir bile.

    --- spoiler ---

    dünyamızın çapulcular tarafından doldurulduğunu unutmak için iyi 116 dakika veya dünyayı çapulculara bırakmamak için sebeplerden biri.
hesabın var mı? giriş yap